Wijnliefhebbers opgelet: Den Haag heeft meer wijnbars dan je denkt. Van aan zee tot hartje centrum tot randje Voorburg, een goed glas wijn is dichterbij dan je denkt. De Buik van Den Haag zet tien van de beste adressen op een rijtje.
Wijnliefhebbers opgelet: Den Haag heeft meer wijnbars dan je denkt. Van aan zee tot hartje centrum tot randje Voorburg, een goed glas wijn is dichterbij dan je denkt. De Buik van Den Haag zet tien van de beste adressen op een rijtje.
Om meteen maar dubbel toe te slaan, van wijnbar Bouzy zijn er zelfs twee. De eerste vind je aan de altijd gezellige Denneweg. Gerund door horecaondernemers Stefan Verleer en Martijn Verbruggen, waar ze net om de hoek op de Mauritskade trouwens ook hun eigen restaurant hebben.
De naam Bouzy verwijst naar een plaatsje in de Champagnestreek, en verraadt een bijzondere voorliefde én de specialiteit van de heren.
Hun nieuwste wijnbar vind je in de Prinsestraat, in een net iets modernere setting. Maar ook daar strijk je neer voor een goed glas uit een riant gevulde wijnkaart. En of je bij de een zit of de ander: op de sfeer wordt nergens bezuinigd.
Voor natuurwijn, natuurwijn en nog eens natuurwijn. Je weet wel, dat vergiste druivensap waar niets is bijgedaan of uitgehaald. Voor een (h)eerlijk glas of wat reis je af naar de Dunne Bierkade, op de hoek van de Wagenstraat. Het internationale team laat je kiezen uit de grootste natuurwijnkaart van Den Haag.
Bij De Kade kun je bovendien op elk moment van de dag terecht voor fijne gerechten van lokale producten: ontbijt, lunch, diner en alles daartussenin. Zoals een Haags biertje. Kan ook. Met een terras aan het water een meer dan verdiende plek in deze lijst!
Een beetje verstopt in Italiaans restaurant La Galleria aan het Kurhausplein vind je, net om de hoek op het Gevers Deynootplein, wijnbar Solo Vino. Niets anders dan wijn, maar dan wel meteen een hele fijne dwarsdoorsnede van wat Italië te bieden heeft.
Eigenaar en rasondernemer Damiano d’Alba importeert zijn wijnen zelf en onderhoudt al decennialang warme banden met de producenten. Een groot deel van de wijnen die hij schenkt tref je niet snel aan op andere plaatsen in Nederland. Van Sicilië tot Piëmonte en van Friuli tot Toscane, uit elke wijnhoek is er iets bijzonders. Salute.
Gevers Deynootplein 103
In hartje centrum, in de Molenstraat, is een bijzondere wijnbar met een bijzondere uitnodiging: “Als u naar ons komt hoeft u enkel dorst, openheid en nieuwsgierigheid mee te nemen.”
Hierin weerspiegelt direct de Afghaanse herkomst van eigenaar Ofran Badakhshani. In wijnbar De Filosoof geniet je van wijnen waarvan je nooit wist dat je ze wilde proeven. Denk aan landen als Libanon, Israël, Kroatië, Georgië, Armenië, Moldavië, Macedonië, Azerbeidzjan en Roemenië. Bijvoorbeeld in de vorm van een wijnproeverij, een kleine workshop met vijf wijnen uit verschillende tradities met bijpassende hapjes. Denk aan oranje wijn, ooit geproefd?
Voor de hapjes is de keuken geopend van dinsdag tot en met zaterdag, je geniet er van speciale gerechten uit de Perzische wereld. Volgens goed gebruik laat je er, eenmaal binnen, de ik in jezelf achter. Wijnbar voor vrije geesten.
Resumé by 6&24, dat is even een tongbreker van een naam. Maar wat je er drinkt en eet is eerder het tegenovergestelde, tongstrelend lekker. Rik en Saskia van der Laar, uitbaters van restaurant 6&24 aan de Nobelstraat wilden meer. Dat werd Resumé wine, food, bar aan de Bierkade. Het horecastel was direct verliefd toen ze het pand zagen. Een prachtige plek met een fijn terras.
Bijzonder is de wijnkaart met liefst 12 mousserende wijnen per glas (waarvan 6 Champagnes) en nog eens 25 ‘stille’ wijnen die je per glas kunt bestellen. Van Duits wit tot Frans zoet en alles ertussenin. Daarnaast een grote keuze aan (vooral) Europese kwaliteitswijnen per fles.
