Een bistro in Amsterdam is natuurlijk niet te vergelijken met de klassieke bistrot in bijvoorbeeld Parijs. Maar als je toch in de buurt wilt komen, zonder Thalys ticket in de hand, dan zit je bij Le French Café behoorlijk goed. Alle ingrediënten voor een korte Franse escapade zijn aanwezig. Bij binnenkomst is de zaak al gevuld met mooi publiek, iedereen zit er even ontspannen en uitgelaten bij. Ondanks het feit dat het druk is, krijg je niet het sardientjes-in-een-blik-gevoel en ook de goede akoestiek draagt bij aan de Franse ambiance met veel rood en blauw.
Alles in Franse sferen
Van de stijlvol vormgegeven menukaarten krijg je zin om te bestellen, wat we dan ook direct doen. Er is veel keuze, alle klassiekers staan erop, wat het keuze dilemma verhoogd en het bestelproces enigszins vertraagd. Daarom vragen we advies aan het aardige personeel en één van hen licht toe dat we het beste kunnen gaan voor een variatie aan kleinere gerechten.
Daarbij kiezen we een fijne natuurwijn uit de Provence van Chateau Salettes, persoonlijk geselecteerd door eigenaar Job. De croquettes de crevettes zijn klein van stuk maar meer dan smaakvol. Maar worden al snel overtroffen door de coquillages sauté. De verse kokkels en mosselen worden vergezeld door een overheerlijke saus van boter, witte wijn en peterselie. Het komt goed uit dat we er nog een krakend vers stokbrood bij hebben besteld, want hiermee vegen we rijkelijk door de saus. Onze borden kunnen zó terug de kast in.
Er is bij het Café veel variatie in het type zitjes. Iedereen krijgt een fijne passende plek toebedeeld: een familiediner aan de leestafel, een vriendengroep neemt plaats aan een hoge tafel en aan de bar zitten tal van duo’s geamuseerd te borrelen. De op elkaar afgestemde materialen, vormen en kleuren van het interieur zijn een lust voor het oog, waarbij de klassieke metrotegel in dergelijke brasserie natuurlijk niet kan ontbreken.
De klassiekers en kaas

Het diner wordt vervolgd met rillettes de canard. De kleine augurken in combinatie met het mosterdzaad zorgen voor een respectievelijk zure en knapperige tegenhanger van de vette en smeuïge rillettes. Het brood wat erbij komt is nog warm en krokant van de grill. Daarbij hebben we een tarte tatin aux échalotes met kruidensalade. Het hartige taartje heeft een perfecte balans van zout en zoet door de gekarameliseerde sjalotten, met crème fraîche als frisse tegenhanger.
Tot slot eindigen we dit culinaire geluk met een plateau de fromages (hoe kan het ook anders), geserveerd met kweepeer en – wederom warm – vijgen notenbrood. De mousse au chocolat komt in een champagnecoupe geserveerd op een zilveren plateau met witte, kanten onderzetter. Kneuteriger kan haast niet; leuk. De hazelnoot praliné en witte chocolade crumble zijn een verrijking van de mousse. De stukken kandij zorgen voor een averechts effect en kunnen wat ons betreft achterwege blijven.
Stukje Parijs in Amsterdam
Resumé, de perfecte manier om je toch even in Parijs te begeven en een tip van ons: ga met een grote groep zodat je alle gerechten van de kaart kunt bestellen. Want ondanks dat het woord ‘bistro’ ‘snel’ betekent (afgeleid uit het Russische ‘bystro’), is snel eten allesbehalve wat je hier wil. Nee, hier neem je de tijd. Even ervaar je naast het geroezemoes van de gasten en de overheerlijke geuren bovenal: de gezelligheid. Zoals we dat alleen in Nederland kennen.