Bij El Bar op de hoek van het Noordeinde kan je sinds kort terecht voor al het heerlijks dat je uit Spanje kent, in een modern jasje. Van tapas tot raciones (grotere porties) en van koffie tot cava en geweldige cocktails.
Bij El Bar op de hoek van het Noordeinde kan je sinds kort terecht voor al het heerlijks dat je uit Spanje kent, in een modern jasje. Van tapas tot raciones (grotere porties) en van koffie tot cava en geweldige cocktails.
Bij binnenkomst zijn we direct gecharmeerd door de sfeer en inrichting; authentiek maar modern, met veel hout. Er gebeurt veel in de hoge en prachtig verbouwde ruimte, maar het voelt erg ontspannen.
De bar van El Bar staat centraal, hoe kan het ook anders, en is helemaal omringd door vrienden en stelletjes. Op de vide zitten gezelschappen te dineren en beneden staan de bistrotafeltjes vol kleine gerechten en glazen wijn.
Na een snelle blik op de kaart, zien we zo veel dat we willen proeven, dat we het kiezen maar uit handen geven. Dat maakt onze ontspannen ober blij en al snel staat er een bijzondere cava met chardonnay op tafel, die vol en toch fris is.
Een top combinatie met de handgemaakte croquetas de jambon met limoenblad aioli en salsa bravas. Daarnaast staat pan de crystal, een Spaanse ciabatta, met giga ansjovissen, ingelegde sjalot en zeewierpoeder. De ober vult nog aan dat dit brood is ingesmeerd met boter, getoast, waarna er nog wat boter aan te pas kwam. Wat een comfortabele landing.
In de keuken staat Robbert, een van de eigenaren en ambitieuze chef-kok, die je ook kan kennen van Café Constant. Als we hem even spreken blijkt snel waar die ontspannen en warme sfeer van El Bar vandaan komt.
“Ik vind het belangrijk dat het een relaxte plek is om te werken, de mensen maken de tent. We zijn ook gewoon lekker dicht met kerst, kan iedereen naar z’n familie”, zegt Robbert, zittend aan zijn bar.
Een ontspannen sfeer gaat blijkbaar goed samen met hard werken en creativiteit, als je naar het menu kijkt. Het is niet een heel grote kaart, maar je wil eigenlijk alle gerechten proberen.
Er staan een aantal verrassende varianten van klassiekers op, zoals mijn favoriet; de tostada varkenswang. De ober legt uit dat de varkenswang in een soort Spaanse port is gebakken met Maple syrup. Met de frisse en licht pittige salsa verde, zijn dit echt twee zalige happen. Zeker naast het glas goede albariño.
Na een aantal heerlijke hapjes, wordt ons gevraagd of er ruimte is voor het grotere werk. Gepaard met een volle Spaanse rode wijn, volgt al snel de dag special - een rib-eye met knoflook-ansjovis boter op een saus van gefermenteerde tomaten. Hierbij vallen we even stil, zo veel smaak.
Zo’n dag-special geeft wel aan dat ze niet stil zitten in de keuken. Van de bediening horen we ook dat ze geregeld de kaart vernieuwen, zowel de gerechten als de dranken. Er zit dus nog van alles in de pijpleiding bij El Bar, en wij zijn erg benieuwd geworden.
Vanaf onze plek, kijken we al de hele avond uit op de centrale bar, waar de cocktails rijkelijk vloeien en wij zijn niet van plan achter te blijven. Het wordt een margarita en een paloma, met een creatief dessert ernaast. Campari granita (daar waren we al om) met mascarpone en dragon.
Zowel de cocktails als het dessert zijn niet te zoet en de sterke mezcal smaak en de hartige dragon maken het een heel volwassen en voldoenend slot van onze avond.
Voor El Bar lijkt de avond voorlopig nog niet voorbij, er blijven mensen binnendruppelen. ‘Soms komen mensen hier lunchen rond twee, en zijn ze om tien uur ‘s avonds nog niet weg’ lacht onze ober. Dat is precies ons plan voor de volgende keer bij El Bar.
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.
Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.
Geniet van de volgende voordelen: