Net geopend
Maar liefst 13 zaken uitgelicht en nog eens 25 zaken onderaan bij ‘ook nog geopend’.
Capetown Social Club

Het ‘Zuid-Afrikaans’ finedining concept van Chef Sebastian Erasmus en drankexpert Alexander Heim, vormgegeven naar The Potluck Club uit Kaapstad waar Sebastiaan werkte. Geen braai maar verfijnde gerechten met een Kaapstadse Joie de Vivre en veel aandacht voor cocktails op de oude plek van Jack’s BBQ.
De Poelier
Het wild en gevogelte restaurant van het team achter The Wine Kitchenis nu open in het oude pand van Haddock Grill Club in het oude centrum van Amstelveen een nieuw ‘wild’ restaurant met veel tafelbereidingen en natuurlijk een eerlijke kip.
Oocker
Twee sommeliers met een mooi trackrecord (Shiraz, The Lobby Fizeau en Gebr. Hartering) openden samen met Stefano de keukenchef van Domenica de nieuwe restobar Oocker waar wijn en eten in harmonie gaan in het oude Frederix om de hoek van de Utrechtsestraat.
212

De kelderbrand bespoedigde de plannen van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot om een volgende stap te maken (naar 3 sterren?). De mannen achter 212 (en ook De Juwelier en Bistro de la Mer) hebben het restaurant compleet omgegooid, geen plakken aan de bar meer, maar hele elegante zitjes in de ramen, bijna verdubbeling van personeel, halvering van couverts (van 30 naar 16) en straks nog maar 4 dagen open. Woensdag 9 november draaide het team de eerste service.
Chateau Amsterdam Restaurant
De enige echte Amsterdamse wijnproducent Chateau Amsterdam is verhuisd en heeft en passant ook een restaurant gecreëerd met een moderne Italiaanse kaart van de hand van chefkok Joey (ex Pekelhaaring en Toscanini) met natuurlijk alle wijnen van het eigen Chateau op de kaart.
L’ Antica Pizzeria da Michele
Eat, pray & (pizza) love helaas zonder Julia Roberts als pizzaiola maar wel van de mensen achter beste pizzeria uit Napels (sinds 1870), hier niet met slechts twee pizza varianten op de kaart maar met een veel groter assortiment, en is nu elke dag van lunch tot laat open in de Pijp.
Next
Londen meets New York, maar dan in NSDM Amsterdam. Eten, drinken, praten en mensen ontmoeten in een door Tank Amsterdam ontwikkeld kosmopolitisch interieur met fantastisch zicht op de skyline van Amsterdam direct bij de pont.
VanOost & Spring Cafe Brasserie
Floris van Straalen is de chef bij VanOost, de nieuwe naam van Felix, het fine dining restaurant in het nieuwe Pillows Grand Hotel Maurits at the Park dat met Spring Café Brasserie op de begane grond ook nog een leuk restaurant met een allday Frans Italiaans getinte kaart huisvest met groen terras dat zo doorloopt in het park.
Le French Café

De vertrouwde Walter Woodbury Bar in Oost is omgekat tot Le French Cafe voor apero, lunch en diner helemaal op zijn Frans, een initiatief van de mannen van 3WO.
Café Restaurant Metro

Een combinatie van de mannen achter Entrepot, dus fijne wijnen, en de ex chef van As, Rients de Jong, is ‘soft’ geopend vanaf 17 november in het Nxt Museum, met een overdag een simpele lunch (en koffie) maar in de avond het feest van het keukenteam van Riets samen met de wijnkeuze van Xander Waller.
Levenslang
Nog net even dit jaar veranderde Brouwerij de Eeuwige Jeugd het ketelgebouw van de Bijlmerbaljes in een spannende brouwclub met een passende (haute) frituurkaart.
SAAM

