Is er eigenlijk een excuus nodig om ongegeneerd een goudbruin frietje te nuttigen? Mocht dit het geval zijn dan hebben wij van De Buik er een gevonden. Het was afgelopen week namelijk de nationale week van de friet. In het oerwoud van de vele snackbars die Amsterdam rijk is gaan wij vandaag op chic en stappen we een heuse Friterie binnen: hallo, Par Hasard.
Gezinszak
Bij binnenkomst valt al meteen op dat we hier niet te maken hebben met een ‘ordinaire’ snackbar. De zaak is gevestigd aan de Ceintuurbaan en bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte bestaat de mogelijkheid om je gezinszakfriet te bestellen om vervolgens mee naar huis te nemen. De sausen zijn overigens echt een aanrader dus wees niet die zuinige Hollander die genoegen neemt met een aangebroken pot Calvé die nog in de ijskast staat maar kies eens voor de huisgemaakte satésaus of piccalillymayosaus. Ben je nou echt lui of niet toonbaar dan is er ook de mogelijkheid om online te bestellen.
Eten onder het genot van livemuziek
Naast de geur – van versgebakken friet – wordt nu ook een ander zintuig geprikkeld. Zwoele jazzklanken bereiken onze oren. We gaan op onderzoek uit en lopen snel door naar het tweede gedeelte van de zaak. De bron van deze jazzmuziek hebben we nu ook gevonden: een bassist en een pianist. Dat is toch wel even lekker bijkomen van het weekend: heerlijke livemuziek. Die is er overigens elke zondagavond bij Par Hasard. We worden enthousiast ontvangen door een energieke en goed gemutste gastheer die ons naar een tafeltje begeleidt. Het is van binnen groter dan je op voorhand zou denken en er is een riante bar aanwezig. Hier kunnen we wel een tijdje bivakkeren.
Keuzestress

We worden getrakteerd op een glaasje bubbels en laten onze ogen glijden over de menukaart: veel traditionele Belgische (frituur)gerechten. Om keuzestress te voorkomen kiezen we als voorgerecht de Proeverij Par Hasard. Dit is een selectie van vier verschillende gerechten; zoete aardappelsoep, Hollandse garnalencocktail, kaasbitterballen en een steak tartaar. De smaken zijn uiteenlopend en dat maakt dit tot een geslaagde plank om mee te starten. De soep is heerlijk zacht van smaak en de combinatie kaas werkt. Het frisse is terug te vinden in de garnalencocktail, Hollandse garnalen met citroen en bieslook: niet te vet en niet te romig, met stevige, verse sla. Dit gerecht scheppen we de cocktail vlot van de plank af. De steak tartaar is traditionele wijze bereid, maar mist wat ons betreft net extra pit om het tot een homerun te maken.
Doe ons maar alles!

De keuze aan Belgische bieren is groot en de wijnen zijn betaalbaar. Wij maken ons op voor het hoofdgerecht. Onze gastheer van de avond vertelt vol vuur over de menukaart en de klassiekers waarvoor mensen uit de hele omgeving naar Par Hasard komen. Ons rest maar een oplossing: doe ons maar alles, is dit ook mogelijk? Wat er vervolgens aan ons wordt gepresenteerd is een tafel vol gerechten. Waar moeten we beginnen? Laten we beginnen bij de knaller van de avond, de frikandel speciaal. De frikandel van eigen receptuur springt er echt uit. Zo lekker kan een frikandel speciaal zijn. Als Brabander is het ook fijn om te zien dat ze niet de vraag stellen of je deze met ketchup of curry wilt. Dit zijn mensen die weten wat ze doen en ketchup hoort niet thuis op een frikandel speciaal.
Excuus voor friet

De verschillende schalen zijn gevuld met, ja, met alles eigenlijk. Van huisgemaakte saté van kippendijen tot spareribs, fish & chips en Limburg zoervleis. De vis is goed gegaard, stevig van structuur en gewikkeld in een krokant jasje van bierbeslag. Het Limburgse zoervleis is een gerecht waar Par Hasard om bekend staat en zeker niet te verwarren met het bekende frietje stoofvlees. Het is zoet zoals het hoort. Dit alles wordt vergezeld van krokante goudbruine frietjes. Wij konden ons geen betere plek bedenken om stil te staan bij de nationale week van de friet en zijn tot de conclusie gekomen dat er geen excuus hoeft te zijn om heerlijke friet te eten. Volgende week zitten wij er gewoon weer.