La dolce vita beleef je gewoon in Den Haag, zodra je over de drempel stapt van deze Italiaanse restaurants. Een pizzaatje bakken of pasta in elkaar flansen kan iedereen wel, maar deze chefs zijn er kampioen in. Ze importeren de mooiste ingrediënten vanuit het zonnige zuiden en laten hun gasten graag al het mooie van Italië zien en proeven.
Follia
De houtovenpizza’s van Follia zijn om te janken zo lekker (Tartufo Fresco - thank us later). Net als de pasta’s trouwens, zoals de spaghetti met courgettecrème, gerookte zalm en burrata. Buiten deze klassiekers om wisselt Follia iedere twee weken van kaart. Da’s gevaarlijk, want bijna verslavend: welke antipasti, primi, secondi en dolci staan nú weer op de kaart? Hier wil je alles proeven, en word je vrijwel nooit teleurgesteld.
Frederikstraat 62
Pazze e Pizze

Je verwacht het misschien niet, maar een van Den Haags beste Italiaanse restaurants zit middenin Chinatown. De Chinees-Italiaanse chef van Pazze e Pizze maakt Romeinse pizza’s van deeg dat doet denken aan focaccia. Je kunt hier per slice bestellen en dus lekker veel verschillende smaken proeven. Laat wel wat ruimte over, want de toetjes zijn al even grandioos.
Nona
Julia Nona kookt de Siciliaanse keuken van haar roots. Ze serveert een vier- tot zevengangenmenu dat regelmatig verandert, met daarbij heerlijke Siciliaanse wijnen. Door het bijzondere Italiaanse eten, de gastvrijheid en het interieur - waar over elk klein hoekje en steentje is nagedacht - is een avondje bij Nona een ervaring op zich.
La Passione
Op het Noordeinde vind je La Passione, een klassieke Italiaan. De chefs koken met verse seizoensproducten uit hun geboortestreek, waar ze de boeren persoonlijk kennen. La Passione organiseert ook proeverijen en themaweken, zoals de Truffel Dinerweek.
La Liguria
La Liguria is niets minder dan een Haags-Italiaans instituut. Open sinds 1981, en nog altijd weten liefhebbers van de Italiaanse keuken het restaurant goed te vinden. Huidige eigenaren Damiano Piacenza en Chris Brosius importeren hun wijnen en likeuren uit Italië en de gerechten op de kaart komen uit allerlei Italiaanse regio's.
Gastrovino La Liguria
Pal naast het strand snel een goed bord pasta eten of juist uitgebreid Italiaans dineren? In het prachtige oude Sluiswachtershuis in de haven van Scheveningen zit Gastrovino La Liguria: winkel, traiteur en restaurant in één. Hier serveren ze fijne antipasti en heerlijke hoofdgerechten, zoals de tagliatelle met nduja of pasta met spek en coquilles.
That’s Amore
Het beste Italiaanse broodje van Den Haag? That’s Amore komt op z'n minst in de buurt. Bij deze Italiaanse traiteur op de Laan van Meerdervoort verkopen Saro en Simonetta sinds 2008 Italiaanse producten, broodjes, pasta’s en koffie. Alle producten zijn knisperend vers en de gerechten met liefde bereid.
La Bruschetta & Co
La Bruschetta & Co op de Denneweg serveert gerechten uit het Zuid-Italiaanse Puglia. Het restaurant is eenvoudig ingericht, de sfeer informeel en gezellig. Op het menu vind je veel vis en op het krijtbord in de zaak staan telkens weer verrassende nieuwe gerechten, afhankelijk van het seizoen.
Vincenzo’s
Vincenzo's opende de eerste pizzeria in 2017 in het Zeeheldenkwartier en die werd al gauw een doorslaand succes. Sindsdien kwamen er meerdere zaken bij, onder meer in het Statenkwartier en het centrum. Het geheim? Goed deeg, smakelijke toppings en een fijne, losse sfeer. Hoewel pizza hier centraal staat, ben je bij Vincenzo’s ook voor een goed glas wijn of lekker dessert aan het juiste adres.
Lusso
Lusso is een Italiaanse traiteur in de Vos in Tuinstraat, pal tegenover Hotel des Indes. Hier kun je Italiaanse broodjes, salades en pasta's eten en afhalen. Denk aan een goede focaccia of ciabatta met eenvoudig beleg, een broodje Umbria (met rosbief, rucola, parmezaanse kaas en truffelmayonaise) of de Vegetariana (met gegrilde aubergines, paprika, pesto, rucola en parmezaanse kaas).
Donato
Wie van Napolitaanse pizza’s houdt, houdt van Donato. Laten we zeggen: dat 48 uur laten rijzen van het deeg, dat loont wel. En dit restaurant krijgt bonuspunten, want de pasta’s zijn ook top, net als de - vaak nét een tikkeltje bijzondere - vlees- en visgerechten. Met mooi weer zit je hier fantastisch in de tuin.
Bezuidenhoutseweg 116
Bacco Perbacco
Voor een bezoek aan Bacco Perbacco moet je wel een béétje avontuurlijk ingesteld zijn, want een vaste menukaart hebben ze niet. Maar laten we zo zeggen: als de pot thuis zou schaffen wat-ie in dit restaurant doet, waren we de koning te rijk. Per dag wordt gekeken aan welke verse topingrediënten ze kunnen komen, en aan de hand daarvan wordt het menu bepaald.
Van Speijkstraat 246
Buona Terra
Italiaanse haute cuisine; dat is wat Buona Terra belooft én waarmaakt. Hier komen gastronomie en kunst samen, wat zorgt voor een uniek sfeertje waar we ons graag in onderdompelen. De livemuziek - de piano staat pontificaal in de zaak - draagt daar zeker aan bij. Klassieke gerechten zijn hier perfect uitgevoerd en verschijnen inderdaad als kunstwerkjes op de borden.
Noordeinde 111