Het was een van de eerste internationale keukens in Nederland: Chinees. Wie is er niet grootgebracht met af en toe een etentje in een rood/roze restaurant met aquarium, of een heerlijk geurende plastic zak van de afhaalchinees, vol foe yong hai, tjap tjoy, babi pangang, loempia's en kroepoek?
Vettig, vlezig, (licht) pittig en met genoeg groentjes om het voor jezelf toch te verantwoorden als 'gezonde hap' - geen wonder dat de Chinese keuken na al die jaren nog steeds zo populair is. Maar dan moet je wel bij de juiste tent aanschuiven. De Buik scheidt het kaf van het koren: deze tien Chinese restaurants in Den Haag zijn écht goed.
Full Moon City

De 'roltrapchinees', wie kent 'm niet? Full Moon City schittert in het hart van Chinatown en kenners weten: dit is één van de beste Chinese restaurants van Den Haag. De zaak staat bekend om z'n handgemaakte dim sum, Kantonese barbecue en wokgerechten. Onze favorieten: xiaolong bao (dumplings gevuld met varkensvlees in een gembersoepje), witte rijst met daarbovenop geroosterde kip, gans of varken, liefst samen met een flesje Tsingtao of twee en rijstflensjes met garnaaltjes of vlees.
Zheng
Zheng in de Prinsestraat serveert Chinese fine dining. Denk aan coquilles met beurre blanc van vis en kombu, dim sum met kreeft en garnalen of paddenstoelen met cake van glasnoedels. De menu's - drie of vier gangen voor lunch, vijf tot acht voor diner - zijn volledig vegetarisch te bestellen. Ook ideaal voor de alcoholvrijen onder ons: de zorgvuldig uitgekozen thee-arrangementen zorgen ervoor dat je dat biertje of glas wijn geen seconde mist. Een interessante optie naast het gebruikelijke drankassortiment.
Hot Buns Café
Bij het Hot Buns Café in de Wagenstraat, in Chinatown, serveren ze buns (zachte broodjes), pannenkoeken en noedels, waarbij alles halal is. Tegen zeer betaalbare prijzen proef je hier de keuken van Peking, met gerechten als pittige rundernoedels of crêpes met knapperige kip. Naast lekker Chinees bier hebben ze hier ook genoeg leuke alcoholvrije opties, zoals bijzondere theesoorten en mooie huisgemaakte drankjes.
Noord-Oost Chinees Eethuis
Het Noord-Oost Chinees Eethuis bewijst hoe divers de Chinese keuken eigenlijk is. Het restaurant is gericht op de keuken in en rond Beijing. Niet extreem pittig, maar - dankzij de sterke smaken en veel zoetzuur - zeker ook niet zo flauwtjes als sommige gerechten in de Kantonese regio. Hier eet je geen rijst, maar een bord vol goed gevulde dumplings met varkensvlees (gestoomd of gebakken) en groenten of lamsspiesjes met komijn, komkommer en flinke hoeveelheden knoflook. Ideaal voor een snelle hap in de stad, maar ook voor een langer diner.
St. Anny Tea House
St. Anny Tea House is een Chinese bakker in Chinatown - en wát voor een. Mensen komen vanuit het hele land om hier een doosje met pasteitjes, walnootkoekjes of gevulde broodjes met cha sieuw (geroosterd varkensvlees) te halen. De zoete bolo bao, de gefrituurde deegsticks (youtiao) en de eiertaartjes (daahn taat) zijn niet te onderscheiden van wat je in Hong Kong tegenkomt. Alles wordt dagelijks vers gebakken in eigen keuken.
Wagenstraat 77
Hot King
Waar de naam Hot King vandaan komt? Dat merk je na een paar happen. Dit restaurant is gespecialiseerd in pittig eten uit de Chinese provincie Sichuan. Denk grote potten chili-olie, rode pepertjes en licht verdovende sichuanpepertjes, met daarin flinterdunne plakjes ossenhaas of gestoomde zeebaars. Het ruikt direct al lekker rokerig als je binnenkomt. Aanraders: de gestoomde aubergine en gebakken garnalen. En wie durft, bestelt daarbij de anijsachtige sterke drank baijiu.
Gedempte burgwal 24
Kaa Lun Palace

Kaa Lun Palace is een Chinees visrestaurant, lees je op de luifel, maar je eet er veel meer dan dat. In dit ouderwets ingerichte restaurant in Chinatown, met draaitafels en zacht tapijt, kun je je flink te buiten gaan aan de Chinese keuken. Dim sum is er in overvloed, maar op je rijkgevulde bord vind je ook allerlei klassiekers, zoals pekingeend, wu sie koo (taro cake) en garnalen peper en zout.
Fat Kee
Bij Fat Kee eet je Chinees met Indische en Surinaamse invloeden, in grote, betaalbare porties. Maak vooral gebruik van de meeneembakjes voor wat je niet op krijgt, en je bent jezelf de volgende dag dankbaar. Zeker als je daar restjes van de met pepers en varkensvlees gevulde paprika in vindt. Die is namelijk top. In de afgelopen decennia is er weinig veranderd in deze zaak, en da's maar goed ook.
Gedempte Gracht 23Mandarin Palace
De chef van Mandarin Palace hecht veel waarde aan (dag)verse ingrediënten, en dat proef je. De kaart wisselt mee met de seizoenen. In ieder gerecht proef je een mooie mix van Aziatisch en een beetje westers, authentiek en toch vernieuwend. Laat je verrassen met het shared diningmenu, of maak je eigen keuze uit de flinke selectie dim sum en roerbakgerechten.
Nicolaistraat 35Lung Fung
Lung Fung, tegenover station Den Haag HS, is misschien niet de meest stijlvolle zaak in dit rijtje - maar zoals je dat wel vaker ziet, kun je er zalig eten. Top voor een lekker broodje, maar ook voor een stevige warme maaltijd van de relatief kleine, overzichtelijke kaart vol Chinees-Surinaamse evergreens.
Stationsplein 3A