Afternoon tea met Japanse invloeden, dat kan alleen bij het Okura

Afternoon tea met Japanse invloeden bij vijfsterren hotel Okura. Thee gereserveerd door Japanse dames in kimono's en heerlijke gerechtjes in de lobby van het hotel met live piano-muziek.

28 Okt 2019 Eva Amsterdam

blogger Eten is Eva’s grote passie, niet te verwarren met koken. Eva kookt namelijk niet. Dat maakt dan weer wel dat ze extra vaak uit eten gaat om daar vervolgens over te schrijven!

Afternoon tea met Japanse invloeden, dat kan alleen bij het Okura

Als het Okura iets doet, doen ze het goed. Als het vijfsterren hotel een afternoon tea wil introduceren, dan gebeurt dat niet voordat de laatste trends op dat gebied in Parijs zijn geobserveerd. Zo wisten wij niet dat een afternoon tea van oudsher plaatsvindt in de lobby van een hotel, ook wel het hart van het hotel genoemd. Op die manier wordt het een levendige ervaring én laat het hotel aan nieuwe gasten direct haar gastvrijheid zien. Vandaar dat wij op een druilerige zondag plaats nemen in de prachtige lichte lobby van het Okura voor een afternoon tea met drie gangen.

Een vleugje Japanse theecultuur in Amsterdam


Drie gangen en natuurlijk: thee. De combinatie van de Japanse identiteit van Okura en thee voelt direct heel logisch vanwege de rijke Japanse thee-cultuur. De thee deze middag wordt geserveerd in prachtig aardewerk door Japanse dames in kimono’s. Daarnaast wordt bij elke thee niet alleen verteld wat voor soort het betreft, maar bijvoorbeeld ook met hoeveel graden de thee is verwarmd.

De thee is heerlijk, maar we willen jullie goed informeren dus bij dezen: je kunt er ook voor kiezen te beginnen met een glas champagne, zoals wij doen. De sfeer is daarnaast direct goed dankzij een prachtig live pianospel. Die piano willen we wel graag ín de lobby zien staan, in plaats van erboven. Nu blijft de pianist helaas verstopt en kunnen we ons enthousiasme niet uitspreken.

We zeggen dit bijna nooit: sla een maaltijd over

Wij, van de Buik van Amsterdam, leven over het algemeen van eetmoment naar eetmoment, maar op dagen als deze, met een afternoon tea op de agenda, raden wij je aan de lunch over te slaan. Zoals het een afternoon tea betaamt is er ruim voldoende eten en je gaat dus zeker zeer voldaan naar huis.

De afternoon tea start met een amuse die blijkbaar een voorbode is van hoe prachtig alles geserveerd wordt. We verwijzen je graag door naar de jaloersmakende foto’s. Daarna volgt de hartige gang, waarvan de tonijn tataki, vliegensvlug geroosterd en gemarineerd, op zuurdesembrood met gember en soja-mayonaise de winnaar is. Hoewel, het langzaam gegaarde ei met tijmsiroop en een gouden touch ziet er zo mooi uit dat we er bijna niet aan durven te beginnen.

Heerlijke zoete verleidingen

Na de hartige gerechtjes is daar het moment suprême voor liefhebbers van zoet. Er wordt, door de grote pastrybaas zelf, een prachtige houten kist op tafel gezet. Daarop liggen ons vier kleine kunstwerkjes aan te kijken. Maar daar stopt het niet. Met een vloeiend gebaar schuift de chef de zijkanten van de kist open en onthult nog drie lekkernijen. We starten met de favoriet van de chef zelf: een perentaartje met weer zo’n prachtige gouden touch. We geven toe: dat maakt dat het nóg lekkerder smaakt. We genieten verder van een taartje met groene appel, een verrukkelijke macaron met pure chocoladevulling en een scone/pain au chocolat met mascarpone. Verder is er nog een amandelrum cakeje uit Nantes en een “mini Jésuite” met amandel uit Bordeaux.

Onze persoonlijke favoriet is een verwijzing naar Japan: een “rollade” met matcha, kastanje en yuzu. Zelfs voor degene onder ons die normaal van matcha niet zo gecharmeerd zijn, is dit een uitzondering. De cake is heerlijk luchtig en de yuzu, een Japanse citrusvrucht, geeft het geheel een frisse noot.

Afsluiter op hoog niveau


We sluiten af met een dessert cocktail. Heerlijk verfrissend om mee af te sluiten, alleen van de garnering van biscuit zijn we minder fan. Maar dat doet niet af aan al het lekkers wat de tijdens deze afternoon tea proeven.

Omdat we nog geen afscheid willen nemen, nemen we nog een kijkje in de verschillende restaurants van Okura, en dat zijn niet de minste. Er is “Serre” dat is bekroond met een BIB gourmand voor excellente prijs-kwaliteit. “Sazanka” waar teppanyaki centraal staat en chefs voor je neus de heerlijkste gerechten op een plaat bereiden. We nemen een kijken bij “Yamazato Restaurant” met een Michelinster voor hun uitmuntende Japanse kaiseki keuken, gebaseerd op de seizoenen. Tenslotte verplaatsen we ons naar de 23e verdieping voor “Ciel Bleu”. Dit restaurant heeft maar liefst twee Michelinsterren en dat verbaast ons niets: het prachtige uitzicht maakt dat de culinaire creaties letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau worden getrokken.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Voor alle zoetekauwen: 17 x high tea in Amsterdam

We zochten elf restaurants in Amsterdam waar je kunt genieten van deze van oorsprong Engelse gewoonte. Zoek niet verder, dit zijn de leukste plekken voor een high tea.

Alle schatten uit de kelder bij Vermeers Wijnkamer

Restaurant Vermeer is al jaren een van de topzaken van Amsterdam. Net om de hoek van het restaurant opende vorige week het gloednieuwe Vermeers Wijnkamer.

De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.