Wat moet je nu drinken bij je asperges? Welke wijn paart echt geweldig met 'het witte goud'? De Buik vroeg drie van haar bloggers, die iets meer met wijn hebben, wat hun favoriete wijn is bij asperges. Ga er even rustig voor zitten en schrijf de tips op, dan zit je thuis of in het restaurant helemaal goed dit seizoen.
Apergeseizoen
Het asperge seizoen is volop bezig. Inmiddels zijn de prijzen voor het ‘witte goud’ gedaald naar een acceptabel niveau zodat iedereen ze op tafel kan zetten. Maar wat drink je erbij? Vraag tien wijnkenners naar hun beste wijn bij asperges en je krijgt tien verschillende antwoorden. Van Een pinot blanc uit de Elzas tot een biodynamische silvaner uit Duitsland of een licht oxidatieve wijn uit Italië.
Bij de perfecte wijnkeuze gaat het om de bereidingswijze (van gekookt tot gebrand) en waarmee je deze jongens serveert. Dan wordt het artikel wel heel lang. Dus wij vroeger 3 bloggers van de Buik, die iets meer met wijn hebben, wat hun favoriete wijn is bij asperges. Op de simpele manier, dus gekookt en geserveerd met ham en een gekookt ei.
Witte Bordeaux van Femke

Onze blogger Femke Pruis is in het dagelijks leven verantwoordelijk voor de communicatie van Okhuysen en zit zo’n beetje de hele dag in de wijn. Recent was ze nog voor werk in Bordeaux.
"Ik kreeg in culinair instituut Le Lion d’Or in Saint-Julien een bord knoepers van asperges voorgeschoteld. De bijgeleverde wijn kwam uiteraard uit de buurt en was – gelukkig – wit."
"Een frisse wijn (een term die vinologen gebruiken als ze zuren bedoelen), waarvan je niet na twee slokken in slaap valt, maar waarvan je zin krijgt in het tweede deel van je werkdag. Een wijn die, zo bleek, ook nog eens fantastisch matcht met witte asperges, namelijk witte bordeaux."
"Witte bordeaux zie je misschien niet veel, maar als je een goede te pakken hebt, kan het magisch zijn. Deze is gemaakt van semillon en sauvignon gris door een wijnmaker die sterrenstatus in de Bourgogne geniet, maar ook in Bordeaux kneiter goede wijnen maakt. Zijn naam is Jean-Marie Guffens. Een geniale, onnavolgbare Belg die in de jaren ’70 naar Frankrijk is gegaan om wijn te maken.
"Betreed samen met mij de nog niet vaak betreden aspergewijn paden, vraag je wijnleverancier om zijn beste witte bordeaux binnen je budget. Schenk hem bij je asperges die je à la Flamande serveert. Je zult zien dat het fruitige in de wijn perfect aanleunt tegen de aardse smaak van de asperges en dat er daarnaast iets romigs (durven we het woord zalvig te gebruiken?) in zit dat de botersaus perfect complementeert. Allez, santé en dat het seizoen nog maar lange moge duren!"
2022 C de Sec - Bordeaux blanc, Château Closiot via okhuysen.nl voor rond de €25,-
Gewoon niet kiezen aldus Gijs ten Buuren

"Hiermee kan je niet mis gaan", stelt blogger Gijs ten Buuren, die inmiddels midden in het examen van WSET 3 zit (lees hier zijn ervaringen). "Alles zit erin: riesling, pinot blanc en gruner veltliner. Afzonderlijk stuk voor stuk prima maatjes met asperges. Dus waarom zou je kiezen."
"Met Wijn 1. van Pfaffl haal je een blend van deze drie druiven in huis. Friszuur met voldoende body en klein wit pepertje is dit niet alleen een fijne aspergewijn maar ook een hele fijne zomerwijn. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Fiets eens langs Guus van Arrebol in de Rivierenbuurt om een paar flesjes op te halen en doe hem gelijk de groeten van de Buik."
Pfaffl - Wein 1. Riesling/Grunerveltliner/Pinot Blanc bij arrebol.nl voor €11,95 (6 halen = 5 betalen)
Onverwachte combinatie van Hans van de Meeberg
"Italië en asperges is geen combinatie zou je denken", maar Hans van de Meeberg, de hoofdredacteur en de wijnredacteur van het horeca-vakblad Misset Horeca is een fervent Italia ganger en weet wel anders."
"Noord-Italie staat in mei, net zoals in Nederland, in het teken van de asperges. Niet alleen groen maar ook wit uit de omgeving van Treviso (tussen Venetië en Verona) en dan laten sommige Italiaanse witte wijnen zich van hun beste kant zien. Er is meer dan Amarone, Barolo en Brunello."
"Ik schenk er graag een Verdicchio uit de Marche bij, dan eentje uit de Jesi-regio. Voor asperges kies ik het liefst eentje die een klein beetje langer op fles of vat heeft gerijpt. Die van Stefano Antonucci van Santa Barbara, een dorpje in de buurt van Ancona. Al meer dan 30 jaar stuwt hij, een gezellige kleine Italiaanse spring-in-het-veld, Verdicchio naar een hoger niveau."
"Je kunt hier klaar zijn voor minder dan 10 euro, maar bij asperges zou ik altijd Le Vaglie kiezen of nog beter de Classico Superiore met het wit-gele label. Dit is een wijn zoals een top Verdicchio hoort te smaken. Een wijn met zachte lange afdronk en mooie zuren, die zich als een catsuit om de smaken van je asperges sluit."
Antonucci - Verdiccio di Jesi Classico Superiore DOCG 2022 bij vinio.nl voor €23,95