Zondag 22 januari start in China het nieuwe jaar; het Jaar van het Konijn en dat duurt tot 9 februari 2024. Het feest waar eten, naast vuurwerk, veel rood (kleding en versiersels), een belangrijke symbolische betekenis heeft begint hier natuurlijk ook al op Chinees oudejaarsdag, zaterdag 21 januari. De Buik selecteerde de plekken waar je Chinees Nieuwjaar kunt meevieren en voor je eigen geluk, en die van je familie, de zes belangrijkste gerechten van het feest kunt eten.
Dim Sum eten bij Fu Lu of Oriental City

Dim Sum geeft rijkdom, hoe meer je er eet hoe rijker je gaat worden. Maar pas wel op met welke je eet, niet allemaal zijn de spiritueel goed voor je. Eet geen dumplings die in cirkels worden gepresenteerd en eet ze niet met zuurkool, dat staat voor een arm en moeilijk jaar. Bij Fu Lu is de Buik een fan van de gefrituurde mix gevuld met kip en groente en bij Oriental City hebben ze zelfs een ruim assortiment vegetarische dimsum.
Fa Gao bij Full Moon Garden of Hoi Tin
Fa Gao is een typisch gestoomd ‘cup cake’ achtig dessert meestal van rijstbloem met een gespleten bovenkant en staat voor welvaart. Full Moon, een van de beste adressen voor dumplings en dim sum in Amsterdam, heeft ze op de kaart. Mocht je ze thuis willen eten dan kun je ze altijd afhalen bij Hoi Tin, al vanaf 1975 bekend om de Chinese desserts en patisserie, tipt blogger China.
Noedels bij Mister Chen of Xi’an
Noedels staan voor een lang leven, hoe langer de noodle is hoe langer je leven wordt. Dus even opletten welke je kiest als je opschept. De tip van de Buik zijn hier Xi’an of Mister Chen met hun zelf getrokken noedels.
Kip bij Taste of Culture
Maar dan liefst de hele kip inclusief de poten en de nek en het liefst authentiek gestoomd staat voor het brengen van welvaart van de hele familie. Meestal wordt dat gerecht op bestelling gemaakt, maar fijne klassieke Chinese kipgerechten eet de Buik het liefst bij Taste of Culture bij het Leidscheplein, maar vraag daar wel even naar de gerechte van de ‘andere’ Chinese kaart.
Vis bij Oceania of Sea Palace
Net zoals de kip levert het eten van een hele vis ‘geluk’ op. In de traditie van het Chinese Nieuwjaar eet je de vis als laatste gerecht en zo hoop je dat het start start en eindigt met veel ‘geluk’. De Buik tipt twee zaken: Sea Palace omdat je hier altijd in een lekker levendige Chinese sfeer en je zit op het water. Maar ook bij Oceania in Zuid, al meer dan veertig jaar een in vis gespecialiseerd Chinees restaurant met een fine dining ambiance, wordt de rood- of zeebaars nog traditioneel gestoomd geserveerd.
Hot Pot bij Yuan’s of Sichuan Amsterdam
De hot pot staat, mede door de ronde vorm, symbool voor een familiereünie en die eet je samen met zoveel mogelijk familieleden. Blogger China Choy komt heel graag bij Yuan’s voor de ‘normale’ hotpot of voor een extra pittige variant bij Sichuan Amsterdam.