Erbij een bescheiden keuze aan zeer goede happen. Resumé: een mooie nieuwe aanwinst voor deze lijst!
Een must voor wijnliefhebbers: goed glaswerk. Vlakbij de Fokkerterminal in de Binckhorsthoek vind je het restaurant annex de wijnbar die zijn naam eer aan doet. Want mooie wijnen uit goede glazen, dat is dubbel plezier. Sinds 2018 vind je Glaswerk, opgericht door vier Haagse vrienden, met een groot terras aan de Trekvliet in de Fokkerhaven.
Met bijna 20 wijnen per glas en vele meer per fles is de variatie groot en breed. Met een klassieke, ruime keuze uit sparkling, wijnen per streek uit Frankrijk en de rest van Europa. Maar ook de nieuwe wereld is goed vertegenwoordigd met wijnen uit Nieuw-Zeeland, Australië, Chili en Zuid-Afrika. Kortom, voor elke smaak een goed glas wijn in een goed wijnglas.
Fokkerkade 14
Middenin Nieuw Kijkduin, aan de zuidwestkant van de stad, prijkt The Wine House als fraaie aanvulling op alle recente nieuwbouw. Met een terras aan de Deltapromenade, op een steenworp van het strand. Het is een restaurant, wijnbar, wijnwinkel en proeflokaal ineen en maakt sinds de start onderdeel uit van Daily Taste, de lokale foodcourt voor lekkerbekken.
In een robuuste, chique en internationale sfeer geniet je bij The Wine House van een duizelingwekkend aanbod aan wijn. Alles is er. Van eenvoudig dorstlessend tot kostbaar complex. Binnen die bandbreedte kun je er een wijnproeverij bestellen of je deskundig laten adviseren voor een glas wijn als begeleider van de verzorgde menukaart. Van mei tot en met september is The Wine House er ook als Beach Club Pop-up met terras op het strand!
Deltapromenade 304
Waar bewoners en bedrijfsleven elkaar ontmoeten op en rond het Maanplein, genesteld tussen de A12 en de Caballerofabriek. Vivre staat voor leven en (gast)vrijheid, en richt zich op een makkelijke lunch of een uitgebreide borrel met wijn in de hoofdrol.
Die wijnen importeren ze zelf in samenwerking met de Wijngalerij en Midiwines bij kleinere, voornamelijk biologische producenten. Wijnen die niet op elke straathoek te verkrijgen zijn, de zogenaamde “unsung heroes”. Hier geniet je van een exclusief glas wijn met een pinsa, een kruising tussen een focaccia en een pizza. Tot de maan en terug!
Maanplein 89-B
Behalve een iconisch gastronomisch strandpaviljoen is De Kwartel een wijnbar aan zee. Sommelier Jan Willem van Holten loodst je deskundig door ruim 100 uiteenlopende kwaliteitswijnen waarvan meer dan 25 per glas. Proeven wat je lekker vindt en daarna een hele fles bestellen, is het devies.
Hij adviseert je bovendien over de wijnen die niet op de kaart staan, wisselend per seizoen of passend bij het specialiteitenmenu van de week. Dat het restaurant van het oudste strandpaviljoen van de stad al jaren een begrip is in de Vogelwijk en ver daarbuiten, hoef je de gemiddelde Hagenaar niet uit te leggen. Prachtzaak van eigenaars Sabrina van der Vloed en partner Wilfred van Leeuwen.
In de Hooistraat, aan de kopse kant van de Hooigracht, vind je de nieuwste wijnbar van Den Haag: Café Bleu. Met bijpassende, knalblauwe markiezen en een licht, natuurlijk ogend interieur. Past dat even goed bij de wijnen die ze er schenken.
Natuurwijn is de norm, voor niets minder gaat de kurk eraf. Frisse, lichte, spannende en sappige wijnen die goed samengaan met de menukaart. Vooral van Franse afkomst en de gerechten ademen die exact zelfde sfeer. Denk aan oesters, charcuterie, fromage en canard à l’orange. Un peu de la France à La Haye.
Hooistraat 5
Op een zwoele zomeravond, op een sfeervol terras en met een glas wijn in de hand bezoekt de Buik de Pizza Beppe vestiging aan de Denneweg.
Kookaburra Beach, van de eigenaren van de Kwartel, voelt als een kleine ontdekking. De Buik is langsgegaan en deelt graag met je waarom.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.
Geniet van de volgende voordelen: