De geschiedenis van De Roode Leeuw gaat ver terug. Tot aan 1911 om precies te zijn. Toen opende de brasserie aan het Damrak haar deuren, in die tijd voor voornamelijk zakenmannen en handelsreizigers. Recentelijk opende de brasserie opnieuw haar deuren, na een ingrijpende verbouwing.
Serre met allure

We zeggen ‘ingrijpend’, want de renovatie van De Roode Leeuw nam wel twee jaar in beslag. Dat is een lange tijd en chefkok Dave Wijnschenk en zijn team staan dan ook te popelen om een variatiemenu aan een groep enthousiaste food-liefhebbers te laten proeven. Voor de feestelijke heropening werd namelijk foodbloggend Amsterdam uitgenodigd
Twee lang gestrekte zorgvuldig opgedekte tafels in de serre van de brasserie verwelkomen ons bij binnenkomst. De serre, geheel omgetoverd in Franse stijl, biedt door middel van grote ramen een prachtig uitzicht op een enerverend stukje Amsterdam. Bijzonder aan dit voorste gedeelte van de brasserie is dat het De Roode Leeuw als enige is toegestaan om een aanbouw te hebben aan het Damrak.
Hollandse haute cuisine

Terwijl de duisternis invalt, de straat langzaam verlicht, en daarmee de heldere, moderne verlichting in het restaurant zelf steeds mooier tot zijn recht komt, start onze proeverij met een amuse genaamd egg 5 spices. En het is direct duidelijk waar De Roode Leeuw voor staat. In de vorm van dit voorgeschotelde eitje komt het typisch Hollandse tintje naar voren. Alleen ditmaal net even anders door het gebruik van de kruiden. De amuse blijkt niet het enige Hollandse gerecht te zijn waar een verrassende twist aan wordt gegeven. De runderborst met een erwtenpuree als voorgerecht en de paling bouillon als tussengerecht, doen ons belanden in een ware Hollandse keuken. Maar, wel eentje onder de noemer ‘haute cuisine’.
Oud-Hollandsche moderniteit

Terwijl wij de prachtige, nieuwe gedaante van De Roode Leeuw bewonderen, waarin frisse en moderne tinten samengaan met authentiek details van vele tientallen jaren terug, wordt het hoofdgerecht opgediend: Alkmaarse parelgort. Dit streekingrediënt wordt vergezeld met geroosterde avocado, pompoen en paddestoelen.
Bij dit hoofdgerecht blijft het echter niet. Nee, er volgt zelfs een tweede, te weten een moderne, verfijnde versie van de welbekende Oud-Hollandsche hachee. Een zeer mals stukje runderwang is samen met wat knolselderij en gepofte wilde rijst een bijzondere creatie op ons bord.
Tonka-toetje

Wie zegt dat de Hollandse keuken niet veelzijdig is, heeft het mis. Dat bewijst deze proeverij ten top. En wat aan het einde van de avond dan ook zeker niet mag ontbreken, is een heus Hollands ‘toetje’. Dit laatste gerecht is wat ons betreft dé verrassing van de avond: een dessert van tonkabonen, rabarber, advocaat en huisgemaakte crumble. Onze smaakpapillen draaien op volle toeren tijdens het eten van deze laatste combinatie, die een mix is van zoet en fris.
Om de zeer geslaagde proeverij af te sluiten, wordt er getoost met een mierzoet roze - waar wij stiekem misschien wel een Roode kleur leuk zouden hebben gevonden - drankje, met een toefje suikerspin.
De nieuwe gedaante van de Roode Leeuw is onthuld en de crew staat vol enthousiasme klaar om een ieder die weer eens de Hollandse keuken wilt opzoeken, mee te nemen op een culinaire reis door ons kleine kikkerlandje.
