Dit zijn de leukste zaken volgens de Buik waar je drie gangen eet voor onder de 40 euro

De Buik zet tien Amsterdamse zaken op een rij waar je drie gangen voor onder de veertig euro kunt bestellen. Soms lukt dat makkelijk, soms is het puzzelen.

24 Jan 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Dit zijn de leukste zaken volgens de Buik waar je drie gangen eet voor onder de 40 euro

De Buik zet Amsterdamse zaken op een rij waar je drie gangen voor onder de veertig euro kunt bestellen. Soms lukt dat makkelijk, soms is het puzzelen, maar het lukt sowieso bij onderstaande tien zaken, die vaak een gemeenschappelijke deler hebben: het zijn restobars.

Eerder zagen we veel restobar’s en zaken met natuurwijnen in ons lijstje. De trend zet deels door, meer ‘betaalbaar’ is voor veel ondernemers wel een actueel onderwerp. Bij nieuwe openingen zie je een beetje de revival van het eetcafé en betaalbare all-day zaak terwijl andere restaurants van stijl wisselen en hun ‘fine dining' aanpak omruilen voor meer toegankelijke a-la-carte menu’s vaak ook nog met ruime porties.

Dit artikel is een update van ons verhaal over budgetrestaurants uit 2023. 

Betaalbaar eten voor alledag bij deze budgetrestaurants en -restobars

De kosten voor producten, personeel, huur en energie lopen sterk op voor de horeca. Michelin laat zijn bib gourmand tarief van €39 voor drie gangen varen. Voor de Buik is uit eten gaan iets van alle dag en hebben we de leukste zaken in Amsterdam waar je nog steeds drie gangen (zonder drankjes) kunt eten op of onder de 40 euro voor je op een rijtje gezet. 

Bij sommige zaken is het makkelijk, daar kun je zonder te rekenen van de kaart kiezen, bij andere zaken lukt het net aan, maar dan moet wel even de rekenmodule van telefoon geactiveerd worden. Opvallend is dat veel van de zaken waarbij het wel lukt natuurwijnen worden geschonken en/of een vegetarische kaart wordt gevoerd, dit zijn vaak restobars. Ook zien we dat het in het Centrum en Zuid relatief lastig is om ‘voordelig’ te eten. In Noord en West gaat het goed en met de komst van Roef en Leo is het beter geworden in Oost.

Café Beurre (West)


Bij Café Beurre moet je het wel erg bont maken wil je over de grens van veertig gaan. Hier geen keuzestress maar zo'n beetje alles past binnen het budget. Wij kozen de prei terrine met in soya gegaarde eidooier vooraf, daarna de groene kool met aubergine en tequila beurre blanc en toe de mouse au chocolat en hadden nog een kleine tip voor de fijne bediening over.

Gitane (West)


Bij Gitane in West snappen ze het. Hier serveren ze gerechten à-la-carte die kloppen. In smaak, textuur, creativiteit en prijs. Alle gerechten (van de avondkaart) schommelen een beetje tussen de 12 en 15 euro, en een dessert rond de tien. Dus keuze voldoende. Een van onze nieuwe betaalbare favorieten.

Pelusa (Noord)


Kijk hier even door de bouwwerkzaamheden heen, want Pelusa is een hele fijne plek. Niet alleen om van hun mooie assortiment speciaalbieren te genieten maar ook om wat te eten. Ons advies neem een groot hoofdgerecht van de Parilla voor twee personen, zoals bijvoorbeeld de Tongschar van een halve kilo met de vissalsa. Vul dat aan met een voorgerecht of iets van de snackkaart, dan heb je nog voldoende budget over voor een toetje. 

​Barracuda (Noord)


Hier eet je vis zoals aan het strand in Italië. Kruis je gerechten aan op het bestelformulier en reken af bij de bar. Daarna worden de superverse visgerechten aan tafel bezorgd. Met een salade of een bordje schelpjes vooraf, daarna de fritto misto kun je het hier nog fijn afmaken met de chocolademousse of de polenta taart. Heel fijn adres ook voor je portemonnee.

​Jacob Restobar (West)


In deze nieuwe zaak aan de Jacob van Lennepkade, merk je gelijk dat er liefde voor de horeca zit. Dit is de eerste ‘eetzaak’ van de familie achter Weber, Helmers en Lux. De gerechten op de kaart zijn om te delen maar heb hier geen angst met een beetje passen en meten kun je hier zelfs wel tot vier gerechten komen voordat je de veertig aantikt. En allemaal nog (heel) lekker ook.

