Op een druiligere herfstdag is het tijd voor een bezoek aan restaurant Smelt in het Westerpark. Kaasfondue; precies waar je zin in hebt na een dag vol buien, koude handen en steeds korter wordende dagen. De eerste locatie van Smelt is geboren door een bijna letterlijke samensmelting van horecazaak Doffer en kaaswinkel De Kaaskamer die zich tegenover Smelt op de Runstraat bevinden. ‘Handig, want zo kunnen we letterlijk de kazen de straat over rollen naar het restaurant’, vertelt mede-eigenaar Joost.
Wij namen een kijkje bij de nieuwe zaak die in de zomer dient als ijswinkel en vanaf de herfst wordt omgetoverd tot een huiskamerrestaurant. Het restaurant oogt knus met ouderwetse lampenkappen, sfeervolle kaarsverlichting en een vriendelijke bediening die druk in de weer is in de open keuken. Bij restaurant Smelt verlang je direct naar de winter met een rood wijntje bij het haardvuur. Dat laatste is exact waar we mee beginnen. Een volle rode wijn die straks heerlijk bij de kaas zal passen, wordt ons door het personeel verzekerd.
Crème van artisjok met Sardijnsbrood

Hoewel wij natuurlijk al een week uitgekeken hebben naar een pannetje vol gesmolten kaas, mogen de voorgerechten niet ontbreken. De porties van de voorgerechten zijn precies goed en je houdt nog genoeg ruimte over voor een goede portie kaas en wellicht nog een toetje. We starten met een crème van artisjok, met dun sardijnsbrood. Een zoute dip die vergezeld wordt door de cherrytomaten, hazelnoten en citroenolie. Een goede dip, dus een goed begin.
De gekaramelliseerde wortelen met tahini-yoghurtcreme en walnoten vormen een plezierige combinatie tussen stevig en fris door de toevoeging van wortels en yoghurt. Als laatste mogen wij genieten van de 'paté en croûte', een combinatie van een grove paté in een laagje deeg met ingelegde ui en cornichons.
Traditioneel, romig met bloemige kazen

Vervolgens over naar het hoogtepunt van de avond, het moment suprême: Kaas met hoofdletter K. Wij mogen verschillende smaken kaasfondue proeven en daarbij ook smaken die binnenkort aan het menu worden toegevoegd. Verschillende soorten kaas passeerden de revue en onze favoriet blijft de Zwitserse kaasfondue, gevuld met Gruyère Alpage, Appenzeller Noir, Vacherin Fribourgeoise én appelsap maar zonder een spoor van alcohol. Traditioneel, romig, met bloemige kazen.
Joost vertelt: ‘De koeien in Zwitserland grazen erop los, maar er is een groot verschil met de koeien van Hollandse bodem’. We hangen aan zijn lippen als hij deelt dat de Zwitserse koeien grazen op een hoogte waar weinig gras groeit en waar de koeien zich voeden met klavertjes en kruiden. Dat maakt Zwitserse kazen zo krachtig en smaakvol.
Verder mogen we de nieuwe smaken geitenkaas en Italiaanse kaasfondue proberen. Beide erg smaakvol, maar ook erg zwaar op de maag, een goede om te delen met je tafelgenoot. Bij de kazen wordt er onbeperkt stevig zuurdesembrood geserveerd en seizoensgebonden groenten. Bij ons betekent dat: gekookte spruitjes, witlof, augurken en bloemkool wat een lekkere afwisseling is met het brood.
Het laatste krokant-geworden-restje kaasfondue

De pannen lijken een eindeloze voorraad te bezitten als dan toch ineens de bodem in zicht komt. Dan komt het eitje van pas dat al een hele tijd voor ons op tafel stond. Joost legt ons uit dat het eitje bedoeld is voor het laatste restje kaasfondue dat onder in de pan aan het aankoeken is. Dat laatste krokant-geworden-restje kaasfondue wordt in Zwitserland ‘la religieuse’ genoemd, oftewel ‘de non’ in het Nederlands. Volgens traditie wordt er een eitje in de pan kapot getikt om het laatste restje kaas los te krijgen. Met de houten spatel roer je het ei door de kaas waardoor er een soort roerei variant van de kaasfondue ontstaat.
Mocht je Smelt bezoeken met een tafelgenoot die niet zo dol is op kaas (wat wij ons moeilijk kunnen voorstellen na dit heerlijke maal), wees gerust, er staat ook een pulled confit de canard met zuurkool op de kaart.
Hemelse modder

Heb je na de zoute, zware kazen nog ruimte over voor een zoet nagerecht, ben je bij Smelt ook zeker aan het juiste adres. De huisgemaakte chocolademousse, die weggezet wordt onder de naam ‘Hemelse modder’ maakt haar naam absoluut waar. Mocht je trek hebben in thee om de maag weer wat rust te gunnen na al de kazen, dan krijg je daar huisgemaakte bonbons bij, die ik je zeker kan aanbevelen.
Kortom: last van een winterdip hebben wij niet meer na een bezoekje aan Smelt in de het Westerpark. En wees niet getreurd als je ook in de zomer zin hebt in kaasfondue, het restaurant op de Runstraat is het hele jaar geopend.