Bij Tommy’s & Zuurveen gaan grote smaken en verfijning hand in hand

Bij Tommy's & Zuurveen op de Veenkade in Den Haag eet je creatieve, heerlijke gerechten met grote smaken. In 2023 verhuisden ze naar een groter pand.

7 Jun 2023 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

Bij Tommy’s & Zuurveen gaan grote smaken en verfijning hand in hand

In maart verhuisde Tommy’s & Zuurveen naar een groter pand op de Veenkade. In hun strakke nieuwe zaak met zonnig terras doen Tom Janssen en Teun Zuurveen nog steeds waar ze goed in zijn: mooie, creatieve gerechten serveren met een goed en betaalbaar glas wijn erbij.

Verfijnd en bevredigend eten


Een van de bekendste clichés over wat luxer uit eten gaan, is dat je altijd zulke kleine porties krijgt. Een subtiel liflafje hier, een mierenhapje daar en dan na afloop haal je een burger bij de McDonalds omdat je niet vol zit. Hoewel daar in het hogere segment soms een kern van waarheid in zit, zijn er gelukkig ook zaken waar je en verfijnd en heel bevredigend kan eten. Tommy’s & Zuurveen is zo’n restaurant. Alle gerechten zijn creatief, verrassend en simpelweg heel erg lekker.

Lekker koken met groenten


Chef-kok Teun Zuurveen en zijn brigade koken ook in de nieuwe zaak nog steeds heerlijke bordjes eten. Neem de steak tartaar van diamanthaas, een van onze voorgerechten. Op een ruime portie mals vlees ligt een dot gerookte tartaarmayonaise, gefrituurd shisoblad, zure uitjes en augurk en een tomatenpoedertje, dat smaakt naar paprikachips en mooi gaat bij het vlees. Gastheer Tom schenkt er een lekker fruitige Beaujolais bij en geeft zoals bij elke wijn een uitgebreide uitleg.

Als je zo kookt met groenten, mis je geen moment een stukje vlees

Of wat te denken van het hoofdgerecht met zachte, gekaramelliseerde spitskool, die bedekt is met een laagje bieslook en knapperig gepofte granen? Ernaast spaghetti van snijbonen, puree van aardpeer, crème van sjalotten en macadamianoten en een hele diep smakende, geweldige saus van sjalotten, morilles en groentebouillon. Als je zo met groenten kookt, mis je geen moment een stukje vlees.

Gouden Pollepel

Sinds de opening in 2017 gaan de zaken goed voor Tommy’s & Zuurveen. In hun tweede jaar wonnen ze direct de Gouden Pollepel, de prijs van het Algemeen Dagblad voor het beste restaurant in de regio. Na een paar mooie jaren groeiden ze uit hun jasje, dus verhuisden ze naar een groter pand verderop op de Veenkade.

We likken stiekem met onze vingers het bord schoon

Voor de deur van het nieuwe restaurant ligt een grote sloep aan de kade die dient als terras. “Ideaal,” zegt eigenaar Tom terwijl hij ons nog een glas wijn inschenkt. “Overdag kunnen mensen lekker in de zon lunchen en wat drinken, ’s avonds zit iedereen binnen voor een uitgebreid diner.” Dat komt precies uit: toen we aankwamen zat de boot stampvol borrelende gasten, een uurtje later zijn bijna alle tafels binnen bezet.

Warme uitstraling


De nieuwe zaak bestaat uit drie mooi vormgegeven eetgedeeltes, met ertussenin een grote bar en keuken. In een houten kast staan prachtige oude flessen, aan de tafeltjes donkerbruine leren stoelen en zachte bankjes en in de hoeken staan grote, fleurige bloemstukken. Een rij donkergroene tegels en hanglampen geven het restaurant een chique en warme uitstraling.

Eten van hoog niveau


Toe delen we een kaasplankje met zes kazen, een stukje vijgenbrood en een paar dunne, knapperige crackertjes. Alles is van goede kwaliteit, maar de Twentse Bunkerblos springt ertussenuit. “Die is zo lekker, iedereen hier is er gek op,” wijst Tom al aan wanneer hij uitleg geeft over het rijtje kazen.

Die is inderdaad heel goed, maar dat gold eigenlijk voor alles wat we vanavond gegeten hebben. Van de oester met citroengras, tapioca-parels en bosui hadden we er zo nog tien kunnen eten en van de kabeljauw met witte asperges, artisjok en beurre blanc likten we stiekem het bord schoon met onze vingers. Tommy’s & Zuurveen bewijst dat verfijnd en bevredigend eten heel goed samen kan gaan.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van worteltartaar tot prei in klei: culinair speelplezier bij Niven Kunz

De Buik bezocht Triptyque en beleefde een avond vol culinair speelplezier met amuses, klei, en jonge koks die gerechten aan tafel toelichten.

ONI biedt herkenbaar Japans voor een geslaagde avond

ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.

9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.