7 x streetfood op z’n Italiaans

Ontdek Italiaans streetfood in Amsterdam: van schiacciata en focaccia tot arancini en pizza al taglio bij 7 topzaken verspreid door de stad.

16 Mei 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

7 x streetfood op z’n Italiaans

Was eten op straat altijd het domein van de Aziatische of Nederlandse keuken. Denk aan friet, loempia, saté. Al een tijdje zien we de Italiaanse keuken als streetfood in opmars. Van een zoete cannoli bij Salvo tot hartige sfizi als arancini of pizza al taglio bij Noemi. Dit zijn onze 7 favorieten.

Rosti

Hier eet je net zo heerlijke sfizi (snacks) als arancini (bitterballen van risotto ) maar ook focaccia van minimaal 36 uur gerezen deeg. Onze favoriet is de focacce pistachio met mortadella en pesto van pistache nootjes.

Dough Studio by Pizza Project

De derde zaak van Pizza Project waar ze heerlijke schiacciata’s serveren, een dunnere stijl focaccia. Met elke maand een special die meer dan de moeite waard is. En je kunt hier ook een bolletje echte Neapolitaanse pizza deeg kopen om thuis je eigen pizza te bakken.

Noemi

Het beste adres in Amsterdam voor ‘pizza al taglio’ vind je vlak bij de Albert Cuypmarkt. Tussen Kaldi en is klein loketje waar ze de lekkerste pizza per stuk maken.

Focacceria

Voor de eerste ‘nieuwe’ stijl focacceria van de Italiaanse Valeria Lucente in Amsterdam komen mensen van ver om de zachte Genuese stijl te proeven. Wij zijn een fan van de simpele versie met rozemarijn.

Overtoom 445 (Zuid)

Zero Zero

Inmiddels drie vestigingen en evenveel rijen. Hier ga je voor Florentijnse zuurdesem schiacciata met porchetta en gorgonzola of de vega Melanzane.

Rosèl

Deze is een beetje op de rand, maar te leuk. Hier ontmoet de broodcultuur van Italië die van Spanje met een Pan con Tomate maar ook zeker even de signature Rosèl met guanciale compote.

Italieno

Fast Food op zijn Italiaans met een carbonara, mortadella of cacio e pepe gefrituurde nuggets.

Reguliersdwarsstraat 51 (Centrum)

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Onze Kerstlijst 2025 voor de vroege vogels

Voor de vroege vogels hebben we wel alvast een lijstje met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

Nieuw vuur in Het Broeker Huis

Chef Thijs Steur veranderde Het Broeker Huis aan de Leeteinde in een leuk restaurant. Tijd voor de Buik om een kijkje te nemen.

Simon Witmaar’s gastrobar Vita Lente is open

Deze week opent Vita Lente aan de, steeds leuker wordende, J.P Heijestraat in West de deuren. De Buik ging alvast even een kijkje nemen.