De eerste Plant Based Sushi van Amsterdam: Vegan boring? Echt niet!

Plant based sushi saai? Echt niet! Doordat Claudia bij sushi restaurants vaak de vegan varianten miste, startte ze in juni haar pop-up. Met succes! Nu heeft ze haar eigen zaak.

3 Feb 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

De eerste Plant Based Sushi van Amsterdam: Vegan boring? Echt niet!

Sushi is al jaren populair en zal dat naar verwachting zeker ook blijven. En met alle op poppende veganistische gerechtjes en barren, is ook de veganistische keuken nog lang niet uit het straatbeeld verdwenen. Een gouden combi dus. De zaak, die Plant Based Sushi gaat heten, wordt de eerste volledig vegan sushi zaak van Amsterdam. Al een tijdje waren deze creaties te proeven bij een pop-up, wat een groot succes bleek. Daarom openden ze begin dit jaar hun eigen zaak in West. Daar willen wij natuurlijk meer over weten!

Bij het sushi-eten met een vrienden had Claudia Deken, als vegan, maar beperkte opties; van de hele avond komkommer- en avocadosushi word je ook niet heel gelukkig. In grote steden als Londen of New York, zag ze veganistische sushi zaken ontstaan. Ze kwam er graag, en haar vrienden, die wel echte meatlovers zijn, trouwens ook. “Je zou dus kunnen zeggen dat Plant Based sushi ontstond uit een persoonlijke frustratie”, lacht ze. 

Ervaring 


“Ik studeerde deze zomer af in Amsterdam. Al een jaar had ik deze droom in mijn hoofd, maar zonder horeca-ervaring vond ik de stap naar een eigen zaak wel erg enthousiast”, vertelt de Zuid-Afrikaanse zelf. Claudia kwam chef Jessica Lai tegen, een chef met veel ervaring in verschillende keukens. “Ze had haar eigen restaurant in Spanje en weet precies welke combinaties gasten lekker vinden. Met de veganistische keuken was ze nog niet heel bekend, maar zag dit als een leuk avontuur”, vertelt Claudia. Met haar Taiwaneese achtergrond kookt Jessica graag gerechten uit verschillende culturen en is ze niet bang met de sushi te experimenteren. Om nog niet te veel risico te lopen, startten ze in juni eerst met een pop-up.

OKO


De pop-up werkte goed en veel gasten kwamen enthousiast terug. Zo gingen Claudia en Jessica zoeken naar een vaste plek. “Maar je weet hoe dat gaat in deze stad”, lacht Claudia. “Uiteindelijk kwamen we in contact met OKO, die op zoek was naar iemand om hun locatie te delen en dat klikte meteen.” Nu worden tijdens de lunch de gerechten van OKO geserveerd en kun je voor het diner voor de sushi aanschuiven. 

Waarom plant Based?


Bij Claudia begon het idee uit een persoonlijk gemis, maar beseft echt wel dat deze trend goed getimed is. “Waarom dat nu zo belangrijk wordt gevonden? Ik geloof dat we mensen moeten motiveren hun vleesconsumptie te verminderen. Maar dat moet je niet doen door met een vingertje te wijzen en iemand daartoe te dwingen. Je kunt juist laten zien hoe lekker het kan zijn. We krijgen vaak de reactie dat mensen de vis of het vlees niet eens gemist hebben in onze sushi. We willen niet bezig zijn met dwingen, maar juist met het verzorgen van een heerlijke en gezellige avond. Zonder vis of vlees.”

Gordon Ramsay en teletubbies


De creatieve Jessica verzint dus de gekste combinaties. “Ze krijgt de vrijheid om echt van alles te verzinnen. Ik ben dan degene die peilt of de gasten het ook lekker vinden. Zo niet, gaat het helaas van het menu, maar meestal zitten er leuke dingen bij.” Deze zaak is ontzettend feelgood en ook van de menukaart word je vrolijk. We komen namen als Gordon Ramsay roll of de Pinky winky roll tegen. Claudia lacht: “Ja, Jessica wilde graag leuke namen bedenken voor haar creaties. Eerst wilden we ze vernoemen naar de teletubbies, toen naar bekende chefs. Maar er zijn niet voldoende teletubbies voor al onze sushi en we kwamen er achter dat we helemaal niet zo veel chefs kenden.” Nu is het dus een mix van vrolijke, willekeurige namen. Kom je er trouwens niet uit met het menu, kun je ook altijd voor de chefs’ choice gaan. Hierbij verrast de keuken je met lekkere combinaties.

Warm welkom


“We zijn heel erg gefocust op de kwaliteit van het eten en willen ook het weggooien van eten zo veel mogelijk voorkomen. In elke rol zit enorm veel werk, dus voor een all you can eat bedrag kunnen wij dat niet bieden”, legt Claudia uit. Tegelijk hoef je ook geen torenhoge rekeningen te verwachten.

De afgelopen weken is de zaak al open geweest, met erg goede reacties tot gevolg. “De meeste gaan over het eten zelf. Een heel warm welkom, zeker omdat het voor ons toch best een gok was of het ging lopen. Tuurlijk zijn er dingen die we nog kunnen leren, maar zolang de gasten elke avond lachend weggaan, is het absoluut de moeite waard.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

10 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Speakeasy? Ventuno gaat voor luid

Ventuno skybar in Amsterdam: luxe cocktails, spectaculair uitzicht en theatrale presentaties op de 21e verdieping van Ruby Emma Hotel.