Een borrel of een avondje uit is tegenwoordig niet meer compleet zonder hard lemonade, een jenever mixed drink bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam. De gewilde dorstlesser krijgt in de hoofdstedelijke horeca steeds meer opvolging als ready-to-drink in een cocktail of mixdrank met KETEL 1 jenever. Juist omdat je er zoveel kanten mee op kunt, gaat geen volwassene niet goed op hard lemonade. Wij gingen langs bij Vesper en Arie om te proeven én praten.
Vesper van James Bond
Zeg je in Amsterdam cocktail, zeg je in dezelfde adem Vesper. Vernoemd naar de eerste en enige liefde van James Bond. Al zestien jaar wordt deze intieme cocktailbar geprezen om zijn originele creaties.
Zo’n speelse, verrassende signature cocktail is Smoked … Stoned in een highball glas, met een belangrijke rol voor Nolet KETEL 1 Hard Lemonade Ginger & Blood Orange. Alleen al vanwege de vrolijke roze-oranje kleur zou je hem direct willen hebben.
“Al onze cocktails hebben veel kleur. Mensen bestellen nu eenmaal met hun ogen”, ervaart cocktailchef Jules Bayuni van Vesper. Bayuni is een Londenaar met Indonesische roots. Zijn wijlen vader was een West-Sumatraan.
“Mijn ouders runden aanvankelijk een Indonesisch restaurant in Denemarken, later, op Camden Market in Londen, specialiseerden ze zich in streetfood. Met die tropische smaken, de smaken uit Zuidoost-Azië, ben ik opgegroeid. Die smaken komen bijvoorbeeld samen in onze Negroni Paradiso.”
Signature blend in Smoke … Stoned

Mezcal is zijn grootste passie. “Ken je mezcal Mal Bien van vader en zoon Gutiérrez? Gemaakt van cupreata, dat is een heel bijzondere agave.” Evengoed is hij fan van Nolet KETEL 1 Signature Blend. Deze amberkleurige jenever is een kruidige blend van jonge jenever met als kern een op eikenhout gerijpte granen-eau-de-vie met onder meer jeneverbessen. Nolet KETEL 1 Signature Blend is onmisbaar in de Smoked ... Stoned.
“Als garnering gebruik ik verse salieblaadjes, voorheen zat er heel vaak een stamgast aan de bar die het leuk vond om van salie ‘jointjes’ te draaien. Daar was ze een hele avond mee zoet! Door de joint aan te steken en deze bovenop de cocktail te plaatsen vlak voordat je hem naar de tafel brengt, wordt de kamer gevuld met een rokerige geur die de smaak van de drank perfect aanvult. Helaas verblijft de dame in kwestie niet meer in Amsterdam.”
Shrub maken
De shrub in deze cocktail is het meest ingewikkelde deel. “Een shrub maak je met azijnzuur. Door de zuurgraad is citroensap overbodig. Beter voor de footprint. Ik werk met seizoensproducten. Als je de heerlijke smaak van een perzik uit het hoogseizoen vastlegt en bewaart, vult die de rokerige smaken in de Nolet KETEL 1 Signature Blend perfect aan.”
“Deze shrub kun je niet eenvoudigweg vervangen door perziksap. Dan mis je de diepere laag. Een shrub heeft veel meer body dan een sap. Voor wie wil, kan deze shrub bij mij ophalen. Hij blijft maandenlang goed.”
KETEL 1 in de typische Arie hard lemonade
Zo lyrisch als Bayuni is over de Signature Blend jenever van Nolet Family, zo te spreken is Dennis Kaandorp van café Arie op de Hoek (van de Ferdinand Bolstraat en de Quellijnstraat) over haar reguliere jenever, de KETEL 1. “Naast de wodka van Ketel One voor onze cocktail Athos, mixen wij in de D’Artagnan [de cocktails van Arie hebben aan de Drie Musketiers gelieerde namen, red.] KETEL 1 jenever met groene thee en munt. Uiteraard toppen wij die af limoen en bruiswater, in de echte hard lemonade stijl.”
Ook hun negroni maken ze met KETEL 1 jenever, zo geven ze deze Italiaanse klassieker een echte Hollandse draai. “Alsof er een engeltje op de tong piest, zó lekker. Het zachte van de jenever gecombineerd met dat kruidige en bittere van de Campari.”
Arie op de Hoek
Arie op de Hoek, in de volksmond Arie, is in 4,5 jaar tijd uitgegroeid tot een begrip. Arie is zijn ene opa, Dorus de andere. Het idee was ooit om na café Arie café Dorus te openen.
“Ik heb echter mijn handenvol aan Arie. Dorus staat daarom in de ijskast. Ondertussen is er in De Clercqstraat in Amsterdam een eetcafé geopend dat Dorus heet. Aanvankelijk baalde ik daarvan. Had ik die naam maar geclaimd, dacht ik even. Maar Dorus is een toffe zaak. Op deze manier wordt mijn andere opa alsnog een soort van geëerd.”