Koekela is in Rotterdam een begrip, in Den Haag nog niet helemaal. Toch zit deze Amerikaanse patisserie en koffiebar alweer sinds 2020 op de Laan van Nieuw Oost-Indië, net om de hoek van de Theresiastraat. Voor American cookies en taart maken we graag een ommetje naar het Bezuidenhout.
Patisserie, American style

‘Heel Holland bakt’ heeft de liefde voor taart bij menig Nederlander aangewakkerd. Bij het zien van al die soorten, stijlen en smaken stijgt het verlangen naar zoet, in welke variatie dan ook. Vandaag laten wij ons bij Koekela onderdompelen in de zoete wereld van de patisserie, American style.
Recentelijk was er een gedeeltelijke wisseling van eigenaren; Han, Hans en Manon staan nu aan het roer. Bij de vraag of er nog veel gaat veranderen, klinkt een unaniem nee. Ze gaan op dezelfde voet verder, met handgemaakte Amerikaanse baksels zonder kunstmatige toevoegingen, uit eigen bakkerij.
Overdaad aan zoet

De look van de zaak is licht en fris, de sfeer is ontspannen. Links en achter in de zaak zijn zitjes in rustgevende neutrale tinten. Rechts is waar het hier om draait, daar staat een lange vitrine met taarten, brownies, bars, muffins, cakes, scones en cookies.
Een aantal tafels zijn bezet en aan de balie staan mensen die wat lekkers komen halen. Sommigen gaan met een paar koekjes weg, anderen met een paar taarten. Alle taarten zijn ook per punt te verkrijgen, dus wij doen een mix & match naar onze smaak en gaan lekker zitten.
Onze proeverij van vier taartpunten wordt door een vriendelijke dame gebracht. Het personeel heeft goede kennis over de producten, wat fijn is bij het kiezen. Over smaak valt niet te twisten, daarom onze bevindingen in willekeurige volgorde.
American cakes bij de koffie

Voor choco-lovers is de chocoladetruffel-moussetaart een must. Bovenop zit chocolade ganache die net wat steviger is dan de flinke dosis smeuïgheid eronder en als tegenhanger zit onderop een harde wenerbodem. Voor ons vorkje is deze wel iets te hard.
Appeltaart is een algemene publiekslieveling die veel variaties kent. Deze is met friszure stukken appel en gele rozijnen, afgetopt met een lekkere kruimellaag. De worteltaart met walnoten en rozijnen is niet hartig, maar aangenaam zoet met een bescheiden wortelsmaak. Door de zachte, zoete frosting en de ietwat grove, vochtige cake hapt het heerlijk weg.
Last but not least, de lime pie. Een mix tussen zoet en zuur. Zurige limoen tussen twee zoete zwaargewichten, de meringue en de koekbodem. De bodem van bastognekoek is lichtelijk zompig, wij vinden dat juist lekker.
American cookies after-party

Bij het weggaan kunnen we de geur van de American cookies niet weerstaan. We besluiten tot een afterparty thuis. Het bekendste Amerikaanse koekje, de chocolate chip cookie, gaat zeker mee naar onze party. Verder zijn van de partij: de white mac, walnut melt en een lemon bar.
De white mac bevat witte chocolade en macadamianoten, deze is net als een chocolate chip cookie zowel crunchy als chewy. De Koekela chocolate chip mag van binnen wel iets taaier. De walnut melt is van zanddeeg en gemalen walnoten. Het is kruimelig als je erin hapt, maar vormt daarna weer een geheel in je mond. De Lemon bar is bros en de citroen frist het zoet op.
Heel Holland bakt

Bij de koekjes hebben we wel een duidelijke favoriet, de white mac. Wij gaan dit ommetje naar Bezuidenhout vaker maken om nog meer taart en American cookies te proeven, en dan eens kijken of de white mac van de troon gestoten kan worden.
‘Heel Holland bakt’ motiveert veel mensen om de mixer uit de kast te halen, het inspireert ons vooral om taart te gaan eten.