De geliefde Brasserie Flo in de Amstelstraat heeft deze december haar deuren gesloten. Een bekende zaak waar veel Amsterdammers graag kwamen. Maar niet getreurd, want inmiddels heeft dit pand alweer een nieuwe bestemming gekregen. Vanaf 1 februari komt hier namelijk het pop-up restaurant De Choucrouterie. De worstenmakers van Brandt en Levie: Samuel Levie, Jiri Brandt en Geert van Wersch grepen samen met Ard Muntjewerf (zette De Lobby op) en chef Timo de Beurs (Gebr. Hartering) deze kans aan. Choucrouterie, horen we je al denken… Juist. Deze pop-up staat helemaal in het teken van choucroute, ofwel: zuurkool!
“Bij binnenkomst in Choucrouterie is het de bedoeling eerst lekker te blijven hangen aan het begin van de zaak. Hier drinken de gasten een lekker drankje en hebben we vanuit de slagerij heerlijke charcuterie klaarstaan. Ook oesters zullen hierbij liggen. Na een lekker drankje kunnen mensen aanschuiven voor een goed driegangen menu”, vertelt Samuel enthousiast namens alle heren. Het drie gangen menu is verkrijgbaar in een vleesvariant en een vegetarische en deze kost €29,50 per persoon.
Perfecte bereiding

Maar waarom dan zuurkool? Geert, Samuel en Jiri kwamen op het idee, eigenlijk om een simpele reden: ze vinden het ‘gewoon ontzettend lekker’. In de winter deden ze daarom al regelmatig een choucroute-avond bij Rijsel. “Het is de perfecte bereiding voor onze producten”, vindt Samuel. Verwacht dus straks ook zeker heerlijke verse worsten, frankfurters, spek en ander lekkers bij de zuurkool geserveerd. Ook de kwaliteit van de zuurkool zelf is goed op gelet: “Veel mensen kennen die zuurkool die je snel even in de pan opwarmt. Maar echte mooie zuurkool is gevet in het vet van een varken en gemaakt met uien die karamelliseren voor extra mooie zoete smaak. Bovendien is het in februari waarschijnlijk nog koud, dus een heerlijk winters gerecht om lekker aan te sterken.”
Goede wijnen

Behalve zuurkool zijn er ook andere ingrediënten in het driegangenmenu van Choucrouterie te vinden. in het voorgerecht vind je bijvoorbeeld een terrine terug en verse paté encroute. Aan het dessert zijn ze nog hart aan het sleutelen. Ook voor vegetariërs zorgen zij dat er een lekker menu klaarstaat. Wat het drinken betreft gaat Ard een grote rol spelen. Als sommelier weet hij veel van wijnen en is hij bezig met een mooie wijnkaart, speciaal voor bij de winterse gerechten. Ook zal er een bierkaartje komen en wordt er goed nagedacht over de frisdranken. Zo gaan ze bijvoorbeeld samenwerken met Butcha (kombucha).
Enthousiast

1 februari gaat de zaak dus open, naar verwachting voor een maand. Wat de heren daarna gaan doen, is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de zaak die plaats geeft aan zo’n 80 man, al populair is. Het eerste weekend is al vol, vertelt Samuel trots. Of in zijn woorden: “het gaat als een raket!”.