Dit zijn de eerste Amsterdamse restaurantopeningen van 2023

We zijn nog geen maand onderweg in 2023, hoog tijd voor een nieuw overzicht van alle kersverse zaken die wij bij de Buik in de gaten houden.

26 Jan 2023 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Dit zijn de eerste Amsterdamse restaurantopeningen van 2023

We zijn nog geen maand onderweg in 2023, hoog tijd voor een nieuw overzicht van alle kersverse zaken die wij bij de Buik in de gaten houden. We beginnen zoals altijd met de zaken die nog zullen openen (dat zijn er 20) en daarna de zaken die net geopend zijn (dat zijn er 24). Dwaal rustig door de lijst, klik door voor meer informatie over een restaurant of onze eerste bevindingen in een artikel. 

Missen we een zaak of wil je ons tippen omdat er bij jou om de hoek verbouwd wordt, stuur ons dan een mailtje via amsterdam@debuik.nl.

Brood- en patisseriegolf door Amsterdam

Dat het de laatste maand van het vorige jaar behoorlijk hectisch was met openingen van nieuwe restaurants, bars en cafés, betekent niet dat 2023 een rustig jaar gaat worden. Ook deze eerste maanden van het jaar vliegen de nieuwe zaken je om de oren. De Buik heeft ze voor je in kaart gebracht en aangevuld met de zaken die de afgelopen weken open zijn gegaan. Zo gaat de brood- en patisseriegolf in Amsterdam gewoon door: Mr. Nata opende met Portugese pastel de nata’s in de Van Wou en Salvo, na succesvolle pop-ups in de Italiaanse delicatessenzaak Terre Lente en op de Hermitagemarkt, begon de eerste Italiaanse patisserie in West. Opvallend is ook het aantal tweede zaken dat opent of nog opengaat: Tap West (Tap Zuid), BeneluxBar (Europizza), Olique, ParkZuid (StrandZuid), Pizza Project en op koffiegebied Five Ways Coffee naast in West nu ook in Oost, Screaming Beans opent nog in de Utrechtsestraat, Wakuli is net open in West net zoals Luuks in het Centrum. De werkzaamheden bij Entrecote en Les Garcons liggen al een tijdje stil en op die opening moeten we voorlopig even wachten, maar er zijn voldoende andere spannende zaken waar we kennis mee kunnen maken. De Buik zette ze op een rijtje voor je.

Zaken die binnenkort openen in Amsterdam

Zeven zaken met chefs uit bekende Amsterdamse topkeukens uitgelicht en een stevige dot openingen eronder, maar liefst 13 spannende zaken op een rij.

Bar Gui

Chefkok Guillaume de Beer (een van de oprichters van de Breda restaurantgroep) miste het koken en gaat op de plek van De Fles back to basics en weer zijn ‘eigen ding’ doen en koken wat hij lekker vindt. Verwachte opening april dit jaar.

Prinsengracht 955 (Centrum)

Restaurant de Mark

In Durgerdam verrijst binnenkort (boutique)Hotel De Durgerdam met, wat belooft, een heel leuk restaurant. Er wordt namelijk samengewerkt met de mannen achter 212, De Juwelier en Bistro de la Mer. Koen Marees (ex chefkok van The Lobby Fizeau) is een van de namen die we horen voor de keuken van De Mark.

Troef

Zet Raymond Plat (voorheen keukenchef 212), Niels Leijssenaar (Ron Gastrobar), Willem Albert en Roderick Kunst (Escobar) bij elkaar en je hebt niet één troef maar gelijk een grand slam. Troef zit op de plek waar voorheen Pizzabar Heart was gevestigd en voor de ouderen onder ons zat er daarvoor Restaurant Vandemarkt. Kijkend naar het team verwacht de Buik hier een keuken op Franse leest met veel aandacht voor de drankenkaart.

BeneluxBar

Dit is het nieuwe project van de mannen achter Europizza en komt vrijwel naast de huidige (zuster)vestiging in Noord. Wat er precies gaat gebeuren weet de Buik nog niet, maar we houden vinger aan de pols en informeren jullie zo snel mogelijk.

Gedempt Hamerkanaal (Noord)

Fuku


Het Japanse eetcafé met (eigen gemaakte) ramen van Jacub, ex-chef van De Kas en noodle-meister, krijgt vorm. Na de succesvolle crowdfundingcampagne van vorig jaar wordt er momenteel aan de inrichting gewerkt. Fuku verwacht nog dit kwartaal open te gaan. Naast de ambitie voor de beste ramen van Amsterdam ligt er ook een Japans geïnspireerd menu met veel groentes in het verschiet. Let op de socials voor collab’s die ze tot de opening doen.

