Goed Spaans uit eten op het strand kàn, bij Xiringuito.

De Buik ging langs bij de Scheveningse boulevard voor Xiringuito, waar ze met inspiratie uit Barcelona en Mexico kwaliteit en een intieme sfeer laten zien.

8 Sep 2025 Louise Linssen

blogger Louise is een geboren Haagse en heeft de horeca van allerlei kanten gezien, onder meer als gepassioneerde pizzabakker en enthousiaste gastvrouw.

Goed Spaans uit eten op het strand kàn, bij Xiringuito.

Het is verbazend goed eten in het Spaanse strandhuis aan de Scheveningse boulevard. Met een heleboel inspiratie uit Barcelona en een vleugje Mexico, laten ze bij Xiringuito zien dat je best kwaliteit en een intieme sfeer mag verwachten op het drukke Scheveningse strand.

​Liefde voor Barcelona

We komen op een broeiend warme woensdag kijken bij Xiringuito. De sfeer is ontspannen, ondanks het volle Scheveningen. Mede door de natuurlijke inrichting en ruime opzet, voelt deze plek eigenlijk direct als een vakantieoord.

Nu is deze plek ook voortgekomen uit de liefde voor Barcelona van oprichter Tjebbe. Samen met mede-eigenaar Floor wisten ze het strandhuis door de afgelopen 6 jaar heen om te toveren tot hun Spaanse paradijs.

​Hemelse happen varkenswang

Eenmaal geïnstalleerd, met wijds uitzicht over het strand, beginnen we met een aantal tapas. Waaronder heel knapperige aubergine chips met zout en maple syrup – direct verslavend – en heel uitgesproken ceviche van noordzeevis met zwarte knoflook en frisse mango.

Daar komt het vleugje Mexico naar voren en het bevalt ons zeer! Onze favoriet van de tapas is echter de tostada ibérica. Best een simpele formule; maistortilla met varkenswang, komkommer en chimichurri, maar geweldig uitgevoerd en alles is vers en zelfgemaakt. Dat waren drie hemelse happen.

​Goed drinken bij Xiringuito

Ook de drankkaart roept eerder ‘goed restaurant’ dan ‘strandtent’. Wij gaan voor een glas Albarino om mee te beginnen, die vol en fris is waardoor hij perfect past bij onze keuze van vlees èn vis gerechten.

Ondertussen is de jongste in ons gezelschap al aan een kinderburger begonnen en daarvoor heeft de chef niet minder moeite gedaan dan voor de grote mensen. Het is echt een hele goede burger, en helaas al op voordat we nog eens mogen proeven. 

​Gemoedelijk gemengd team

Het valt op dat de bediening goed op orde is en het een gemoedelijk en gemengd team lijkt. Dat is zeker geen vanzelfsprekendheid tegenwoordig. Floor vertelt later dat ze inderdaad een heel ‘gezellig en soft’ team hebben, waardoor velen graag terugkomen na het laagseizoen.

Het reilen en zeilen in dit strandhuis wordt overigens niet uit handen gegeven door de twee eigenaren. Ze wonen er zo’n beetje, naar eigen zeggen. Dat is waarschijnlijk ook waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt. En wat werkt nou beter voor de teamgeest dan bazen die zelf net zo hard lopen.

Buiten de lijntjes

Als hoofdgerecht kiezen we voor de dag-special, een bisque met scholfilet en mosselen. Niet direct waar je aan denkt bij de Spaanse keuken, maar gelukkig mag de chef hier blijkbaar ook buiten de lijntjes kleuren, want dit is eigenlijk onze favoriet van de avond.

De sterke kreeftensmaak is heerlijk met de romige rouille, en de krieltjes en scholfilet maken het een volwaardige maaltijd. Ook de bistec (Spaans voor biefstuk) wilden we graag proeven, want die kwam met tomaat, ansjovis en dragon. Een hele goede smakencombinatie bij een mooi medium-rare stuk vlees met een goed glas Tempranillo.

​Zo heb je even alles

Na hun heerlijke signature parfait met tonkabonen, zwarte thee crumble en vermouth schuim te delen, zakken we volledig voldaan onderuit. De zon staat al wat lager en we krijgen een dekentje aangereikt, zodat het nog even prettig is buiten.

Zo heb je het echt even allemaal: prachtig uitzicht, goed eten, lieve mensen en een heus vakantiegevoel. Het enige dat we ons nog kunnen wensen, is dat we, net als ons kind, hier zo op de bank in slaap konden vallen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

De Vrije Tafel: buitengewoon eten op de WIJdehorst

De Buik schoof aan bij De Vrije Tafel van regeneratieve Tuinderij De WIJdehorst waar je een unieke ervaring beleeft met ingrediënten uit de moestuin.

EVE: cocktails, live muziek en zonsondergangen die je bijblijven

De Buik ging langs om het culinaire en muzikale spektakel te ervaren bij het indrukwekkend futuristische gebouw in Scheveningen waar EVE zich bevindt.