Koekela, dat is andere koek

Koekela is in Rotterdam een begrip, in Den Haag nog niet helemaal. Wij gaan voor de huisgemaakte taarten en Amerikaanse koekjes graag naar het Bezuidenhout.

18 Apr 2024 Nancy Visser

blogger Nancy houdt van eten, er is niets dat zij niet lust. Ze is verliefd op reizen en zoekt graag de wereldkeukens op in Haagse restaurants of op de Haagse markt om zelf achter de pannen te kruipen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Koekela

Laan van Nieuw Oost-Indië 94, Den Haag Maaltijd: BrunchOntbijtLunch Stadsdeel: Den Haag Haagse Hout Keuken: AmerikaansInternationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 18 Apr 2024

Koekela, dat is andere koek

Koekela is in Rotterdam een begrip, in Den Haag nog niet helemaal. Toch zit deze Amerikaanse patisserie en koffiebar alweer sinds 2020 op de Laan van Nieuw Oost-Indië, net om de hoek van de Theresiastraat. Voor American cookies en taart maken we graag een ommetje naar het Bezuidenhout.

Patisserie, American style


‘Heel Holland bakt’ heeft de liefde voor taart bij menig Nederlander aangewakkerd. Bij het zien van al die soorten, stijlen en smaken stijgt het verlangen naar zoet, in welke variatie dan ook. Vandaag laten wij ons bij Koekela onderdompelen in de zoete wereld van de patisserie, American style.

Recentelijk was er een gedeeltelijke wisseling van eigenaren; Han, Hans en Manon staan nu aan het roer. Bij de vraag of er nog veel gaat veranderen, klinkt een unaniem nee. Ze gaan op dezelfde voet verder, met handgemaakte Amerikaanse baksels zonder kunstmatige toevoegingen, uit eigen bakkerij.

Overdaad aan zoet

​De look van de zaak is licht en fris, de sfeer is ontspannen. Links en achter in de zaak zijn zitjes in rustgevende neutrale tinten. Rechts is waar het hier om draait, daar staat een lange vitrine met taarten, brownies, bars, muffins, cakes, scones en cookies.

Een aantal tafels zijn bezet en aan de balie staan mensen die wat lekkers komen halen. Sommigen gaan met een paar koekjes weg, anderen met een paar taarten. Alle taarten zijn ook per punt te verkrijgen, dus wij doen een mix & match naar onze smaak en gaan lekker zitten.

Onze proeverij van vier taartpunten wordt door een vriendelijke dame gebracht. Het personeel heeft goede kennis over de producten, wat fijn is bij het kiezen. Over smaak valt niet te twisten, daarom onze bevindingen in willekeurige volgorde.

American cakes bij de koffie


Voor choco-lovers is de chocoladetruffel-moussetaart een must. Bovenop zit chocolade ganache die net wat steviger is dan de flinke dosis smeuïgheid eronder en als tegenhanger zit onderop een harde wenerbodem. Voor ons vorkje is deze wel iets te hard.

Appeltaart is een algemene publiekslieveling die veel variaties kent. Deze is met friszure stukken appel en gele rozijnen, afgetopt met een lekkere kruimellaag. De worteltaart met walnoten en rozijnen is niet hartig, maar aangenaam zoet met een bescheiden wortelsmaak. Door de zachte, zoete frosting en de ietwat grove, vochtige cake hapt het heerlijk weg.

Last but not least, de lime pie. Een mix tussen zoet en zuur. Zurige limoen tussen twee zoete zwaargewichten, de meringue en de koekbodem. De bodem van bastognekoek is lichtelijk zompig, wij vinden dat juist lekker.

American cookies after-party


Bij het weggaan kunnen we de geur van de American cookies niet weerstaan. We besluiten tot een afterparty thuis. Het bekendste Amerikaanse koekje, de chocolate chip cookie, gaat zeker mee naar onze party. Verder zijn van de partij: de white mac, walnut melt en een lemon bar.

De white mac bevat witte chocolade en macadamianoten, deze is net als een chocolate chip cookie zowel crunchy als chewy. De Koekela chocolate chip mag van binnen wel iets taaier. De walnut melt is van zanddeeg en gemalen walnoten. Het is kruimelig als je erin hapt, maar vormt daarna weer een geheel in je mond. De Lemon bar is bros en de citroen frist het zoet op.

Heel Holland bakt


Bij de koekjes hebben we wel een duidelijke favoriet, de white mac. Wij gaan dit ommetje naar Bezuidenhout vaker maken om nog meer taart en American cookies te proeven, en dan eens kijken of de white mac van de troon gestoten kan worden.

‘Heel Holland bakt’ motiveert veel mensen om de mixer uit de kast te halen, het inspireert ons vooral om taart te gaan eten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.

Moos: het hippe buurtrestaurant waar voor iedereen iets op de kaart staat

De Buik bracht een bezoekje aan Restobar Moos in het Statenkwartier en proefde van de veelzijdige gerechten uit verschillende Zuid-Europese landen.

Goed Spaans uit eten op het strand kàn, bij Xiringuito

De Buik ging langs bij de Scheveningse boulevard voor Xiringuito, waar ze met inspiratie uit Barcelona en Mexico kwaliteit en een intieme sfeer laten zien.