De Willem


De Willem is een beetje een apart verhaal dat gaat over de unieke locatie. In de Haarlemmerpoort zit de Willem met, als je van de Haarlemmerstraat komt, aan de linkerzijde in de poort het Café, dat inmiddels soft open is. Aan de rechterzijde komt het restaurant waar net zoals bij het cafe chef Jef van den Hout (ex Le Restaurant, Taiko) verantwoordelijk voor de keuken is. Jef verklapte aan de Buik dat er in het Cafe in ieder geval zijn favoriete RAS frites op de kaart staat. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het restaurant en de Buik neemt daar snel een kijkje.

Haarlemmerplein 58 & 66

Polly Goudvisch


De familie Goudvisch breidt verder uit met een nieuwe telg in Noord. Net zoals Arie, Moos, Bonnie en de neef van Fred wordt het voormalig Café Restaurant De Pont een zaak in de stijl van een modern bruin cafe. Op deze plek waar dagelijks tienduizenden mensen het pontje nemen en nabij de toeristische trekpleisters van Noord zoals Eye en de Adamtoren komt een zaak met terras en ruimte voor evenementen.

Buiksloterweg 3-5

Gitane

Dat wordt de naam van het nieuwe restaurant van Angelo Kremmydas (ex Baut en Ron Blaauw’s Nacarat), op de plek van Golden Brown, die ook nog een verleden als keukenchef bij het Nopi in Londen van Ottolenghi heeft. Naar verwachting voor de zomer van dit jaar open. Met een vrouwelijke stijl van koken (Gitana betekent zigeunervrouw) van ontbijt tot diner, cocktails en een wijnkaart waar net zo makkelijk natuur als conventionele wijnen op staan. 

Verder binnenkort open

Wakuli - West, na Oost komt het meest sustainable koffiemerk met een eigen koffiebar nu ook naar de J.P. Heijestraat in West. Ken Sushi betrekt na een succesvolle crowdfunding campagne het oude pand van Geisha en het gerucht gaat dat Ken naast zijn sushi een serieuze omakase gaat doen daar. Bennie’s Café & Restaurant is een van de nieuwe ontwikkelingen in de Schinkelbuurt, met onder andere Rick Swinkels (ex Jacobsz, Le Coeur) komt er een spannende Anglo-Saksische keuken. Screaming Beans opent (eindelijk) een tweede koffiebar aan de Utrechtsestraat. Bij de Hallen opent Code Noir Atelier van chef, food stylist en activiste Lelani Lewis. Bij Brouwerij de Engel worden momenteel ook de laatste details aan de inrichting opgelost. Aan het ‘zusjes van Lolita’, Bellini wordt momenteel in de Pijp stevig verbouwd. Er gaat een tweede zaak van Qlique komen in Zuid. Sebastian Restaurant met een Italiaanse kaart komt in het pand van Le Coeur (Centrum) Omber is de naam van het nieuwe restaurant in Tivoli Hotel de Doelen, het hotel wisselde van exploitant. Boutique Hotel De Witte Dame komt media maart in Abcoude met een leuk restaurant. Café Marcella aan het Amstelveld krijgt met nieuwe (jonge) eigenaren een complete make-over en er wordt druk verbouwd aan Café Martinot het pizza & pita koninkrijk van broers Benamara en tot slot gaat chefkok Angelo Kremmydas het Golden Brown in de JP Heynstraat (West) omtoveren tot restobar Gitane en gaat het gerucht dat de Baskische chefs van Sagardi ook hun Mexicaans concept Oaxaca Cuina Mexicana naar Amsterdam gaan brengen.

Zaken die net geopend zijn in Amsterdam

Zeven verse openingen op een rij en dan nog maar liefst 17 openingen die ons zijn opgevallen afgelopen periode.

Park Zuid


Op een van de fijnste plekjes aan het Vondelpark, die van het voormalig Filmmuseum is met Park Zuid een tweede vestiging van Strand Zuid geopend met een all-day menukaart geniet je deze zomer op een van de mooiste terrassen van de stad van de gezellige drukte in het park onder genot van een (gezond) hapje en drankje. De eerste ervaring van de Buik lees je binnenkort.

Felperlaan

Bij Felperlaan, van eigenaren Benten en Nina, die laatste kennen we van Café Restaurant Amsterdam en strandbar Brandend Zand bij het Stenen Hoofd, koken chefs Lara Deckers (ex Parlotte) en Jesse Cameron (ex Choux) elke dag een creatief seizoensgebonden (vanaf drie gangen) menu zonder poespas met passende natuurwijnen. De Buik neemt hier snel even een kijkje.

Hoofdweg 141 (West)

Le French Cafe


Veel Franser dat Le French Cafe vind je niet in Amsterdam. Dus investeer het geld van een Thalys-kaartje in een leuke ochtend, middag of avond heerlijk Frans tafelen hier. De Buik proefde alvast voor.

Contrast

Het nieuwe gecombineerde initiatief van expositieruimte en restaurant in een drijvend paviljoen bij NDSM. Hier kookt elke paar maanden een nieuwe chef maar altijd maximaal sustainable en met producten uit de buurt. De eerste maanden van 2023 kookt de Baskische chef met een indrukwekkend cv, Inaki Bolumburu. Wij schreven er al over op de Buik. Hoofdfoto is bij Contrast.

‘t Heemelrijck

Kersverse opening op de Van Woustraat, die sowieso veel nieuws voor een volle buik te bieden heeft afgelopen (en komende) tijd. Heemelrijck bestond al sinds 1949 en is terug en doet daarom alles zoals vroeger, ouderwetse pot, maar dan wel een tikkeltje chic. Denk aan escargots, stoofvlees en diverse stamppotten. In een oud-Hollandsche setting met veel ‘sch’ en ‘ck’ op het menu. De Buik ging alvast langs.

MasMais Marisqueria


De tweede queria van Jim & Mike heeft vis in de hoofdrol die wordt geserveerd in de onovertroffen eigen gemaakte maistaco’s, die elke dag vers worden gemaakt. En dat proef je.

Yuzu Dining Bar


Verscholen achter het Leidseplein ligt Yuzu een smalle bar waar je yakitori-stijl kip eet van kop tot teen met in de kelder ook nog een ‘verborgen’ club.Lees het verhaal over de ervaring van de Buik.

Verder zijn net geopend

Bali Brunch82 een Balinese take op brunch, lunch en vroeg diner aan de Stadhouderskade. Dar al Yemen met de magie van de Ethiopische en Jemenitische keuken aan het Buikslotermeerplein. Een nieuwe vestiging van vegan take-away Wild & The Moon op de Zuid-As. Bij De Willem aan het Haarlemmerplein is het café-deel even open geweest maar nu tijdelijk weer gesloten. Luuks Coffee heeft een tweede vestiging aan de Vijzelgracht. Bob Wijnbar heeft dan de deuren nog niet geopend (ze wachten op meer zon, dus rond eind maart open) maar je kunt alvast wel een kijkje nemen in het pand in Noord waar ook de Vindict wijnwinkel en het leukste wijn opleidingsinstituut van Nederland, le Club des Vins te vinden zijn. KID met kip in de hoofdrol aan de Ruysdaelkade in de Pijp. Pelusa, een gastrobar met open vuur en passie voor gefermenteerde dranken, bieren, ciders en natuurwijnen is open in Noord. De rijke Italiaanse patisserie van Salvo Bakehouse ging half januari open in West. De Portugese zoete lekkernijen proef je bij Mister Nata. Taste Like Chicken ‘het smaakt als maar is geen kip’, de Buik nam de proef op de smaak. Beide zaken vind je aan de Van Woustraat. Sjefietshe al Paso het snackbar concept van de mannen van Sjefietshe is in Zuid geopend. Verlan van de mannen van Helling 7 met Kevin Resodihardjo (ex Baut en La Fiorita) achter het fornuis opende in het oude Envy, de Buik gaat daar snel een kijkje nemen. Fikissimo met een mediterraanse keuken is geopend in het pand van de Thrill Grill aan de Eerste Constantijn Huygensstraat in West. Pizza Project heeft een tweede vestiging met giga houtoven aan de Maasstraat. Tap West is een nieuwe zaak van de mannen achter Tap Zuid nu aan de Tweede Kostverlorenkade. Fresh Addicts Club biedt gezonde bowls, drankjes en broodjes aan (wederom) de Van Woustraat 45 en de tweede vestiging van Five Ways Coffee met ook veel lunchmogelijkheden aan het Boerhaaveplein in Oost is inmiddels ook open. Afsluitend lanceert Neni in Zuid een nieuwe aperitivo die 'Telavivo' gaat heten, in hun bar The Lemonman.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De favoriete restaurants van 2022 volgens de bloggers van de Buik

Welke nieuwe restaurants stalen de harten van bloggers van de Buik dit jaar? Dit zijn de favoriete restaurants, die openden in 2022, van onze bloggers.

De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

10 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!