Er was Tong Tong Fair en er komt Jalan Jalan, maar nu is er Jalan Pedis, op 16 augustus op de Lange Voorhout. Een nieuw Indisch evenement met veel aandacht voor eten en de Indische cultuur. Wij spraken met een van de kartrekkers: kookboekenschrijver Vanja van der Leeden.
'Opvolger' van Tong Tong Fair

Na het plots verdwijnen van de Tong Tong Fair ging er een schok door de (Haagse) Indische gemeenschap: het mocht niet zo zijn dat er geen festival met een Indisch thema (en Indisch eten) zou zijn. En dus stonden een paar gedreven Hagenaars op.
Eén van hen is kookboekenschrijver Vanja van der Leeden. Met een flinke schep pit en passie is ze één van de drijvende krachten achter Jalan Pedis, een splinternieuw festival waar je bij wil zijn.
Jalan Pedis betekent iets als een pittige wandeling, vertelt kookboekenschrijver Vanja van der Leeden. Want wat schreeuwt nou meer ‘festival’ dan lekker slenteren langs alle heerlijke geuren, smaken en geluiden. Bij Jalan Pedis kun je zowel van lekker eten als van de fijne Indonesische cultuur komen proeven.
Jalan Jalan in 2026

Vanja rolde er naar eigen zeggen een beetje vanzelf in. Toen Tong Tong Fair heel plotseling niet door kon gaan, wilde zij, en ook de gemeente Den Haag, niet dat het Indische festival zou verdwijnen.
“Vanuit de gemeente is toen onderzocht of we een nieuw Indisch evenement konden starten. Met een aantal anderen hebben wij een plan ingediend, waaruit Jalan Jalan werd geboren, dat vanaf volgend jaar door heel de binnenstad van Den Haag plaatsvindt”, vertelt Vanja.
Jalan Pedis op 16 augustus

Jalan Pedis is het kleine broertje dat zaterdag 16 augustus plaatsvindt op de Lange Voorhout: het belooft een pittige teaser te worden. Vanja: ‘Jalan Pedis is het kloppende hart van Jalan Jalan’.
Maar een opwarmertje is het zeker niet: “We pakken nu al flink uit”, zegt Vanja. Denk aan toffe live-acts, dans, talks, eetervaringen en een sfeer waarin iedereen zich welkom voelt.
Met het team, onder andere bestaande uit art director Monique Pawirosemito, medeorganisator en festivalcateraar Ward van der Graaf, producent Peter Boelhouwer en met advies van poppodium het Paard, is een verrassende line-up samengesteld.
“Dit festival is er niet alleen voor mensen met Indonesische roots, maar juist ook voor iedereen daarbuiten die nieuwsgierig is. “Het wordt echt een festival met een kloppend hart, een heel gezellig karakter.”
Saté, jamu en een gado-bus

En ja, natuurlijk gaat het ook gewoon om heel erg lekker eten. Samen met festivalcateraar Ward van der Graaf (bekend van onder meer Lowlands) zorgen ze voor een intiem foodpleintje. Er komt een satébar (waar Vanja zélf een paar uurtjes staat te grillen), een gado-gado-bus, een nasi-truck met met onder andere een nasi bungkus bowl, en koffie uit Indonesië met verrassende zoetigheden.
“Traditioneel en met een twist”, zegt Vanja. “Mensen met Indische roots zullen de gerechten herkennen én kunnen zich laten verrassen”, zegt ze trots. Bijna de helft van alle gerechten is ook vega of vegan te krijgen.
Cendol en jamu
Ook aan de dorstigen is gedacht. Er is ‘cendol es dawet’, lokale frisdranken en vooral: jamu. “Dat is echt een cultuur op zich”, vertelt Vanja. “Het zijn kruiden- en worteldrankjes die vrouwen al eeuwenlang maken, vaak met kurkuma, tamarinde, gember”, zegt ze.
“Je hebt heerlijke verfrissende jamu, en jamu die bijna smaakt als een medicijn", lacht ze. “Wat echt tof is, is dat er een stel jonge makers, Good Jamu, nu bezig is met het maken en verkopen van jamu en jamu soft drinks. Zij komen ook op ons festival, want het is supertof om die verbinding te leggen.”
Het begin van iets groots

Hoe trek je jong en oud naar een festival over cultuur, eten en roots? Vanja: “Door het toegankelijk te maken én een gelaagd programma te bieden.” Zo is er een kinderprogramma (denk: badminton en tekenhoek), en aandacht voor identiteit en herkomst. “Jonge mensen zijn bezig met waar ze vandaan komen. Eten is daar een ingang voor.”
Ook de stijl en vormgeving zijn belangrijk. “We maken toffe shirts, posters, visuele uitingen. Niet oubollig, maar fris”, zegt ze. Ook zijn er nog veel vrijwilligers nodig voor het festival dat over een maand al plaatsvindt.
“Ik hoop echt dat er veel jonge mensen komen helpen, bijvoorbeeld in de keukens of bij de foodtrucks”, zegt ze. “Zo geven we ook cultuur weer verder door.”
Indische Lowlands
Zaterdag 16 augustus op de Lange Voorhout is dus je kans om alvast kennis te maken met deze nieuwe Indische energie. Verwacht geen dertien-in-een-dozijn-foodfestival, maar een festival met een hart. Vanja vat het zelf het best samen: “We hopen in de toekomst een soort Indische Lowlands te worden. Indolands, haha!”