Op de gezellige Denneweg gaan we op een van de laatste warme avonden van het jaar langs bij La Bruschetta & Co. De Italiaanse brigade serveert daar mooie gerechten uit de regio Puglia (Apulië).
Op de gezellige Denneweg gaan we op een van de laatste warme avonden van het jaar langs bij La Bruschetta & Co. De Italiaanse brigade serveert daar mooie gerechten uit de regio Puglia (Apulië).
Bij binnenkomst geeft La Bruschetta & Co ons het gevoel dat we in een klein Italiaans dorpje bij de locals zijn. De zaak is niet zo bijzonder ingericht – denk simpele tafels en stoelen en aan de muren foto’s op canvas – maar zit op een gewone woensdagavond vol, dus je weet dat het eten goed moet zijn.
Nog even genietend van de warmte gaan we zitten op het kleine terras. We zijn een beetje verbaasd over de goedkope plastic banner met restaurantnaam die het terras afscheidt van de weg. We vergeten dit snel wanneer de vriendelijke gastheer ons verwelkomt met Italiaanse olijfolie en Altamura brood.
Dit eeuwenoude brood is vernoemd naar de stad Altamura, gelegen in de hak van de laars. Het brood staat bekend om zijn knapperige korst en langdurige versheid. Bruschetta wordt met dit brood gemaakt en is dan ook een typisch gerecht uit Puglia.
We beginnen met antipasti van het huis, bestaande uit vier typische gerechten uit de regio. De melanzane van aubergine is door de toevoeging van zoute ansjovis net anders dan de gemiddelde Italiaanse melanzane. De kleine gehaktballetjes in tomatensaus zijn zo zacht dat ze bijna smelten in onze mond. Onze favoriet van de vier gerechtjes.
Een kenmerkend gerecht uit Puglia is fave e cicoria, een tuinbonenpuree geserveerd met gekookte chichorei en een goede hoeveelheid knoflook en croutons. Hoewel de puree goed op smaak is, vinden wij dit niet echt een antipasto, maar meer passend als (onderdeel van) een hoofdgerecht. De laatste antipasto is niet erg origineel, maar de frisse meloen met parmaham geeft wel een fijne tegenhanger bij de andere, zwaardere gerechten.
La Bruschetta & Co heeft al sinds het zes jaar geleden haar deuren opende dezelfde kaart, waarop vis een grote rol speelt. Naast het vaste menu zijn er, afhankelijk van het seizoen, wisselende gerechten en specials op het krijtbord. De smaken zijn puur en de gerechten bereid met Italiaanse producten die elke twee weken geleverd worden. De volledig Italiaanse brigade versterkt het gevoel dat we echt even in Puglia zijn.
Op het krijtbord zien we de ravioli met langoustine, fijn dat je deze ook los van het menu kan bestellen. De huisgemaakte ravioli is perfect al dente en de pure smaak van de vulling bestaande uit scampi en dorade komt goed naar voren. De toefjes mousse van vongole zijn zacht van smaak en de peterselie en tomaat geven het gerecht de nodige frisheid.
Na het voorgerecht gaan we naar binnen, waar het inmiddels stampvol zit. Tussen de gerechten door worden we vermaakt met een schouwspel van de chef, die pasta flambeert in een grote parmezaanse kaas.
Pasta hebben we al gehad, dus kiezen we op aanraden van de gastheer voor de pizza bianco met capocollo di Martina Franca (zoete salami), burrata en vijgen. We zijn blij met deze niet-alledaagse pizza, de vijgen passen zeer goed bij de zoete salami en van burrata wordt iedereen toch vrolijk? De rustieke pizza is knapperig, maar minder korst en iets meer topping was welkom geweest.
Daarna krijgen we gegrilde octopus met fave e cicoria. De octopus is goed gebakken, crunchy zonder rubberig te worden. De rokerige smaak van de octopus in combinatie met de zachte en subtiele fave e cicoria is een geslaagde combinatie.
De spumone, een traditioneel Apulisch dessert met verschillende soorten ijs (hier hazelnoot, chocola en stracciatella), sluit onze avond af. Het chocolade-ijs heeft een volle smaak. Binnenin zit een sponscake, doordrenkt met likeur. Voor de liefhebber van digestieven is dit dessert zeker een aanrader: zoet en (ijs)koud met als scherpe en warme tegenhanger de drank.
Over digestieven gesproken, de avond wordt pas echt afgerond met een limoncello van het huis. We hebben hier heerlijk gegeten. La Bruschetta & Co is een fijn restaurant waar je goed wordt verzorgd en je kennis kan maken met de keuken van Puglia.
De Buik ging langs bij het muzikaal-culinaire Onda, waar we de kans kregen om te kiezen uit een kaart met interessante cocktails en gerechten.
De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Geniet van de volgende voordelen: