FOAM is een vegan walhalla

Plantaardig, gezond, vers en lekker vullend: daar weten ze bij FOAM alles van. Dit vegan walhalla op de Frederikstraat laat zien hoe lekker vegan eten is.

9 Jan 2024 Kirsten Reininga

blogger Kirsten is gefascineerd door de lokale voedingssector. Ze heeft een grenzeloze nieuwsgierigheid naar de verhalen achter lokale producten, makers en ondernemers en deelt haar passie hiervoor en kennis hierover graag met anderen.

FOAM is een vegan walhalla

Plantaardig, gezond, vers en lekker vullend: daar weten ze bij FOAM alles van. Dit vegan walhalla op de Frederikstraat bewijst dat veganistisch en lekker eten volledig hand in hand gaan.

Plantaardig & afwisselend


Laten we eerlijk zijn; iedere dag ontbijten met een uitsmijter ham of lunchen met een broodje carpaccio is niet echt meer van deze tijd. Dit is goed terug te zien in de Haagse horeca, waar het vegetarische aanbod groter en groter wordt.

Een enkel restaurant heeft zelfs helemaal geen dierlijke producten op de menukaart staan, zoals FOAM. Bij deze ontbijt- en lunchgelegenheid in het mooie Willemspark draait alles om plantaardig, vers en gezond eten. Je kunt hier terecht voor een kleurrijke smoothie, bananenbrood uit de oven, Italiaanse “toastie”, verse soep, huisgemaakte taarten en meer.

Vitamines in de hoofdrol


FOAM is in 2016 geopend door eigenaresse Rijmke. Na jarenlang in verschillende Haagse restaurants te hebben gewerkt, is zij een opleiding tot natuurvoedingsdeskundige gaan doen. Hier heeft ze alles geleerd over glutenvrije, lactosevrije en veganistische voeding.

Het concept van FOAM is simpel: alle gerechten zijn veganistisch, vers en zoveel mogelijk biologisch en glutenvrij. Als zoetekauw haal je je dagelijkse portie vitamine uit de grote hoeveelheden fruit die in of bij de ontbijtgerechten zitten, maar ook als liefhebber van hartig kom je niks tekort. En of je nou de geroosterde pompoen, sauerkraut wrap of aubergine yaxni (een van origine Griekse (groente)stoof in tomatensaus) bestelt; (seizoens)groenten staan in al deze gerechten centraal.

Stijlvol Scandinavisch


FOAM is simpel, maar stijlvol ingericht. Door de lichtroze en lichtgroene muren, zwart-witte tegels aan de wand, houten tafels met witte stoeltjes, hangplanten aan het plafond en menukaarten geklemd in houten klemborden doet het Scandinavisch aan. Op zonnige dagen is een tafeltje aan de straat of in de tuin aan de achterkant de beste plek, maar op een druilerige zondag als vandaag zitten we heerlijk in de lichte serre met uitzicht op de open keuken.

Eigentijdse BLT(A) en uitblinkende uiensoep


Een van de gerechten die we uitkiezen is de BLT(A). Een klassieker onder de sandwiches, waar FOAM een eigen draai aan geeft. Een simpel, maar smaakvol gerecht met een specifiek karakter door de huisgemaakte bacon van tempeh en de toevoeging van avocado; de (A) in de titel.

De bacon is lekker krokant en heeft een volle, rokerige smaak. Deze smaak wordt gebalanceerd door het zoete van de tomaat, het romige van de avocado en de kruiden in de veganaise. Het biologische brood waarop het geserveerd wordt vinden we niet heel sprekend, maar hierdoor komen de overige smaken des te beter naar voren.

FOAM biedt de optie om bij je gerecht een klein kopje soep te bestellen, dus hier maken we graag gebruik van. We krijgen een uiensoep; normaal gesproken niet de meest toegankelijke soep, maar bij FOAM hebben ze de kunst van het uiensoep maken zeker onder de knie. Het is een gevulde, goed zoete soep met een niet-overheersende, zachte uiensmaak. De pompoenpitten als topping zorgen voor een lekkere crunchy bite. Een absolute aanrader.

Kleurrijke foambowl


Naast de BLT(A) en de uiensoep bestellen we de FOAM-bowl. We krijgen een rijk gevuld bord met een compleet palet aan smaken. Het zoete van de quinoa tabouleh, auberginestoof en tomatensalsa wordt afgewisseld met het hartige van de Kalamata olijven en de geroosterde paprika. De tzatziki houdt het gerecht lekker fris, de avocado romig. Door de vele verschillende smaken en kleuren die op ons bord liggen, is deze bowl een feestje voor alle zintuigen.

Dat geldt eigenlijk voor alles dat we geproefd hebben. FOAM bewijst dat de woorden vegan, vers en lekker met gemak in één adem genoemd kunnen worden. Voor zowel zoete ontbijtgerechten, een hartige lunch, een lekker stuk taart of een groene smoothie kun je hier je hart ophalen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.

Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.

Moos: het hippe buurtrestaurant waar voor iedereen iets op de kaart staat

De Buik bracht een bezoekje aan Restobar Moos in het Statenkwartier en proefde van de veelzijdige gerechten uit verschillende Zuid-Europese landen.