Yakitori is Japans voor gegrilde (yaki) kip (tori). Niet te verwarren met de saté in zoete pindasaus, zoals we die uit het dorpscafé kennen. Nee, dit zijn kleine knisperende spiesje van houtskool, op smaak gebracht met zout of een saus van soja en sake. Hemels in z’n eenvoud. Bij het net geopende Yuzu rijgen ze werkelijk alle onderdelen van de kip op spies en de Buik is heeft ze voor de zekerheid allemaal geproefd.
Van Den Haag naar Amsterdam
De drie eigenaren Benjamin, Amin en Amir hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de Japanse eetcultuur en na een succesvolle start in Den Haag nu ook een geschikte locatie gevonden in Amsterdam. In de Kerkstraat. Een klein donker pand dat met gevoel voor stijl en materiaal is ingericht. Yuzu past eigenlijk heel goed in het rijtje restobars dat in 2022 is geopend. De bar en de keuken stelen de show, de Japanse muurschilderingen en stevige muziek doen de rest. In de kelder zit zelfs een verborgen club.
Knisperende kip

Bij binnenkomst verraden de gigantisch afzuigkappen in de open keuken dat we hier wat anders krijgen dan sushi. We beginnen de avond relatief veilig met een spies van malse kippendij, prei en tare. Tare is een Japanse dip van doorgaans soja, sake en suiker. Een umami rijke saus die heerlijk combineert met het geroosterde vlees. Daarna wordt het spannender. Achtereenvolgens krijgen we levertjes (reba), gyoza’s en kippenpoot (Akiresuken) met ponzu. De poten worden aan het bot gegaard, maar zonder opgediend. Perfect bereid en een drummend geheel.
Orgaanvlees
Net bijgekomen volgt de tweede ronde van vleugels (tebasaki) met sudashi (net als Yuzu een Japanse citrusvrucht met een verfijnde smaak) en hartjes (Hatsu). Er wordt bij Yuzu relatief veel orgaanvlees geserveerd. Dat is misschien niet voor iedereen, maar in kleine hoeveelheden is het krokant van de yakitori echt aan te raden. Voor de minder avontuurlijke eters of voor de afwisseling zijn er echter ook voldoende vegetarische gerechten. Vooral de gegrilde avocado met een chili-knoflook glace en de krokante rijst ‘friet’ met gerookte miso boter vallen op. Die laatste saus willen ze niet heel toevallig op de markt gaan brengen.
Stokje voor stokje

Yuzu is een betaalbare yakitori en een welkome toevoeging aan de stad. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar je proeft in alles dat ze hier aandacht hebben voor details. De kip staat op een voetstuk en wordt van kop tot teen op houtskool geroosterd. Van vleugels en poten tot maagjes en hartjes. De knisperende korstjes maken elke spiesje een verslaving. Bestel er een verrassende cocktail, zelf gebrouwen Yuzu biertje of sake bij en je blijft waarschijnlijk zitten (of dansen) tot sluitingstijd.