4 oktober is het dierendag, en hier is sinds een aantal jaar #EetGeenDierendag aan gekoppeld. Steeds meer restaurants hebben een uitgebreid vegetarisch of zelfs compleet veganistisch menu. Bij geen enkel restaurant in onderstaande lijst wordt vlees of vis geserveerd, zodat je zorgeloos van dierendag kan genieten. Vegetarisch en veganistisch eten is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor het lichaam. Vier het welzijn van het dier, op deze manier.
Mooshka

Bij Mooshka eet je veganistische soul food in De Pijp. Behalve een aantal goed gevulde plantaardige burgers, is er ook een veganistische kapsalon en roti te bestellen. Eigenaresse Sarah Reymond vertelde hierover: “Roti hebben mensen vaak niet meer gegeten sinds ze vegan zijn geworden en ik wil ze juist laten zien dat dat helemaal niet hoeft.”
Na de hartige happen valt er te genieten van verschillende zoetigheden zoals een slagroomtaart, een tompouce en zelfgemaakte milkshakes.
Deer Mama

In De Pijp zit nog een goede veganistische zaak, namelijk Deer Mama Vegan Mylk & Burger Bar. Het interieur is vrolijk roze en blauw gekleurd. Het plantaardige restaurant staat vooral bekend om de burgers en de hoeveelheid keuze aan milkshakes. Een goede optie om de avond mee af te sluiten is de Drunken Pumpkin milkshake. In deze herfstachtige milkshake zit pumpkin spice, 43 likeur en speculoos.
ROOTS
Bij Roots zijn niet alleen alle producten 100% plantaardig, alles - behalve het brood - is glutenvrij, er zit geen geraffineerde suiker in en is alles zelfgemaakt. Roots is dus niet alleen milieubewust, maar wat ze serveren is ook nog eens goed voor het lichaam. Ook zijn alle verpakkingen die ze gebruiken biologisch afbreekbaar.
Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en avondeten. Denk bij ontbijt aan warme havermout met alles erop en eraan, bij lunch aan notenbrood met veganistische eiersalade en bij avondeten aan een burger van zoete aardappel, quinoa en tomaat. Naast het eten verkopen ze ook verschillende soorten dranken zoals cold pressed juices, gezonde shots en milkshakes.
Café de Ceuvel

In Amsterdam-Noord vind je het welbekende Café de Ceuvel. Hier kan je heerlijk vanuit een hangmat genieten van het mooie uitzicht over het water. Behalve dat de vegetarische menukaart duurzaam is, zegt het café verder te gaan dan alleen het label ‘biologisch’ aan de producten te geven. Ze verbouwen hun eigen groentes bij Mijn Stadstuin in Amsterdam-West, de paddenstoelen van de bitterbal worden geteeld op koffieresten van LaPlace en ze maken hun eigen frisdrank van biologische siropen.
Goed eten en drinken kan hier zeker ook. Er zijn veel lunch- borrel en dineropties en er is voldoende keuze uit bier, wijn en andere drankjes. Café de Ceuvel is het zeker waard om een keer langs te kan als je je in Amsterdam-Noord bevindt.
Oliver Green
Oliver Green opende in de zomer van 2019 met de missie om bij te dragen aan een gezondere samenleving. Met het menu probeert het restaurant niet alleen gezond eten te serveren, maar ook de impact op het milieu te verkleinen. Dit doen ze door alle hapjes en drankjes plantaardig te maken.
Je kan er zowel zoete als hartige bowls eten, er is keuze uit wel tien verschillende smoothies en er zijn warme en koude koffies.
Vegan Junk Food Bar

De hoofdfoto komt van Vegan Junk Food Bar
De Vegan Junk Food Bar heeft wel vier locaties in Amsterdam en is misschien wel één van de bekendste veganistische hotspots van Nederland. Vroeger had plantaardig eten een saai en smakeloos imago, maar bij De Vegan Junk Food Bar laten ze je wel anders zien. Het eten is er kleurrijk en allesbehalve smakeloos. Zo staan er twee soorten kapsalons, vrolijke caesarsalades, regenboogfrietjes en allerlei burgers op het menu. Naast alle goed gevulde gerechten serveert de Vegan Junk Food Bar ook nog eens originele cocktails. Niet gek dat de keten steeds bekender wordt dus.
Vleesch Noch Visch
De naam zegt het al, hier wordt geen vlees en vis verkocht. Vleesch Noch Visch is een vegetarisch restaurant en is gelegen in de wijk Staatsliedenbuurt. Het restaurant staat vooral bekend om de vegetarische gyros en noemt het eten ook vooral streetfood.
SOIL
De naam SOIL is niet zomaar gekozen, er zit namelijk een goede gedachte achter. 95% van ons voedsel komt uit de bodem (soil) en ongeveer 1/3 van de aarde is nu aangetast. Lokaal, natuurlijk en seizoensgebonden eten helpt de bodem, de dieren, ons voedsel, ons lichaam en onze planeet gezonder te houden.
SOIL had voorheen nog wel wat vleesgerechten op het menu staan, maar het café is vandaag de dag helemaal plantaardig. Het menu is seizoensgebonden, nooit saai dus als je er na een paar maandjes weer komt. Het café serveert onder andere een curry met pindakaas en zoete aardappel, een burger met veganistische kaassaus en een cheesecake (minus echte cheese natuurlijk).
Spirit

In het centrum vind je restaurant Spirit. Spirit biedt een buffet dat 100% vegetarisch en biologisch is. Er is keuze uit wel vijftig verschillende gerechten voor zowel ontbijt, lunch en diner. Ook zijn er verschillende drankjes en zoete lekkernijen. Om een greep uit de meer dan vijftig gerechten te noemen: shakshuka omelet, vegetarische worstjes met gebakken ui, kimchi, vegan chocolademousse, en cassis-ijs. Genoeg keuzes en smaken dus.
Rainbowls

De naam verklapt al een beetje wat Rainbowls in De Pijp serveert, namelijk: gekleurde bowls. Je kunt hier terecht voor gezonde smoothies en rijkgevulde açai bowls. Alle producten zijn plantaardig en zien er ontzettend vrolijk uit. Zelfs de koffies zijn in de kleuren van de regenboog te bestellen. Als je een glutenallergie hebt, is dit ook de juiste plek.