​Eetcafé Edita (West)

Bij Edita genoemd naar de oma van eigenaresse Anna eet je in een huiskamersfeer lekkere comfortfood gerechten. Hier gelukkig geen ‘sharing’ concept maar volle borden waardoor je best een hapje buiten je eigen bord kunt wagen. Alles is à-la-carte maar als je bijvoorbeeld begint met de sardines en ‘nduja op toast dan dooreet naar de asperges en eindigt met de rum baba is de financiële schade zelfs nog onder de 35 euro. Let op: wijnliefhebbers komen hier zeker ook aan hun trekken. De wijnkaart van Edita is compact maar echt bijzonder en heel betaalbaar.

​V12

Het is even zoeken maar dit is kwa prijs-kwaliteit misschien wel een van de fijnste zaken van Amsterdam. Drie gangen voor € 32,50, met bij elke gang een vega keuze, je snapt bijna niet hoe ze het daarvoor kunnen doen. De sfeer bij V12 is echt typisch Noord, een grote ruimte in een oude metaalfabriek met op het parkeerterrein ervoor een enorm terras. Aanrader! Lees hier meer.

De Zingende Zwaan

Lekker en betaalbaar eten in een Engelse pub setting, dat is de formule van De Zingende Zwaan en wat de Buik betreft een belofte die echt werkt, lees hier meer. De sfeer is geweldig, het eten lekker en zeer betaalbaar plus dan ook nog hele leuke bediening. Wat wil je nog meer?

​Wijnbar Vindict

Noord wordt steeds leuker en betaalbaarder. De Wijnbar van Vindict is daar een mooi voorbeeld van. Waar ze niet alleen met het eten onder onze grens van 40 euro blijven, maar ook de wijnen zijn betaalbaar. Je kan zelfs een fles in de winkel uitzoeken en die tegen een kleine opslagtijden het eten drinken. Lees hier over ons bezoek aan Vindict.

​De Reiger


De mannen achter De Druif en Entrepot hebben De Reiger overgenomen. Sfeer en de kwaliteit van het eten en de wijn zijn omhoog gegaan, terwijl de menuprijs omlaag is gegaan. Zo zien we dat graag. Onze keuze deze winter is de terrine met zuur gevolgd door de schnitzel (met sla en frites) en om af te sluiten de chocolade mousse. Dan tik je de veertig euro niet aan. En vergeet niet naar de wijnkaart te kijken.

​Roef


Eerst was het Bijvangst, toen Café Cliché, daarna Novi en nu moet het maar eens met Roef gaan lukken daar aan de Middenweg. Met een leuke kaart, goede kwaliteit en drie gangen voor €40,- denken we dat er toekomst in zit. Roef heeft een leuke sfeer met betaalbare wijn per glas en lekkere gerechten om te delen. Dit is een nieuw adres op onze ‘tot 40€’- lijst.

​Leo


Leo is de goedkoopste van de familie Goudvisch. Hier eet je ver binnen het budget. Voor €27,50 scoor je drie gangen, dus kun je zelfs met het bestellen van een paar extra’s zoals seizoensgroenten en/of een groene salade nog steeds binnen het budget blijven.

Nog een paar tips om betaalbaar en goed te eten in Amsterdam

Het lukt o.a ook bij: Café Binnenvisser (hier à-la-carte, dus geen menu bestellen), PepsKikkie, De Kop van Oost, Café CENC en Massalia.

Verdwenen van de lijst

Chez Nina is helaas gesloten. Bij Bar Bacharach serveren ze helaas een menu vanaf 5 gangen en ook het menu van Wilde Zwijnen valt met €49,- voor drie gangen buiten het budget. Dat is helaas ook met Hotel de Goudfazant, Oocker en Eetcafé Maud het geval.
Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tim Golsteijn over koken met minder zout en meer smaak

Als ambassadeur van de Nierstichting, weet Tim Golsteijn precies hoe hij moet koken met minder zout, maar meer smaak.

Happy de Peps(y)

Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.

5 x even een biljartje en een hapje en/of drankje doen

5 plekken om nog heerlijk ouderwets te biljarten, en een lekker hapje te eten.