Grieks in een modern jasje bij Yfí

Te midden van de dorpse gezelligheid in de Rijswijkse Herenstraat vind je het meditteraanse restaurant YfÍ. Daar eten we moderne Griekse gerechten.

24 Apr 2024 Kirsten Reininga

blogger Kirsten is gefascineerd door de lokale voedingssector. Ze heeft een grenzeloze nieuwsgierigheid naar de verhalen achter lokale producten, makers en ondernemers en deelt haar passie hiervoor en kennis hierover graag met anderen.

Grieks in een modern jasje bij Yfí

Te midden van de dorpse gezelligheid in de Rijswijkse Herenstraat is sinds februari dit jaar het meditteraanse restaurant YfÍ gevestigd. Geïnspireerd op de Griekse taverna eet je hier kleine, toegankelijke Griekse gerechten met grootste allure.

Gastronomisch Grieks


Kruidige gyros, smaakvolle moussaka en frisse tzatziki: dat zijn gerechten die je verwacht aan te treffen op de menukaart van een doorsnee Grieks restaurant. En precies daarom eet je deze gerechten niét bij restaurant Yfí. Eigenaren Bibi Kuyp en Takis Panagakis, die ook de gezichten zijn achter het succesvolle Elea op Noordeinde, noemen Yfí een ‘gastrogreek’. De gerechten zijn modern en gastronomisch Grieks.

In de keuken staat chef-kok Nikos Rizk, overgekomen uit Griekenland om Rijswijk te verrijken met echt Grieks eten. En dat proef je. Nikos heeft zijn liefde voor de Griekse keuken vertaald naar een verrassende menukaart met mezedes (kleine hapjes), koude gerechten, warme gerechten, bijgerechten en desserts. Zoals het een echte Griekse taverne betaamt, is alles bedoeld om te delen.

Van kalamarakia tot kolokythopitakia


Onder het genot van een glas kechrabari, een droge frisse wijn uit Thessaloniki, trappen we de avond af met de kalamarakia en de kolokythopitakia. De kalamarakia, oftewel gefrituurde inktvisringen, smaken zoals ze horen te smaken: naar inktvis. De yoghurtdip is anders dan anders door de komijnkruiden en daslookolie die erin zitten. Een verrassende combinatie, maar zeer passend.

Ook van de courgetteballetjes genieten we volop. De binnenkant is zacht en goed gekruid, de buitenkant is de knapperige tegenhanger. De yoghurtdip, wederom met daslookolie, zorgt voor frisse nuance.

We eten de kalamarakia en de kolokythopitakia samen met de goed gekruide huisgemaakte pita van de barbecue met tzatziki. Ondanks dat ‘ie ietwat aan de vette kant is, een absolute must als je bij Yfí gaat eten.

Salade van biet


Voor de tweede ronde mezzes kiezen we de salade van biet en prasopita. De kleurrijke salade van biet klinkt in eerste instantie wat minder origineel, maar zou niet op de kaart staan als ‘ie niet op eigenwijze manier geserveerd wordt.

Waar biet meestal gecombineerd wordt met feta, kiezen ze bij Yfí voor Manouri; een halfzachte kaas van geiten- of schapenmelk, een bijproduct van de fetakaasproductie. De romige kaas is een perfecte aanvulling bij de zoete bieten, de scherpe bosui en de hartige walnoten.

De prasopita, hartige preitaart, komt ons minder bekend voor, maar blijkt een klassieker in de Griekse keuken: een vulling van prei, gestoken in een knapperig jasje van huisgemaakt filodeeg met ouzo. Stevig en knapperig van buiten, zacht, smeuïg en kruidig van binnen en wederom vergezeld met de smaakvolle huisgemaakte yoghurtdip met daslookolie.

Kikkererwtenstoof en octopus


We sluiten de hoofdgerechten af met revithada en octopus. Revithada, een kikkererwtenstoof die zijn oorsprong vindt op het Griekse eiland Sifnos, is een gekruide soep van kikkererwten en gekaramelliseerde ui. De kikkererwten zijn het aardse en romige element; de gekaramelliseerde ui brengt een zoete nuance aan.

De octopus is onze absolute favoriet van de avond. De vis is goed op smaak, lekker mals van structuur en gaat goed samen met de fluweelzachte fava van Santorini, een crème van gele spliterwten. De gekaramelliseerde ui geeft krokante bite en gremolata (een saus van peterselie, citroen en knoflook) geeft het gerecht een kruidig karakter. De verschillende smaken en texturen maken het gerecht een ware traktatie voor je smaakpapillen.

Karydopita


We sluiten de avond af met karydopita, een walnotentaartje in siroop met ijs van Griekse yoghurt en bloedsinaasappelschuim. Een dessert met een klassieke smaakcombinatie van notige en romige tonen. Het taartje zelf is ietwat aan de droge kant, maar dat wordt goedgemaakt door de royale hoeveelheid smaakvol sinaasappelschuim die erbij geserveerd wordt.

Bij YfÍ hebben we originele gerechten geproefd, die de Griekse keuken op de kaart zetten op een manier die we in de omgeving van Den Haag niet eerder zijn tegengekomen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Griekse culinaire verwennerij bij Elea

Op het Noordeinde serveert Elea sinds februari 2023 in een chique pand fine dining met Griekse invloeden, naar de roots van chef-kok Takis Panagakis.

Sushi op Scheveningen: beachclub Manta verrast

Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.

HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.