In het glazen pand van Klein Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel opent oktober/november SAAM, het restaurant van Zuid Afrikaanse superchef Margot Janse met een Nederlands. De Buik gaat er snel een kijkje nemen.
Ook geopend
Ook net geopend: Purnama is met een eigentijdse Indonesische keuken op de Javastraat na een testfase nu echt open net zoals Colima het Mexicaanse zusje van Pikoteo in de Utrechtsestraat, Soil Vegan Cafe het zusje van de vestiging in West nu opende nu ook aan de Javastraat in Oost, Brioche, de naam zegt het al, het mooie zoete brood in combinatie met goede koffie en andere patisserie in West, de snack locatie van Sjefietshe is Al Paso in Zuid, Ramen Impossible, 100% plantbased ramen is open alleen voor walk-in’s aan het Helstplein in De Pijp, het schaal- en schelpdierenfeest van Wow Crab vindt plaats in het iconische pand van Sluizer aan de Utrechtsestraat (Centrum), een concept dat in Rotterdam als een trein loopt. Sallora met een Libanees Franse keuken aan het Osdorpplein, IJscuypje aan de Albert Cuyp werd Parmigiano en de vestiging aan het Westerpark smelt nu de kaas met het tijdelijke kaasfondue restaurant Smelt, Happy Tosti de Luxe voor een finedining tosti experience in de Pijp, Cafe en espressobar Vasari met een eerbetoon aan de Italiaanse la dolce vita lifestyle van de 50’s, met binnentuin, aan de Herengracht (Centrum) Ikaria Park, de tweede zaak in van het Griekse Ikaria, betrok het leuke pandje in het Bilderdijkpark nu met ook een avondopenstelling en tenslotte ging begin november et Claire, driemaal raden wat ze daar serveren, open in de Beethovenstraat (Zuid), en tenslotte is de tweede vestiging van Hangar geopend in Oost. Pita op het Spui van de mannen en vrouw achter Breda en Noah’s Tucker Ladybird FC (bij Albert Cuypmarkt) zijn na een lange voorbereiding eindelijk open. Spaghetteria is geopend op de plek Thai Tiger op het Javaplein (Oost). Tenslotte ging eind november Nom Nom Nom open een gezond afhaal en bezorg concept aan de Kinkerstraat (West) met nog eens drie pop-ups, in filialen van het IJscuypje.
Ook op koffiegebied is Amsterdam is beweging. Wakuli Koffie(bar) met verantwoorde bonen opende in Oost net zoals de tweede vestiging van Five Ways Coffee, Gentle Space, een koffiebar en eventlocatie ging medio november open in Noord.
Binnenkort open
We blikken vooruit met 18 zaken, nog wat geruchten onderaan waar we desalniettemin een paar woorden aan vuil maken, en een paar (tijdelijke) sluitingen zodat je niet voor een dichte deur komt te staan.
Fuku Ramen

Het Japanse eetcafé met (eigen gemaakte) ramen van Jacub, ex-chef van De Kas en noodle-meister, is in de maak. De crowdfundingcampagne is afgerond en de planning is dat Fuku begin volgend jaar opent met naast de ambitie van de beste ramen van Amsterdam ook een Japans geïnspireerd menu met veel groentes aan te bieden. Let op de socials voor collab’s die ze tot de opening doen.
Pepito
Ondernemers Tijn Verstappen (o.a. Oeuf - Gertrude - van ‘t Spit) en Matthieu Jansen (o.a. Le Forel - La Parole) openen samen met BN’er Manuel Broekman Pepito Bar & Tapas in het oude Bistro Cafe Icon aan het pleintje op de hoek van de Bosboom Toussaintstraat. Verbouwing is net gestart, opening eind dit jaar.
Eerste Constantijn Huygensstraat 21 (West)
L'Entrecôte et les Garcons

