Wij namen een kijkje bij restaurant Smelt dat in december haar deuren opende. Daar was ik heel blij om, want in de wintermaanden, krijg ik trek: grote trek in alles wat met koolhydraten, vet en comfort te maken heeft, dus bij restaurant Smelt zat ik goed. Want zoals de naam al doet vermoeden kun je bij Smelt terecht voor een extra-ordinary kaasfondue.
Samengesmolten gezelligheid

Een samenwerking van buurtjes Café Doffer en De Kaaskamer van Amsterdam gelegen in de Runstraat in hartje centrum Amsterdam. Tegenover de kaaswinkel en naast het café zijn beiden zaken samengesmolten tot een gloednieuw restaurant, met een knusse ambiance waarin je je, door het huiskamerachtige sfeertje, al snel welkom voelt. Het is er gezellig rumoerig, een klein tikkeltje oudhollands tuttig, met een bovenal heerlijk, Amsterdams, bruin café sfeertje.
Niet alles vooraf opeten
Naast verschillende soorten kaasfondues biedt de kaart vooraf een aantal klassieke voorgerechten, zoals een Paté de Campagne, ingelegde seizoengroenten, artisjok en een charcuterie plank. We gingen voor de laatste twee. Een nog wat te vochtige artisjok mocht de pret van de fris-zure, mayo-achtige vinaigrette niet drukken. Een goede dip, dus een goed begin. Daarnaast een rijk gevulde plank met vleeswaren bestaande uit een venkel salami, gekookte beenham, dry-aged Iberische rund en een Parmaham met een kleine garnering van Amsterdams zuur. Door het charmante, vriendelijke, doch wat chaotisch personeel werden wij getipt de charcuterie deels te bewaren voor bij fondue als dip. Nét op tijd, want met een gezonde dosis trek en al dat lekkers op tafel waren wij wat lastig beheersbaar.
Say cheese!

En daar gingen we dan, het moment suprême: de kaasfondue. Met keuze uit vier verschillende kaasfondues koos mijn zwangere tafelgenote de Zwitserse fondue, gevuld met Gruyère Alpage, Appenzeller Noir, Vacherin Fribourgeoise én appelsap zonder een spoor van alcohol. Traditioneel, romig, met bloemige kazen, maar voor de niet-zo-zoetekauwen onder ons, iets wat zoet door de combinatie met appelsap. Zelf ging mijn kaas-hart harder kloppen van de Franse versie, bereid met Comté, Emmentaler Français, Abondance, Roquefort en mét een goeie scheut wijn. Net zo romig, lekker pittig en sterk van smaak. Ter compensatie, en om de tafel goed in balans te houden, dronk ik hierbij een organische cider uit Normandië, een uitstekende en frisse match bij kaas. Als dipmateriaal serveert Smelt knapperig zuurdesembrood en geblancheerde seizoengroenten zoals bloemkool, pompoen en spruitjes die wat mij betreft wat steviger hadden kunnen blijven in voordeel van zowel de smaak als de handigheid als dip. Ook waren wij achteraf blij met de achtergebleven restjes op de charcuterie plank, waar de variatie en het gemiste zuurtje goed van pas kwam.
Tot de volgende craving
Na het kaas-festijn was er bij ons helaas geen plek meer voor dessert. Balen, want wat ben ik dol op de madeleines van patisserie Pompadour, een buur verderop, alhoewel het stoofpeertje in balsamico met Crème Crue mij ook niet verkeerd leek. Na ons bezoek aan Restaurant Smelt ben ik voorlopig voorzien in mijn cravings voor comfortfood, dankzij de goede dosis gezelligheid, fijne sfeer, heerlijke entrées en de romige, vette, pittige kazen.