Gelukkig blijft de Druif … de Druif

De Buik ging even kijken bij het nieuwe oude Café De Druif, gelukkig is bijna alles hetzelfde gebleven. Lees snel verder wat er wél veranderd is.

25 Apr 2023 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Gelukkig blijft de Druif … de Druif

‘Je hebt een leven op je werk en een leven thuis. Vroeger ging je tussendoor even naar het café. Dat is net als het beleg op een boterham: wat ertussenin zit, is vaak het lekkerst’. Zo beschrijft Midas Dekkers in zijn boek Volledig Vergunning liefkozend het ouderwetse bruine cafe.

Bruin verdwijnt


Jammer genoeg verdwijnen steeds meer ‘klassieke’ kroegen uit de stad ten gunste van hippe concepten. Zoals Café Verhoeff op de Zeedijk dat tot een cocktailbar werd omgekat. Een enkeling wordt gelukkig voortgezet door een nieuwe generatie, zoals Café De Druif op de kop van Rapenburg en de Nieuwe Heerengracht. Misschien wel de oudste kroeg van Amsterdam, de historie gaat terug tot 1566 als aanmonstercafe. Een monumentaal klein café met kopstootjes, ossenworst met Amsterdams zuur en een schaal met hardgekookte eitjes op de bar. 

Alles bij het oude behalve de wijn

De nieuwe eigenaren, de twee ondernemers Wout Meulemans en Fons Lagendijk samen met een acteur Jasper Gottlieb (Worsten van Babel) en een bij de Buik zeer bekende horeca-ondernemer Xander Waller (eigenaar Entrepot & Metro), kwamen al jaren bij de Druif en hebben behalve de drankkaart, een goed glas wijn behoort nu ook tot de mogelijkheden maar dan wel in een kroeg’wijn’glas, gelukkig niet veel veranderd. En dat gaat zo blijven. De Druif blijft de Druif. Hier kom je vooral voor de goede gesprekken met vrienden, buurtgenoten of wildvreemden. 

De Buik ging langs voor een borrel met een eitje en de gelukkig was de zaak afgevuld met jonge mensen en klassieke Amsterdamse stamgasten. Conclusie; Het bruine café van toen is nu misschien wel relevanter dan ooit!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De zijderoute start bij Ryo in Noord

De Buik ging langs bij het recent geopende Ryo, voor een culinaire reis langs de verschillende Aziatische keukens.

Uit ons magazine: broodjes zijn de nieuwe trend in Amsterdam

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.

Copal: naar meer verfijnde Mexicaanse gerechten

De Buik ging langs bij het vernieuwde Copal, voormalig Colima, voor een Mexicaanse avond met verrassende, verfijnde gerechten.