Loosduinen heeft er een warm plekje bij, of de zon nu schijnt in het natuurgebied of niet. Het restaurant van Pluk is niet zomaar een plekje waar kunt neerstrijken na een heerlijke wandeling of een bezoek aan de kinderboerderij. Hier draait alles om goede koffie, gebak én een tweede kans voor mens en natuur.
Het begin

Waar een ontmoeting met de buren wel niet het startpunt van kan zijn. Toen Juriën, die net tuincentrum Ockenburgh aan de overkant van zijn ouders had overgenomen, zich voorstelde, ontdekte hij een heerlijk plekje: Pluk, onderdeel van zorglocatie Reakt.
Zijn vriendin Michèle, die zelf ooit de hotelschool had gedaan, zat naar eigen zeggen ‘een beetje in een quarterlife crisis’ en was op zoek naar een manier om wat bij te dragen aan de maatschappij. “Het voelde of bij Pluk alles samenkwam waar ik van droomde.”
Positieve impact

Niet veel later besloten de exploitanten van het restaurant te stoppen en door de ontmoeting met Juriën hadden ze begrepen dat het jonge stel wilde plannen had met de zaak. Ze zeiden: wat jullie allemaal vertellen vinden we zo vet, dat we jullie willen voordragen om het van ons over te nemen. “Toen ik dat hoorde, heb ik in een impuls mijn baan opgezegd”, zegt Michèle enthousiast. “En nu sta ik hier binnen koffietjes te maken."
Het restaurant van Pluk is onderdeel van het terrein van Pluk van zorgorganisatie Reakt, die mensen met psychische problemen helpt in hun herstel. “We werken samen met de deelnemers van Reakt."
"Ze helpen bijvoorbeeld in de keuken met de taarten die wij serveren en één werkt als barista”, legt Michèle uit. Ook duurzaamheid speelt een rol: "Alles halen we binnen een straal van 15 kilometer.” De koffie komt van Roast Factory uit Den Haag, groente en fruit van Boerengoed in Naaldwijk. “Daar werken veel vrijwilligers, waarvan 30% een uitdaging heeft”, legt ze uit. “Zo heeft alles wat je hier bestelt zo veel mogelijk een positieve impact."
Rustig opbouwen

Het terrein van Pluk biedt nog veel meer. "Er is een kinderboerderij, een heemtuin en een speeltuin direct aan het terras", vertelt de jonge onderneemster. Ook buurtbijeenkomsten en informatieavonden staan op de planning. "We willen mensen samenbrengen." "Eten en drinken verbindt, en dat is precies wat we hier doen."
Begin maart gingen de deuren open. "Vanaf dag één zat het vol, vooral het terras. "Dat is echt tof." Op de kaart staat nu vooral koffie, thee, fris, taartjes en tosti's. "We willen eerst voelen waar behoefte aan is.” Gewoon een zomer lang kijken, luisteren en kletsen met buurtbewoners dus. De inrichting is landelijk en warm, met plek voor gezinnen en zonliefhebbers. "Het is een van de weinige horecazaken in deze buurt." "We willen een plek zijn voor iedereen."