Amsterdamse straten & wijken: Houthavens

In de Houthavens is veel veranderd de afgelopen jaren. Naast de vele woningen ook meerdere restaurants, het werd tijd voor een lijstje over de Amsterdamse Houthavens.

15 Feb 2020 Lisanne Neumann

blogger Met haar roots in Rotterdam en huidige locatie in Amsterdam combineert Lisanne de beste ingrediënten om de heerlijkste projecten neer te zetten.

Amsterdamse straten & wijken: Houthavens

In de Houthavens is de afgelopen jaren veel veranderd en vooral veel bijgekomen. Samen met de nieuwe woningen die zijn gebouwd, is het aanbod aan horeca ook zeker toegenomen. Momenteel een lijst van acht restaurants, maar wij verwachten dat dit zeker niet bij acht gaat blijven. Van restaurants die er al een tijd zitten tot aan de nieuwe hotspots van de Houthavens, wij hebben de plekken voor je op een rijtje gezet die je zeker niet mag missen.

REM Eiland 


Op het voormalige broadcast platform bevindt zich REM Eiland. Door de bijzondere indeling van het gebouw kun je je op elke verdieping je vermaken. Op dek 2 bevindt zich de bar en op dek 3 het restaurant. Boven op het platform, op dek 4, is er ook nog een dakterras die met mooi weer is geopend. Naast het goede eten, wat varieert van malse roodbaarsfilet tot aan burrata met een frisse tomatenbouillon, kom je hier dus ook zeker voor het unieke uitzicht over Amsterdam. 

Pont 13 

Tegenover REM Eiland ligt het gezellige restaurant Pont 13. Ook deze locatie heeft een uniek verhaal. Ooit gebouwd als stoompont, later jaren dienst te gedaan over het IJ als veerpont en uiteindelijk in 2005 omgebouwd tot horecaconcept met de vaste ligplaats in de Houthavens. Alle gerechten worden klaargemaakt op de houtskoolgrill en de gerechten zijn net zo robuust als het interieur. Malse buikspek, zalmtartaart of de pontburger, alles wordt vers klaargemaakt. 

Haparandadam 50

Bar Hout 


Bar Hout heeft in 2019 de deuren geopend aan het Houthavenpark. Een plek waar je dagelijks aan kunt schuiven voor het ontbijt, de lunch of een diner. De eigenaren wilden met de nieuwe zaak een plek creëren voor buurtbewoners, flexwerkers, bedrijven en gezinnen. Dit is dan ook zeker terug te zien op de kaart, met onder andere speciale kindergerechten, salades en broodjes en een brede keuze uit borrelhappen. 

Karaat 


De Houthavens is een buurt waar veel gebeurd in Amsterdam, zeker wat betreft nieuwe restaurants. Sinds juni 2019 is het broertje van Café Zürich en Oslo Beers geopend, genaamd Karaat. Overwegend veganistische en vegetarische gerechten op de kaart, maar zeker ook vleesgerechten zijn hier beschikbaar. De vijf oprichters hebben met Karaat een nieuwe culinaire verrassing aan de Houthavens toegevoegd. 

Vessel – BOAT & Co 

In het hotel BOAT & Co heeft restaurant Vessel zich gevestigd. Een plek waar je ook terecht kunt wanneer je niet een hotelgast bent. Het café-restaurant bestaat uit verschillende delen, waarbij je kunt zitten bij de open haard, op het terras of in het restaurant zelf. Per seizoen veranderen ze de kaart die gericht is op lekker, gezond en verantwoord eten. 

Revaleiland 500

Gary Loen 


Restaurant Gary Loen is ooit begonnen als pop-up restaurant en opende in 2019 defintief de deuren. Nu begin 2020 is het tijd voor een nieuwe locatie en verhuist het restaurant binnen de Houthavens naar een plek op het water. De keuken blijft hetzelfde, een combinatie van Mediterrane en Aziatische gerechten. Het interieur wordt totaal anders om een meer intieme en warme sfeer te creëren. 

BAK Amsterdam 


Bij BAK staan lokale en seizoensgebonden gerechten centraal. Het restaurant is gelegen in de oude Houthavens, uitkijkend over het IJ en de nieuwe Houthavens. Om zo duurzaam mogelijk te werk te kunnen gaan werken ze uitsluiten met wild vlees en vis. Ga voor het tasting menu en laat je de hele avond verrassen door bijzondere creaties en heerlijke gerechten. 

Café Pontsteiger 


Last but not least, Café Pontsteiger. Het café is geopend in het gelijknamige en imposante gebouw aan het IJ. Met ramen van het plafond tot aan de grond kun je hier de hele dag genieten van het uitzicht over het IJ. Een zaak waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kunt om te ontbijten, tussendoor even te werken, te lunchen, borrelen of dineren.

Pontsteiger 343  

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.