‘Even naar de markt voor een moot gebakken vis’ en daarna iets te laat thuis omdat je bent blijven plakken bij Bistro Féline. Dat is het idee achter deze bistro op de Lindegracht. Op zichzelf al de leukste markt van Amsterdam, dus ging De Buik richting het weekend, alvast even polsen.
Van Daalder naar Bistro Féline

In 2020 ontving Dennis Huwaë zijn eerste ster voor Daalder in het pand aan de Lindegracht. Inmiddels is die ster verplaatst naar het Sierraad in West en heeft het pand een korte tijd Gossler & Florin gehuisvest. Sinds kort is de zaak omgetoverd tot Bistro Féline en is Huwaë weer direct betrokken.
Het interieur heeft een opfrisbeurt gekregen, in plaats van donker is het er nu licht. Datzelfde gebeurde met het menu en de wijnkaart. Die is samengesteld door Saskia Smeenk, de sommelier van Daalder*, en bevat een aantal knallers en behoorlijke hoeveelheid per glas te bestellen wijnen.
Oesters van Dennis

Het menu is weliswaar vernieuwd, naar kent ook een paar oude bekenden voor mensen die eerder bij Daalder hebben gegeten. Zoals de oester met kaviaar, het signature dish van de chef. Om alvast een gevoel te krijgen bij de lente kiezen wij voor een lichtere variant met grapefruit en yuzu.
De frisse zuren en het romige van de Irish Mór oester gaan goed met het glas Sylvaner uit Franken die we er bij bestellen. Prima kick-start.
Snacken aan de bar

Het is slechts Maart, dus het terras laat nog even op zich wachten. Gelukkig hebben we een tweetje kunnen veroveren op de hoek van de bar. Vaak het leukste plekje van een restaurant en dat is bij Feliné zeker het geval. Dagelijkse keukenchef Luuk Brand bereid hier voor onze neus alvast een aantal snacks waaronder brioche toast met zalm en een versie met kippenleverparfait en morilles. Eenvoudig doch bevredigend.
Dan volgt een diepe kreeftenbisque met een dikke laag kefir schuim. Opgediend als een cappuccino en voor 9 euro een heel mooi tussengerecht.
Kalfszwezerik, kreeft en kokkels

Daarna proeven we drie grotere gerechten. Allereerst de orzo met kreeft en mosseltjes. Mega rijk, mede door de hoeveelheid pasta, dus eentje om te delen. Daarna de skrei. Gekonfijt in curry heeft deze vis een zachtgele kleur gekregen. Mooi en subtiel, maar in het geweld van de overige borden mag het iets meer power hebben.
Bij de kalfszwezerik laat de kwaliteit van de keuken zich zien. Een royaal stuk mals vlees dat op het laatst nog even op hooi wordt gerookt. Beetje zalvige polenta erbij, top gerecht.
Afsluiten met klassiekers

We sluiten de avond af met opnieuw twee klassiekers van Daalder. Het stroopwafeltje van twee tuiles met daartussen gezouten karamel en een beetje stroopwafelijs. Bestel je er zo nog een van. Net als knapperige choux (‘au craquelin') met hazelnootpraliné. Zo mogelijk nog lekkerder.
Al met al is Féline dus zo’n zaak waar je graag na een rondje markt neerstrijkt voor een glas wijn en een oester, om waarschijnlijk net iets langer te blijven hangen dan gedacht. Onhandig wellicht met al die volle boodschappentassen, maar die mogen vast wel even in de koeling staan als je het lief aan Luuk vraagt en toch net oesters hebt besteld.