Een dark kitchen is een restaurant dat alleen maaltijden bezorgt, een fenomeen dat in de VS ondertussen ongelofelijk populair wordt. In Amsterdam was er nog geen restaurant zoals dit, Rens Bekkers en zijn team zagen hierin een kans. Na een proefperiode vanuit een kookstudio openden ze in oktober een eigen keuken in de Jordaan. De naam Bright Kitchen heeft een directe verwijzing naar het fenomeen dark kitchens, Bright staat zowel voor licht, het tegenovergestelde van 'dark', als voor de Engelse vertaling voor briljant of snugger. Wij spraken met Rens over Bright Kitchen en zijn plannen voor de toekomst.
Wie

Dit zijn niet de eerste stappen van Rens in de horecawereld. “Als vijftienjarige ben ik gestart in de afwas met uitstapjes als keukenhulp. Al snel kreeg ik de smaak te pakken en had ik verantwoordelijkheden aan de koude en warme kant, uiteindelijk heb ik 5 jaar gewerkt als kok in verschillende restaurants. Dus ik heb wel affiniteit met eten”, vertelt Rens. De horeca was niet het enige waar Rens zich mee bezighield. "Tijdens het werken als kok heb ik een bachelor in Reals Estate & Facility Management voltooid om vervolgens een MsC in International business aan een universiteit in Manchester te voltooien. Na mijn studies ben ik begonnen als Partnership en Sales manager bij Groupon. Vervolgens heb ik drie jaar gewerkt bij de online marktplaats Deskbookers als Head of Sales & Partnerships om vervolgens te starten met de Bright Kitchen."
Wat
Onder de naam Bright Kitchen vallen diverse bezorgrestaurants, deze naam zul je ook niet op een thuisbezorgsite tegenkomen. In plaats daarvan zie je de restaurants onder verschillende namen zonder een verwijzing naar Bright Kitchen. Hoewel de restaurants compleet anders zijn, hebben ze één grote connectie. Vanuit een centrale keuken in de Jordaan worden alle maaltijden voor deze restaurants bereid die vervolgens door hun bezorgpartners in Amsterdam worden bezorgd. “Wij hebben restaurants als Las Vegan, daar kun je bijvoorbeeld veganistische Amerikaanse broodjes en hotdogs verwachten." Ook hebben ze het restaurant Vegan Burger Brothers, dit is een veganistisch burger restaurant dat burgers serveert op bijzondere donkere bollen. Ook zijn ze deze restaurants nog aan het uitbreiden. "Aankomende maandag lanceren wij ook Vera's vegan pizza. Eind februari lanceren wij nog een burgerrestaurant gebaseerd op Beyond Burger, Queen’s Burgers”, vertelt Rens. “Wij willen mensen aanspreken die minder vlees willen eten. Het huidige aanbod in Amsterdam is daar nog niet interessant genoeg voor en vaak erg duur. Wij willen op een betaalbare manier, sexy plant-based eten aanbieden”, vervolgt hij.
Waarom

“De wereldpopulatie groeit door, net zoals het gemiddelde inkomen. In de huidige trend betekent dit een gigantische groei in de vleesconsumptie wat een directe impact heeft op het milieu en klimaat", legt hij uit. Rens ziet de ontwikkeling dat veel mensen minder vlees willen eten, veel doen dit uit milieu overwegingen. Hij denkt dat nu het perfecte moment is om plant-based restaurants te starten “Amsterdam is er door de komst van de bezorgplatforms klaar voor. Er is in de thuisbezorgmarkt een groei van zeventien procent per jaar, dat zijn radicale groeicijfers. Een groeiende markt is altijd leuk om in te zitten.” Rens is ambitieus, dat blijkt uit zijn toekomstplannen. “Ons doel is om de komende vier jaar vijftig verschillende keukens te openen, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. We zoeken nog de juiste mensen en investeerders, vanuit de foodwereld, die ons daarin kunnen helpen”, sluit hij af.