Vegan is hip! Dat is al een tijdje geen verrassing meer. Er komen steeds meer vegan of plantbased zaken bij. Daarnaast zijn er veel meer zaken die plantaardige opties aanbieden op hun kaart. Voordat de hype rondom veganistisch eten en drinken begon zoals wij deze nu kennen, begon de stoere Sarah Reymond een gezellige vegan zaak in Amsterdam. Drie jaar geleden startte zij Mooshka, een klein vegan zaakje dat vooral bedoeld was om af te halen. Maar sinds kort is zij verhuisd en kun je in de gezellige, knusse zaak ook plaatsnemen en je laten verwennen met haar kleurrijke en lekkere soulfood.
“Ik studeerde international business en management, maar merkte al snel dat ik meer interesse had in het ‘international’-gedeelte van de studie; het reizen en andere talen leren. Ik raakte geïnteresseerd in biologisch en plantaardig eten en schreef voor mijn studie een businessplan hierover. Toen was dit lang nog niet zo bekend als dat het nu is. Na het kijken van een documentaire over de voedselindustrie, ging ik meteen 'cold turkey' vegan. Ik merkte daarbij dat een snelle hap halen heel lastig was en dacht opeens terug aan het businessplan dat ik voor mijn studie had geschreven”, vertelt Sarah.
Niet te missen

Voor de smaken en gerechten die ze bij Mooshka op de kaart ging zetten, viel ze terug op alles wat ze miste toen ze net veganistisch ging eten. “Als je vegan wordt, vallen veel gerechten die je vroeger heel lekker vond weg. Dat vond ik zonde en ik ben gaan experimenteren met het vervangen van ingrediënten, zodat mensen die traditionele lievelingsgerechten nu moesten missen, dit gewoon konden blijven eten”, legt Sarah uit. Een goed voorbeeld is de veganistische roti waarvoor hij Mooshka de deur plat wordt gelopen. “Roti hebben mensen vaak niet meer gegeten sinds ze vegan zijn geworden en ik wil ze juist laten zien dat dat helemaal niet hoeft.”
‘Een groot deel van onze gasten is niet eens vegan' Sarah Reymond
Soulfood

De echte Amsterdamse Sarah groeide op in Amsterdam Zuidoost en leerde koken van haar multiculturele omgeving. De zaak vernoemde ze naar de bijnaam die haar opa en vader haar vroeger gaven. “Ik wilde van al deze culturen iets op het menu zetten, van Ethiopië tot Suriname. Bovendien vind ik het belangrijk dat het eten je raakt. Bij Mooshka maak ik echte soulfood: terug naar de basis en zo smaakvolle gerechten maken die tot je ziel spreken. Daarbij let ik ook veel op de tradities van de landen waaruit ik kook”, legt Sarah enthousiast uit.
Kapsalon

Nog een echte hardloper bij Mooshka die je móét proberen is de vegan kapsalon. Volgens Sarah is deze vleesachtige kapsalon op basis van tofu niet van echt te onderscheiden. “We willen er zijn voor elke Amsterdammer, niet alleen voor vegans. Daarom hebben we ook gerechten op de kaart staan die veel mensen kennen en gewend zijn in onze stad. Veel van onze gasten zijn niet veganistisch, maar de reacties zijn altijd goed.
Milieubewuste milkshakes

Meteen in het oog springen trouwens de kleurrijke milkshakes. Deze zijn niet gemaakt van sojamelk, maar van amandel- of rijstmelk. “We proberen sojaproducten zo veel mogelijk te vermijden, in verband met het milieu”, legt Sarah uit. Op de nieuwe locatie zit Sarah duidelijk op haar plek. “De vorige zaak was echt bedoeld voor afhalen, maar het is super tof dat mensen nu op hun gemakje kunnen plaatsnemen”, vindt ze vrolijk. Wel laat ze los dat ze heel graag meerdere locaties zou willen openen. Maar dit zit nog heel erg in de pijplijn. Voorlopig gaat Sarah genieten van haar nieuwe zaak en vooral ons laten genieten van al het lekkers dat bij haar uit de keuken komt: Echte soulfood, om verliéfd op te worden!