L'Entrecôte et les Garcons, draaide de hele zomer al proef, en gaat openen op de oude locatie van Vasso. Waar momenteel druk wordt verbouwd, een openingsdatum is nog niet echt in zicht.
Bob wijnbar
Wijnwinkel Nederlandse wijnen opent begin volgend jaar samen met Vindict een wijnbar met Nederlandse & Vindict wijnen waar topsommelier Jan Jaap Altenburg (nu Maeve Utrecht) de leiding krijgt samen met een Vindict/Bob wijnwinkel en het wijnopleidingscentrum van Les Club des Vins van Nadien de Visser aan de Docklandsweg in Noord.
Docklandsweg (Noord)
De Willem
Restaurant, bar en wijnkelder met chef Jef van Hout (ex French Connection en Taiko) achter het fornuis. Opent begin december.
Haarlemmerplein 58&66 (West)
Troef
Ook een bijzondere zaak lijkt Troef Amsterdam te worden. Tenminste als je kijkt naar de bezetting van Raymond Plat (voormalig keukenchef bij Bistro de la Mer en Juwelier), Niels Leijssenaar (Ron Gastrobar) en twee mannen van Escobar. Troef komt op de plek van Pizzabar Heart (Oost) en er gaat hier gekookt worden met de Franse slag met een goed glas wijn.
Schollenbrugstraat 8 (Oost)
De Engel
Brouwerij, cafe, bistro en cocktailbar aan de Albert Cuypmarkt in het mooie pand van De Bazaar met eigen gebrouwen bieren en een echte rotisserie van de oude eigenaar van Hertog Jan. Proefdraaien start in december.
Albert Cuypstraat 182 (De Pijp)
Verlan
Op de plek van het failliet verklaarde Envy wordt momenteel druk gewerkt aan Restaurant Verlan, meer kunnen we momenteel niet vertellen maar houden je op de hoogte.
Prinsengracht 381 (Centrum)
MasMais Marisqueria
De mannen achter de succesvolle Mexicaanse pop up MasMais openen volgend jaar, samen met Rick Swinkel die we kennen van Le Coeur en Jacobsz, een next level swingende maris(=zee)queria & bar met natuurlijk seafood in de hoofdrol opent op een steenworp afstand van de oude taqueria in West. Ze verwachten in januari 3 dagen soft open te gaan om vanaf februari vol te gaan draaien. Wordt vervolgd...
Cafe Restaurant ‘t Heemelrijck
Hemelse gerechten en een typisch Nederlandse keuken dat belooft de derde generatie van Opa Nars die ooit startte met een broodjeszaak wat later met de tweede generatie de Frans Nederlandse Bistro ‘Le Pot au Feu’ aan het Damrak werd. In december openen ze aan de van Woustraat.
Van Woustraat 23 (de Pijp)
Soif
De Franse pop-up wijnbar annex restaurant van de Kas in Sint-Olofskapel, de oudste kapel van Amsterdam, aan de kop van de Zeedijk. Van de menukaart tot de wijnkaart hier is alles Frans. Rondom de weekends ook open voor lunch en altijd open voor een glas (Franse) wijn en een bite. Open van 4 tot 22 januari.
Geruchten
De mannen achter Europizza gaan in het pand ernaast een heus restaurant (dat niet pizza-driven is) openen, Beneluxpizza? Verwachting is dat dit tegen het einde van het jaar opent. Meer volgt.
Vessel gaat het restaurant splitsen in een brasserie aan de voorzijde (met het enorme terras) en een fine diningdeel aan de achterzijde waar Freek Dekker de chef helemaal ‘los’ kan gaan.
Horecatycoon Won Yip en Ad Schaap (De Beren) gaan samen een restaurant avontuur aan bij het Rokin en Nes. De Buik is benieuwd…..
Voor de NDSM werf komt het drijvende restaurant Contrast, met een bijzondere vormgeving zowel binnen als buiten en krijgt bovendien met chef Inaki Bolumburu (Mugaritz, Noma en Pure C) een net zo bijzondere chef.
Verder binnenkort geopend…..
Salvo, de Italiaanse patisserie bekend van de Hermitage Markt gaat in december een eigen pand betrekken in Oud-West en in de Pijp opent Mr. Nata met Portugese handgemaakte pastel de nata’s en koffie. De Oost-Europese keuken krijgt eindelijk een podium met Dr. Strudelbert von Hexenschluss aan de Albert Cuyp (de Pijp), de Franse (culinaire) revolutie gaat ook maar door; Café Garcon opent met een eigentijdse Franse keuken in de Johannes Verhulststraat (Zuid) en Café Flinck bij de Albert Cuyp wordt omgebouwd tot het Frans getinte Ami, Café Martinot (Zuid) sluit eerst om volgend jaar over twee panden te openen met hun pita x pizza succesverhaal. Taste Like Chicken met plantaardige kip opent in de van Wou (de Pijp)waar ook The Fresh Addicts Club (FCA) inmiddels soft is geopend met een lekker en gezond assortiment. Op het gebied van koffie is Screaming Beans net gestart met het verbouwen van een pand in de Utrechtsestraat en aan de tweede zaak van Luuks Coffee op de Vijzelgracht wordt momenteel de laatste hand gelegd.
Tijdelijk gesloten…
De Kas gaat vanaf 24 december dicht voor de kerstvakantie en een keuken verbouwing tot eind januari. Het goede nieuws is dat ze vanaf 4 januari de historische Sint-Olofskapel betrekken met een Frans Getinte popup Sint Soif.
Spaghetteria in de Pretoriusstraat is vanwege funderingsproblemen tijdelijk gesloten.
Wegrestaurant Zacht Staal, op het landgoed Rorik, is de winterperiode gesloten om donderdag 30 maart weer open te gaan.
Heb je nieuws → vertel het de Buik
De Buik houdt de vinger aan de pols voor de Amsterdamse foodie door bovenop de openingen van nieuwe en toekomstige restaurants te zitten. Open je een nieuwe zaak in of rond Amsterdam tip ons dan op amsterdam@debuik.nl.