Aan tafel bij regeneratieve Tuinderij De WIJdehorst beleef je een bijzondere ervaring. Dichter bij duurzaam geteeld voedsel kom je niet. De drijvende kracht achter dit initiatief is het platform De Vrije Tafel. Dit platform brengt gasten samen om te genieten van creatief bereide gerechten met groente uit de omliggende moestuin.
Aan de lange tafel, tussen fruitbomen, weelderige pronkboontjes en geurige lavendel, proef je pure creativiteit en ervaar je de natuur.
Koken als dichten

Chef-koks Fleur Driessen en Phaedra Fidessa koken met veel gevoel en creativiteit. Over hun stijl zegt Phaedra: “Koken is voor ons net als dichten. Het is zo veel mogelijk zeggen met zo min mogelijk woorden.” Kernachtiger kun je hun kookstijl met ingrediënten uit de regeneratieve moestuin niet samenvatten.
Het is in de eerste plaats het smaakvolle dat je proeft. De kracht van hun ideaal – samen gezond eten met respect voor de planeet – wordt door die smaken overtuigend overgebracht.
Natuurlijk zijn missie en visie belangrijk, maar uiteindelijk overtuigt het menu met wat je proeft. De diepte van de smaken neemt je mee in hun ideaal. In die zin geldt: the proof of the pudding is in the eating – de waarde wordt pas duidelijk door directe ervaring.
De beste ambassadeur van hun idealisme is de smaak

Proef je het tweede gerecht uit het uitgebreide vijfgangenmenu: “Gele biet, ijsbergsla, ijskruid en duindoorn. Alles is biologisch, zo veel mogelijk uit de regio en met de hoofdrol voor groente uit de moestuin van de WIJdehorst.
Hoor je dit alles over de herkomst, dan blijft dat een feitelijk gegeven. Proef je het gerecht, dan besef je dat de beste ambassadeur van hun idealisme de smaak is.
Raadselachtige zoetheid

Die smaken zijn gelaagd en de gekozen contrasten boeien. Het zoet van de gele biet en de uienjam, het frisse zuur van de duindoornbessen: het werkt. Zuur kan soms hard en scherp zijn, maar hier is de aciditeit van de duindoorn verzacht door de bessen even te bevriezen.
De suikers uit de uienjam roepen zelfs even verwarring op in je smaakgeheugen: wat proef je nu precies? Die raadselachtige zoetheid, het is die van ui. En het geeft het gerecht cachet.
Een wereld van verschil proeven bij de WIJdehorst

De kracht van eenvoud proef je ook in iets kleins: de zonnebloemolie met knoflookbieslook, geserveerd bij het zuurdesembrood van de Haagse bakkerij Bartine. Het bijzondere zit in de olie zelf.
Vergelijk je haar met de geraffineerde variant uit de supermarkt, dan proef je een wereld van verschil. Het is zó onderscheidend dat iedereen aan tafel blijft dippen, op zoek naar de sleutel van het smaakmysterie van deze ‘zaak Zonnebloem’.
Landelijke locatie

Het woord dat tegenwoordig in elke horecatraining valt is beleving. En terecht: het is belangrijk. Denk alleen al aan de locatie. Een restaurant op een anoniem distributieterrein staat natuurlijk al tien-nul achter.
Maar de WIJdehorst is met zijn landelijke plek één en al beleving. Deze Franse idylle, met velden van geurige lavendel en bergamot, ziet eruit als een schilderij van een impressionist.
Kwaliteit uit overtuiging

En dan is er nog de ontmoeting, de verbinding van gelijkgestemden die aan tafel ontstaat. Phaedra en Fleur hebben een trouwe schare gasten opgebouwd. De gesprekken over eten, smaken en de impact van onze consumptie zijn levendig, en de gasten zijn oprecht betrokken.
Het initiatief van De Vrije Tafel is een unieke samensmelting van kwaliteiten, gedragen door een diepe overtuiging. Dát idealisme te proeven, dat is pas beleving.
Het volgende evenement van de Vrije tafel op De WIJdehorst is op zaterdag 27 september. Het evenement begint om 13:00 uur en eindigt rond 18:00 uur.