Midden in het centrum van onze hoofdstad vind je bar-restaurant Omber. De naam verwijst naar het kenmerkende bruin die schilder Rembrandt van Rijn in zijn werken gebruikte. Omber bevindt zich in het oudste hotel van Amsterdam, Tivoli Doelen, waar Rembrandt vroeger naast woonde. Deze valentijn neemt Omber je mee op een romantische culinaire reis, met de focus op Rembrandts belangrijkste schildertechnieken: licht, textuur, volume en bewaring.
Lees hier onze onze tips om je geliefde culinair te verwennen met Valentijn.
Valentijn op z'n Nederlands

Het valentijnsmenu volgt de zogeheten liefdesevolutie en bestaat uit vier gangen: ‘origin’, ‘evolution’, ‘memory’ en ‘universal love’, zorgvuldig samengesteld door executive chef Sergio Borrego Gomez.
Rembrandt is misschien wel het meest bekend om de werking van licht en schaduw in zijn schilderijen, iets waar Sergio zich graag door laat inspireren: “In my kitchen I use light to balance flavors, enhancing the natural qualities of each ingredient, just as Rembrandt used light to create contrast and depth in his paintings.”
De chef laat texturen terugkomen door met diverse uitersten op het bord te werken, zoals romige en krokante componenten die samen worden geserveerd. Volume en bewaring zijn op hun beurt weer te herkennen aan de verschillende laagjes op het bord en diverse fermentatietechnieken. En net als Rembrandt, zijn ook de ingrediënten van Nederlandse bodem.
Dineren bij De Nachtwacht

Hotel Tivoli Doelen huist in een historisch monument in Frans-classicistische stijl waar De Nachtwacht (1642) zeventig jaar lang hing, tot het schilderij naar het Rijksmuseum verhuisde. Op de originele plek in het monument is nu een replica te bewonderen, te vinden op de eerste verdieping van het hotel.
Dankzij de centrale ligging van Tivoli Doelen kijk je in het gastronomische bar-restaurant Omber uit op de Amstel. In het interieur van Omber zien we veel van Rembrandt terug door het donkere interieur en de ruime aanwezigheid van bruine, groene en geelachtige tinten. Hier en daar spotten we Delftsblauw servies. “There’s a little bit of blue because it was a quite expensive color in the 17th century”, legt Cova uit, food and beveragemanager bij Tivoli Doelen.
Kunstwerken op het bord

We openen de avond met krentenbrood en een – net iets te harde – boter. Al gauw volgt daarna de eerste gang; een samenstelling van eendenborst, wortelcrème, andijvie en mosterdzaad, geïnspireerd op het oude Romeinse festival ‘Lupercalia’. “Een symbolisatie van de rijkdom van het woud en het instinctieve begin van liefde”, laten we ons vertellen.
Na ‘origin’ wordt ‘evolution’ uitgeserveerd: een bordje met oerhollandse kokkels, iets waar men in de middeleeuwen al weg van was. Volgens Cova zijn de kokkels op ons bord de verfijning van de hoofse liefde in de middeleeuwen. Nederlandse kokkels zijn geroemd om hun hoogwaardige kwaliteit en in verhouding tot buitenlandse kokkels erg vlezig en smaakvol. Ze worden om deze reden dan ook veel naar Zuid-Europa geëxporteerd. Nederland behoorde zelfs tot voor kort tot de grootste kokkelproducenten van Europa. Bij Omber eten we ze met Jeruzalem-artisjok foam, aardappel en gezouten eigeel. Een romantisch en kleurrijk kunstwerkje.
Proef de liefde

Onze persoonlijke favoriet van de avond is echter ‘memory’, een eerbetoon aan Saint Valentine uit Rome. Op ons bord zien we dan ook een cannellone (het enkelvoud van cannelloni), gevuld met aubergine, varkensbuik, geitenkaas, basilicum, kardemom en bechamel. De cannellone is zacht en romig en met het zoutige van de varkensbuik haast onweerstaanbaar. Hier hadden we wel meer van gelust.
Natuurlijk is Valentijn niet compleet zonder aardbeien en chocolade; hetgeen waar we de avond mee afsluiten. Lobbig door de yoghurt, vooral niet te zoet en samen met de waterpeer en sherryazijn een mooi eerbetoon aan de internationale dag van de liefde.
Het Valentijnsmenu is op 14, 15 en 16 februari 2025 verkrijgbaar bij bar-restaurant Omber, gelegen in hotel Tivoli Doelen. Het menu exclusief drank bedraagt €69,00 per persoon. Lees hier onze tips om je geliefde culinair te verwennen met Valentijn.