Bij Yuzu eet je Yakitori-style kip van kop tot teen

Bij deze betaalbare yakatori zaak knispert werkelijk alles van de kip op houtskool, van de hartjes tot de dijen en de maagjes.

4 Jan 2023 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Bij Yuzu eet je Yakitori-style kip van kop tot teen

Yakitori is Japans voor gegrilde (yaki) kip (tori). Niet te verwarren met de saté in zoete pindasaus, zoals we die uit het dorpscafé kennen. Nee, dit zijn kleine knisperende spiesje van houtskool, op smaak gebracht met zout of een saus van soja en sake. Hemels in z’n eenvoud. Bij het net geopende Yuzu rijgen ze werkelijk alle onderdelen van de kip op spies en de Buik is heeft ze voor de zekerheid allemaal geproefd.

Van Den Haag naar Amsterdam

De drie eigenaren Benjamin, Amin en Amir hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de Japanse eetcultuur en na een succesvolle start in Den Haag nu ook een geschikte locatie gevonden in Amsterdam. In de Kerkstraat. Een klein donker pand dat met gevoel voor stijl en materiaal is ingericht. Yuzu past eigenlijk heel goed in het rijtje restobars dat in 2022 is geopend. De bar en de keuken stelen de show, de Japanse muurschilderingen en stevige muziek doen de rest. In de kelder zit zelfs een verborgen club. 

Knisperende kip


Bij binnenkomst verraden de gigantisch afzuigkappen in de open keuken dat we hier wat anders krijgen dan sushi. We beginnen de avond relatief veilig met een spies van malse kippendij, prei en tare. Tare is een Japanse dip van doorgaans soja, sake en suiker. Een umami rijke saus die heerlijk combineert met het geroosterde vlees. Daarna wordt het spannender. Achtereenvolgens krijgen we levertjes (reba), gyoza’s en kippenpoot (Akiresuken) met ponzu. De poten worden aan het bot gegaard, maar zonder opgediend. Perfect bereid en een drummend geheel.

Orgaanvlees

Net bijgekomen volgt de tweede ronde van vleugels (tebasaki) met sudashi (net als Yuzu een Japanse citrusvrucht met een verfijnde smaak) en hartjes (Hatsu). Er wordt bij Yuzu relatief veel orgaanvlees geserveerd. Dat is misschien niet voor iedereen, maar in kleine hoeveelheden is het krokant van de yakitori echt aan te raden. Voor de minder avontuurlijke eters of voor de afwisseling zijn er echter ook voldoende vegetarische gerechten. Vooral de gegrilde avocado met een chili-knoflook glace en de krokante rijst ‘friet’ met gerookte miso boter vallen op. Die laatste saus willen ze niet heel toevallig op de markt gaan brengen.

Stokje voor stokje


Yuzu is een betaalbare yakitori en een welkome toevoeging aan de stad. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar je proeft in alles dat ze hier aandacht hebben voor details. De kip staat op een voetstuk en wordt van kop tot teen op houtskool geroosterd. Van vleugels en poten tot maagjes en hartjes. De knisperende korstjes maken elke spiesje een verslaving. Bestel er een verrassende cocktail, zelf gebrouwen Yuzu biertje of sake bij en je blijft waarschijnlijk zitten (of dansen) tot sluitingstijd.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Hoe Fitz’s Bar en VanOost de old fashioned nieuw leven inblazen

Wij spreken met chef Floris van Straalen en bartender Nick Vrielink over de old fashioned.

De zijderoute start bij Ryo in Noord

De Buik ging langs bij het recent geopende Ryo, voor een culinaire reis langs de verschillende Aziatische keukens.

Copal: naar meer verfijnde Mexicaanse gerechten

De Buik ging langs bij het vernieuwde Copal, voormalig Colima, voor een Mexicaanse avond met verrassende, verfijnde gerechten.