‘Je hebt een leven op je werk en een leven thuis. Vroeger ging je tussendoor even naar het café. Dat is net als het beleg op een boterham: wat ertussenin zit, is vaak het lekkerst’. Zo beschrijft Midas Dekkers in zijn boek Volledig Vergunning liefkozend het ouderwetse bruine cafe.
Bruin verdwijnt

Jammer genoeg verdwijnen steeds meer ‘klassieke’ kroegen uit de stad ten gunste van hippe concepten. Zoals Café Verhoeff op de Zeedijk dat tot een cocktailbar werd omgekat. Een enkeling wordt gelukkig voortgezet door een nieuwe generatie, zoals Café De Druif op de kop van Rapenburg en de Nieuwe Heerengracht. Misschien wel de oudste kroeg van Amsterdam, de historie gaat terug tot 1566 als aanmonstercafe. Een monumentaal klein café met kopstootjes, ossenworst met Amsterdams zuur en een schaal met hardgekookte eitjes op de bar.
Alles bij het oude behalve de wijn
De nieuwe eigenaren, de twee ondernemers Wout Meulemans en Fons Lagendijk samen met een acteur Jasper Gottlieb (Worsten van Babel) en een bij de Buik zeer bekende horeca-ondernemer Xander Waller (eigenaar Entrepot & Metro), kwamen al jaren bij de Druif en hebben behalve de drankkaart, een goed glas wijn behoort nu ook tot de mogelijkheden maar dan wel in een kroeg’wijn’glas, gelukkig niet veel veranderd. En dat gaat zo blijven. De Druif blijft de Druif. Hier kom je vooral voor de goede gesprekken met vrienden, buurtgenoten of wildvreemden.
De Buik ging langs voor een borrel met een eitje en de gelukkig was de zaak afgevuld met jonge mensen en klassieke Amsterdamse stamgasten. Conclusie; Het bruine café van toen is nu misschien wel relevanter dan ooit!