Welke rijen in Amsterdam zijn de moeite waard om in te staan? Welke gerechten verdienen een plekje op je Instagram of TikTok (of eet je gewoon analoog op met je gezelschap)? De Buik zet twaalf zaken achteraan de rij op een rijtje.
Welke rijen in Amsterdam zijn de moeite waard om in te staan? Welke gerechten verdienen een plekje op je Instagram of TikTok (of eet je gewoon analoog op met je gezelschap)? De Buik zet twaalf zaken achteraan de rij op een rijtje.
In de rij staan is een goed teken, vinden we bij de Buik. Want dat betekent meestal dat het hapje of drankje de moeite waard is. Rijen komen vaker voor in Amsterdam en niet alleen bij de kassa van de Appie. En dat er pas rijen zijn sinds TikTok is ook helemaal niet waar.
De bekendste is de lange rij van toeristen die zelfs tot op de brug over de Singel staan te wachten op de koeken van Van Stapele in de Heisteeg, een zaak die al meer dan tien jaar bestaat en al even lang voor rijen zorgt. Soms is er ook een tijdelijke, een rij voor één dag, zoals bij de pop-up van In-N-Out vorige week op het Marineterrein bij Kanteen 25. Daar stond een rij van zo’n 200 meter voor de bekende burger uit Californië, die voor een dag te krijgen was.
Wij selecteerden 12 andere adressen waar je (vaak) in de rij moet staan voor wat lekkers en geven je gelijk tips om de rij een beetje te ontwijken.
Het onbekendste adres van het lijstje. Tegenover de molen van Brouwerij ’t IJ maken ze hier burrito’s die zo lekker zijn dat je er wel voor in de rij gaat staan. Van een aubergine tot slow cooked rib of varken en voor de hotties is er de extreem hete ‘ghost pepper’ salsa.
Zeeburgerstraat 4
Misschien wel de beste (zuurdesem) bakker van Amsterdam. Die ook gruwelijk lekkere cruffins heeft en een afdakje tegen de regen. In de rij staan mensen ook en vooral voor de telkens wisselende hartige croissant in het weekend.
Jan Evertsenstraat 31
De kraam aan het begin van de Dappermarkt waar de ‘döner’beleving maximaal is. Helaas weten heel veel mensen het en kan rondom lunch of zaterdag de rij behoorlijk lang zijn. Ga hier voor de grote versie, het prijsverschil is te verwaarlozen.
Dappermarkt, ter hoogte van Dapperstraat 4
Wil je geen rij? Kom hier dan echt laat, zo net voor sluitingstijd. Ruime keuze uit mayo’s en toppings de Buik kiest hier altijd voor truffelmayo met parmezaan.
Runstraat 1
Natuurlijk is dit een toeristenplek, maar de appeltaart is hier echt wel de moeite waard. Iedere Amsterdammer heeft hier wel eens in de rij gestaan voor zo’n enorme punt met slagroom. Nog een keer doen? Vermijd dan de weekenden om de hele lange rijen te vermijden. Of ga zaterdagochtend vroeg (9.00 uur) en combineer het met een bezoekje aan de Noordermarkt.
Noordermarkt 43
Voor een van de beste ramen van Amsterdam moet je even geduld hebben want de rij is hier lang en het aantal zitplaatsen beperkt. Soms wel tot bijna twee uur. Maar het wachten is de moeite waard. Ze hebben een heerlijk romige bouillon bij dit koninkrijk. Tip: eventueel bestellen, afhalen en thuis opeten dan krijg je ook nog eens twee toppings gratis.
Prins Hendrikkade 83H
De allernieuwste rij in Amsterdam staat bij de (tijdelijke) vestiging van Bakkerij van Maanen in Amsterdam. De bakker die ons in de al weken durende crompouce hype stortte (maar niet de uitvinder, die zit in Utrecht).
Prinsengracht 16
Het lunch en brunch adres van Oost heeft in de weekenden altijd een forse rij voor de deur. Hier moet je altijd gaan voor de scone van de dag. Reserveren kan en helpt.
Bij de dönerkoning, sinds 1992, want toen namen de dönermannen de bakkerij aan de Van Woustraat over, eet je een ‘simpele’ en verrukkelijke variant vega, kip of kalf op een broodje, wrap of Turkse pizza. Vermijd de lunchpiek!
Van Woustraat 160
Al eerder genoemd in ons lijstje Italiaanse broodjes ZeroZero serveert nu op twee locaties de schiacciata (tip) maar de rij staat meestal in de Nieuwe Spiegelstraat dan (doordeweeks) en minder in de Pijp.
Nieuwe Spiegelstraat 3A
Vaak staan er bij Chun dubbele rijen. Niet alleen bij de zaak maar ook aan de overkant en als het even tegenzit zelfs op de brug. Oorzaak: een kleine zaak waar maar een paar gasten passen. Gelukkig met heel aardig personeel en de rib-ene bulgogi die meer dan het wachten waard is.
Berenstraat 8
Allemaal in de rij voor de pistache cruffin, wel een beetje vroeg gaan want deze vega variant is snel uitverkocht. Geduld is hier een schone zaak maar er komt verlichting, op de hoek tegenover de ‘moeder’ vestiging’ is inmiddels de Saint Jean Deli geopend waar ze niet alleen aan patisserie en koffie doen, maar ook natuurlijke wijnen schenken.
Lindengracht 158h (Deli op 99)
Café Vertigo in het Vondelparkpaviljoen: historisch icoon in modern jasje met zonnig terras, verfijnde gerechten en warme gastvrijheid.
Layers in De Pijp: croissants in alle soorten, van klassiek tot amandel en hartig. Van topchef Alexandre Scour. Open dagelijks 9-22 uur.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.
Geniet van de volgende voordelen: