Welke nieuwe restaurants hebben de harten van bloggers van de Buik dit jaar gestolen? We vroegen welke restaurants, die openden in 2022, de persoonlijke favorieten van de bloggers van de Buik van Amsterdam zijn. Dit zijn de Favoriete Nieuwkomers van de schrijvers van de Buik van Amsterdam.
Chez Nina

Janna Oosthoek kiest voor Chez Nina: "Chez Nina is vernieuwend niet alleen in de keuken maar ook in de, zelfs een beetje sjieke, inrichting. De regelmatig wisselende kaart laat de enorme creativiteit eigenaresse Nina Olsson zien en dan die smaken, dit proef je nergens anders in Amsterdam."
VanOost Restaurant
Hoofdredacteur Hans van de Meeberg heeft zijn stek in Oost gevonden: "Met VanOost heeft Oost, naast de Kas, eindelijk een tweede fine dining hotspot. Het gebouw, het interieur, het restaurant, de touch van chef Floris van Straalen en niet te vergeten de lach en de klinkende wijnkeuzes van Saskia Smeenk doen het Oosterpark weer helemaal opleven."
Zie hoofdfoto.
Sins of Sal
China Choy gaat voor Sins of Sal: "Hier proef je de Latijns-Amerikaanse keuken van zijn meest verrassend kant, verfijnd met volle smaken en ook nog eens met een onwijs goede prijs/kwaliteit."
Yuzu Dining Bar
Gijs ten Buuren tipt Yuzu Dining Bar: "Bij deze betaalbare yakatori zaak knispert alles van de kip op de houtskool, van de hartjes tot de dijen en de maagjes. Bestel er een zelf gebrouwen Yuzu bier bij of een van de vele sake’s en je blijft zitten tot sluitingstijd."
Oocker

Femke Pruis voelde zich gelijk helemaal thuis bij Oocker: "Hier heb ik het afgelopen jaar al heel wat uurtjes aan de bar gezeten. Zo fijn om zonder reservering binnen te lopen, iets lekkers van de wijnkaart te kiezen, hapje erbij en dan genieten."
Bistro de la Mer
Oprichter van de Buik Gijsbregt Brouwer gaat voor de ‘kantje boord restobar’ Bistro de la Mer. "2022 is voor mij het jaar van de restobars en Amsterdam is daarvan de hoofdstad, met Kikkie, Beurre, Oocker (zie hierboven en hieronder) en Bar du Champagne om er maar een paar te noemen. Bistro de la Mer is misschien meer een resto (bistro) dan bar maar wel eentje met een parade aan topgerechtjes en mooie wijnen, voor aan de bar."
Café Beurre

Simonette Verwoest is vanaf het eerste uur fan van Café Beurre: "Vegetarisch eten zonder er een ‘ding’ van te maken. Door de rijke keuken van Karin Gaasterland missen zelfs die-hard vleeseters niets. Heerlijk om niet te hoeven reserveren, dat maakt de sfeer relaxed, een soort buurtrestaurant, en daarmee precies zoals gastheer Kim het voor ogen had."
Scandinavian Embassy
Fenna van Surksum was altijd al fan van Scandinavian Embassy en is nu erg blij met de nieuwe bakery in de buurt van de RAI: "De fijnste koffiespots waar ik regelmatig kom kan ik op één hand tellen en Scandinavian Embassy hoort zeker in dat rijtje. Voor mij begint dat al met het vriendelijke personeel dat mij keer op keer ontvangt met een glimlach van oor tot oor."
A Beautiful Mess
Christianne van Dungen kiest voor de positieve missie van A Beautiful Mess: "Niet écht nieuw in de stad, want een paar jaar geledennog tijdelijk in de Bijmer bajes, maar gelukkig dit jaar weer terug. Dit keer in de Manor Hotel in Oost. Met hun gevarieerde kaart en vriendelijke bediening is dit binnen de kortste keren onze favoriete locatie geworden voor Midden Oosters of Afrikaans eten. Hun positieve missie, vluchtelingen (of mensen tijdelijk in een andere fase in hun leven) helpen aan werk, maakt dat hun gerechten nóg beter smaken."
Nela Restaurant

Fleur van Bennekum tipt Nela: “Afgelopen zomer opende Nela in een van de meest bijzondere gebouwen aan de zuidas, Valley. Een restaurant waar wordt gekookt op open vuur en alle ingrediënten zo puur mogelijk worden bereid. Goed eten in combinatie met een adembenemend interieur maakt het de perfecte locatie voor een avond uit".