50 jaar Proeflokaal van Wees en nog steeds elke dag volop gezelligheid

Van Wees zit sinds 1973 op de Herengracht. Dus reden om het ’50’ jarig’ feestje te vieren en de Buik was er natuurlijk bij.

23 Dec 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

50 jaar Proeflokaal van Wees en nog steeds elke dag volop gezelligheid

Iedereen is er misschien wel eens geweest of langsreden op de Herengracht. Proeflokaal A. van Wees is de oudste jenever distilleerderij van Amsterdam. Het familiebedrijf komt voort uit ‘De Ooievaar’ dat als sinds 1782 bestaat. Van Wees zit sinds 1973 op de Herengracht. Dus reden om het ’50’ jarig’ feestje te vieren en de Buik was er natuurlijk bij.

​Elke dag lekker gezellig druk

Bij Van Wees is het elke dag wel lekker druk. Wij waren er om een woensdag en zo’n beetje alle tafels waren bezet. Wat van Wees bijzonder maakt is het ‘all season’ terras. Je zit aan de straat kant of net even voor het proeflokaal. maar in beide gevallen is het lekker warm. Wij besloten naar binnen te gaan en de het proeflokaal echt te ervaren. We werden in een leuk hoekje achterin door de zeer vriendelijke bediening geplaatst. Prima plek met een geweldig overzicht over de zaak.

​Kopstootje met een zeer oude genever

De avond start natuurlijk met de signature. Een gelimiteerde zeer oude genever met een bockbiertje. Een verrassend goede combinatie. Het zoet van de bock pakt de graanjenever goed op. Tegelijk komt een een schaaltje bitterballen gemaakt van hert en IJ-bier. Net even anders maar heel fijn. 

De Voorburgh spritz komt ook nog even voorbij. De Van Wees versie van de Aperol Spritz. Gemaakt met de likeur Voorburgh. Een Oud-Hollandse likeur op basis van vele specerijen en een licht bittertje van citroenschillen. Met orange en ginger ale. Gelukkig niet zoet en met een fijne bite.

​Proeverij

We kozen om van de proeverij te genieten. Dat startte met een flink gevulde erwtensoep. Van de juiste dikte met een lekkere dot sambal erbij. De loaded frites met Oma’s stoofvlees en rode kool en natuurlijk de beruchte kaasfondue van vier kazen met brood en crudites. Alleen die laatste is al een reden om bij Van Wees binnenste vallen. Mooie romigheid, fijne structuur en meer dan vullend. Bijna ploffend gingen we nog voor de stoofpeertjes trifle. Een waardige afsluiter van een heerlijk avondje Hollands genieten. 

​50 jaar

Dit is de plek om straks tussen de kerst en oud en nieuw zeker even te bezoeken. Al is het maar voor de speciale genever,  al dan niet met een bockje te scoren. Maar met een patatje stoofvlees, een cocktail of een biertje op het verwarmde buitenterras kom je ook de decembermiddag of avond wel door.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Buik in Hongkong (5+1 tips)

Blogger Gijs bracht deze zomer een week door in Hongkong en heeft geprobeerd zoveel mogelijk te proeven. Hier deelt hij zijn favoriete adressen.

Uit ons magazine: Thaise en Finse chef zijn het roerend eens over groente

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Pranee Chinnasr en Mari Pitkänen.

Hard lemonade in Amsterdam: op bezoek bij Vesper en Arie

Wij gingen langs bij Vesper en Arie om te proeven van én praten over KETEL 1's hard lemonade en hun jenevers.