Zeg het voort: eindelijk een wijnbar in Amsterdam-Noord! In het jongste stukje van Amsterdam, in Overhoeks achter Eye, drink je fantastische wijnen in de nieuwste wijnbar van de stad. Bij wijnbar Vindict is alles wat er in je glas en op je bord komt van hoge kwaliteit en word je geserveerd met een grote glimlach. En dat alles zonder dat je er de hoofdprijs voor betaalt. Waar vind je dat nog? Nou, in Noord dus!
Vindict is wijnbar én wijnwinkel in één

We voelen ons gelijk thuis wanneer we op een doordeweekse avond binnenstappen bij wijnbar annex wijnshop Vindict. Als wijnliefhebbers wordt onze blik direct getrokken naar het winkelgedeelte, waar niet alleen heel veel wijn - waaronder een brede selectie uit Nederland - ligt, maar ook allerlei wijn-hebbedingetjes waar we erg hebberig van worden: sweaters met wijn teksten van Le Club de Vin, boeken, kaarten en fancy glazen van Riedel. De verleiding is groot om gelijk groot in te slaan, maar we houden ons in.
We komen voor de wijnbar next door. Letterlijk in dit geval, want via een grote oude houten deur komen we in het wijnbargedeelte, waar Jan-Jaap Altenburg ons al staat op te wachten. Hem kennen we nog als sommelier van restaurant Maeve in Utrecht (*). Jan-Jaap is samen met Richard Dietz, Roderick Meijer (beiden ook eigenaar van de oorspronkelijke Vindict wijnwinkel in de Jordaan) en chef Samir Doueiri mede-eigenaar van Vindict-Noord.
Meer dan vijftig wijnen per glas

Wanneer we bij hem aanschuiven aan de bar, vertelt Jan-Jaap ons trots dat ze het grootste gedeelte van de inrichting zelf hebben gedaan. Dagen heeft hij lopen schuren aan de acacia houten bar waarvoor hij het hout op kon halen bij Wijngaard Dassemus in Chaam. Het resultaat mag er zijn, evenals de rest van het interieur. Dat is grappig genoeg - we bevinden ons midden in een nieuwbouwwijk vol beton, gietvloeren en stalen deuren - knus, kleurrijk en warm. Oude materialen zoals wijnkistjes, kurken, pupitres (van die houten rekken waar champagne in rijpt), maar ook de mooie oude houten deur, hebben hier een tweede leven gekregen en geven de bar sfeer. Je ziet dat alles met liefde bij elkaar is gezocht.
Hetzelfde kan gezegd worden voor de wijnkaart, waar we nog slechts een selectie zien van de meer dan vijftig wijnen die Jan-Jaap per glas schenkt. Ook is er de mogelijkheid om een proeverijtje te doen of om voor 7,50 euro een blinde wijn te bestellen in een zwart glas. Benoem je de druif juist, dan is het glas van het huis. Leuk vinden we dat.
Wijn uit Nederland
We geven Jan-Jaap de vrije hand om ons wat verschillende dingen te laten proeven. Nou, dat kun je gerust aan hem overlaten. We krijgen een bodempje Souvignac van Wijngoed Wolf uit Sint-Michielsgestel, qua stijl wel een beetje te vergelijken met een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc. Ook proeven we een geweldige witte Portugees en een natuurwijn uit de Bourgogne, die gemaakt is van de minder bekende witte druif aligoté. Het is een van de beste natuurwijnen die we in tijden dronken (en we komen veel in Noord ;)). Dan nog even een speciale shout-out naar het prachtige glaswerk. Wij kunnen daar echt van genieten, wanneer een wijn in het juiste glas wordt geserveerd. Hoewel, sommige mensen vinden het wel een beetje spannend, vertelt Jan-Jaap, die chique glazen met die dunne pootjes…
Je kunt overigens alle wijnen van de kaart en uit de winkel bestellen. Er wordt gewerkt met een sympathieke vaste opslag van €20,- voor wijnen uit de winkel (€30,- voor wijnen van €75,- en hoger). Dat betekent dat je voor relatief weinig geld hele toffe wijnen kunt proberen, die in andere restaurants meestal onbetaalbaar zijn. Kom maar door met de Barolo!
Menu voor zowel vegetariër als vleesliefhebber

Een goede wijnbar heeft naast lekkere wijnen natuurlijk ook een goede happenkaart. Al is het maar een lekker hammetje of een kaasplankje. Bij Vindict is dat allemaal aanwezig, maar daarnaast kunnen we nog kiezen uit verschillende gerechten van het menu op de muur. Een aanrader zijn de crostini (€5,50), die gemaakt worden van de overgebleven pizzabodems van de buurtjes even verderop op de NDSM-werf, Kebec Corner. Lekker en verspillingsvrij! Ook de aubergine uit de oven met yoghurt, granaatappel en pistache (€8,50) is een topgerechtje waarin we de Libanese roots van chef Samir in terugproeven. Alle gerechten zijn super goed geprijsd, zelfs de steak tartare met verse herfsttruffel (€18,50).
Vindict is zowel geschikt om even snel een drankje aan de bar te doen voordat je elders uit eten gaat, maar net zo lief spenderen we hier een hele avond met een tafel vol hapjes en een mooie fles wijn. Die Noorderlingen mogen in hun handjes knijpen met zo’n parel van een wijnbar aan hun kant van het IJ!
Wijnproeverijen en wijncursussen in Noord

Ook leuk: Vindict organiseert naast verschillende SDEN wijncursusen, ook met regelmaat wijnproeverijen rondom een bepaald thema. Check voor het actuele aanbod de website of Instagrampagina.