Bij Yemeni op het Almeloplein kun je kennismaken met de keuken van Jemen. Vlak achter het Zuiderpark eten we geurige rijst, zacht vlees van het bot en geblakerd, luchtig Jemenitisch brood. De hoge inflatie lijkt op de zachte prijzen van Yemeni weinig invloed te hebben.
Arabische kruiden

Het Almeloplein is bepaald niet het bruisendste van Den Haag, maar dat vergeet je zodra je Yemeni binnenstapt. In het kleurrijke en gezellige restaurant worden we hartelijk ontvangen en naar de eerste verdieping geleid. Daar zijn verschillende hoekjes ingericht, waar gezinnen al zittend en liggend op een zacht tapijt van hun maaltijd genieten. Uit de speakers klinkt Arabische muziek.
De bediening loopt af en aan met dampende schalen vol heerlijk ruikend eten. Omdat we de Jemenitische keuken nog niet kennen, vragen we advies aan onze vriendelijke serveerster. We bestellen wat ze aanraadt, maar ook wat ze afraadt: de Madfoon kip, in folie gebakken op houtskool. Ze lacht: “Die heeft te veel smaak, te veel Arabische kruiden.” Daarmee is onze nieuwsgierigheid natuurlijk juist gewekt.
Oorlog in Jemen
De oorlog in Jemen heeft ervoor gezorgd dat een groot aantal mensen het land is ontvlucht. Zoals dat gaat, nemen mensen hun gerechten mee van thuis en openen sommigen een restaurant in hun nieuwe thuisland. Yemeni was een aantal jaar geleden het eerste Jemenitische restaurant van Nederland. Het begon in Amsterdam, maar verhuisde in 2021 naar deze locatie in Den Haag. Inmiddels zijn er een tweede Haagse en een Rotterdamse vestiging bijgekomen. Op de Haagse Stationsweg is de eerste Jemenitische concurrent neergestreken.
Rokerig lamsvlees en malse kip

De reden voor het ontstaan van die restaurants is tragisch, maar het snelle succes van de restaurants gemakkelijk te verklaren. Want wat zitten we goed te eten. We beginnen met een kommetje Marak soep, een heerlijke bouillon van lamsvlees met een kneepje limoen, die welgeteld één euro kost. Onze lam Mandy, gebakken in de steenoven, is rokerig en de kip is mals en inderdaad weelderig gekruid. Dat geldt ook voor de verschillende soorten geurige rijst, waarvan bij de een saffraan overheerst en bij de ander komijn.
Luchtig brood

Het is inmiddels flink druk in het restaurant, waardoor onze moulawah, Jemenitisch brood, pas komt als we onze borden al bijna leeg hebben. Gelukkig is het ook los, of gedipt in de yoghurt met komkommer of sahawek (een pittige, dikke tomatensaus), overheerlijk. We scheuren het ene na het andere stuk af. Het brood is mooi geblakerd, bestrooid met Nigellazaadjes en heel luchtig.
Betaalbaar uit eten

We sluiten af met kunafa, in andere delen van het Midden-Oosten ook bekend onder de namen künefe, knafeh of kanafeh. Dat is een dessert gemaakt van gesponnen deeg (dat een beetje doet denken aan vermicelli), wat zorgt voor een knapperig gebak. Soms is ‘ie gevuld met kaas, deze heeft een soort custardachtige binnenkant, die fijn zoet is. Pistachenootjes maken het dessert af.
Na een kopje rode thee worden de plastic zakken die dienen als placemat zo van tafel geschoven. Oogt niet zo gezellig, maar is natuurlijk wel praktisch. De Jemenitische keuken blijkt er eentje om onmiddellijk van te houden en de prijs voor het diner is zeer schappelijk. Op naar het Almeloplein!