Le French Café: zo hoort een Franse bistro te zijn

Bij Le French Cafe eet en drink je de hele dag authentieke gerechten van een baquette of croque madame tot een plateau fruits de mer een steak frites.

18 Jan 2023 Quirine ter Poorten

blogger Quirine heeft een abonnement op de horeca en als tafelen een topsport zou zijn, dan speelt ze mee op het hoogste niveau.

Le French Café: zo hoort een Franse bistro te zijn

Een bistro in Amsterdam is natuurlijk niet te vergelijken met de klassieke bistrot in bijvoorbeeld Parijs. Maar als je toch in de buurt wilt komen, zonder Thalys ticket in de hand, dan zit je bij Le French Café behoorlijk goed. Alle ingrediënten voor een korte Franse escapade zijn aanwezig. Bij binnenkomst is de zaak al gevuld met mooi publiek, iedereen zit er even ontspannen en uitgelaten bij. Ondanks het feit dat het druk is, krijg je niet het sardientjes-in-een-blik-gevoel en ook de goede akoestiek draagt bij aan de Franse ambiance met veel rood en blauw.

Alles in Franse sferen

Van de stijlvol vormgegeven menukaarten krijg je zin om te bestellen, wat we dan ook direct doen. Er is veel keuze, alle klassiekers staan erop, wat het keuze dilemma verhoogd en het bestelproces enigszins vertraagd. Daarom vragen we advies aan het aardige personeel en één van hen licht toe dat we het beste kunnen gaan voor een variatie aan kleinere gerechten. 

Daarbij kiezen we een fijne natuurwijn uit de Provence van Chateau Salettes, persoonlijk geselecteerd door eigenaar Job. De croquettes de crevettes zijn klein van stuk maar meer dan smaakvol. Maar worden al snel overtroffen door de coquillages sauté. De verse kokkels en mosselen worden vergezeld door een overheerlijke saus van boter, witte wijn en peterselie. Het komt goed uit dat we er nog een krakend vers stokbrood bij hebben besteld, want hiermee vegen we rijkelijk door de saus. Onze borden kunnen zó terug de kast in. 

Er is bij het Café veel variatie in het type zitjes. Iedereen krijgt een fijne passende plek toebedeeld: een familiediner aan de leestafel, een vriendengroep neemt plaats aan een hoge tafel en aan de bar zitten tal van duo’s geamuseerd te borrelen. De op elkaar afgestemde materialen, vormen en kleuren van het interieur zijn een lust voor het oog, waarbij de klassieke metrotegel in dergelijke brasserie natuurlijk niet kan ontbreken. 

De klassiekers en kaas


Het diner wordt vervolgd met rillettes de canard. De kleine augurken in combinatie met het mosterdzaad zorgen voor een respectievelijk zure en knapperige tegenhanger van de vette en smeuïge rillettes. Het brood wat erbij komt is nog warm en krokant van de grill. Daarbij hebben we een tarte tatin aux échalotes met kruidensalade. Het hartige taartje heeft een perfecte balans van zout en zoet door de gekarameliseerde sjalotten, met crème fraîche als frisse tegenhanger. 

Tot slot eindigen we dit culinaire geluk met een plateau de fromages (hoe kan het ook anders), geserveerd met kweepeer en – wederom warm – vijgen notenbrood. De mousse au chocolat komt in een champagnecoupe geserveerd op een zilveren plateau met witte, kanten onderzetter. Kneuteriger kan haast niet; leuk. De hazelnoot praliné en witte chocolade crumble zijn een verrijking van de mousse. De stukken kandij zorgen voor een averechts effect en kunnen wat ons betreft achterwege blijven.

Stukje Parijs in Amsterdam

Resumé, de perfecte manier om je toch even in Parijs te begeven en een tip van ons: ga met een grote groep zodat je alle gerechten van de kaart kunt bestellen. Want ondanks dat het woord ‘bistro’ ‘snel’ betekent (afgeleid uit het Russische ‘bystro’), is snel eten allesbehalve wat je hier wil. Nee, hier neem je de tijd. Even ervaar je naast het geroezemoes van de gasten en de overheerlijke geuren bovenal: de gezelligheid. Zoals we dat alleen in Nederland kennen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De titelstrijd voor de Amsterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Amsterdam? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

In de rollercoaster van Roest

Jef van den Hout en Maarten de Vries zijn na De Willem aan een nieuwe uitdaging begonnen met Roest. De Buik spreekt ze over hun ervaringen en plannen.