De tweede editie van het Twelve Hands Dinner in de Nieuwe Kerk was overweldigend. Met een sterrenchef als nieuwste aanwinst kon dit team van 6 Haagse topchefs niet anders dan ons wegblazen met schijnbaar eindeloze creativiteit. De Buik blikt terug op dit mooie diner.
Voor de tweede keer naar het Twelve Hands Dinner

Zo’n tweede keer, wetend wat het Twelve Hands Dinner inhoudt, maakt de opwinding en nieuwsgierigheid niet minder. Je mooi opdoffen op een maandagavond, wanneer je weet dat de rest van de stad voor de buis zit, geeft ons al een bijzonder gevoel.
En terecht, want de prachtige Nieuwe Kerk is omgetoverd tot een soort culinair heiligdom, speciaal voor een honderdtal liefhebbers.
Brioche met eendenlever en zwaardvis met artisjok

Erg soepeltjes worden we van ontvangst, via de garderobe en een glas champagne naar de kelder geleid. Daar biedt Takis van restaurant Elea ons een Griekse brioche met eendenlever en bergamot aan.
Met de heerlijk intense smaken nog in de mond, lopen we tegen Julia van Nona aan, die ons een schelp aanbiedt waarvan we zwaardvis met artisjok en cactusvijg eten. Ook heel uitgesproken, maar een fijn en fris contrast na de eendenlever. En dan zijn we nog geen kwartier binnen.
Culinaire kunstenaars

Als we onze plek hebben gevonden aan de lange tafels met kaarslicht, ben ik blij om te zien dat we goed uitzicht hebben op de pass, waar we de culinaire kunstenaars bezig kunnen zien. Het ziet er gemoedelijk en opvallend ontspannen uit. Het is duidelijk dat ze genieten van deze samenwerking.
Dit jaar zijn de chefs van Central Park aangesloten, wat het team verrijkt met de kwaliteit van een heuse Michelinster, die zij vorig jaar ontvingen.
Magisch team in gemoedelijke sfeer

De magie van deze avond zit hem dan ook in dat onwaarschijnlijke team. Al liegt de setting er ook niet om, met de ontspannen live jazz muziek die de statige grote kerk een gemoedelijke sfeer geeft. En natuurlijk de organisatie en de bediening die je ontvangt en bedient als royalty.
Toch zit de betovering in de ongelofelijke luxe om in een avond te ervaren wat 6 van de beste restaurants van Den Haag te bieden hebben. Dat is natuurlijk het summum voor de liefhebber.
Statements

Het wordt geen avond van veilige keuzes, merken we al snel. Het eerste gerecht van Central Park zit vol sterke contrasten - zilte mosselen liggen in een mousse van dragon en dressing van karnemelk, met fris-zure vingerlimoen en een bitter, krokante topping.
Het volgende statement is de Jerusalem Artichoke (beter bekend als aardpeer) van Elea, die er om te beginnen al spectaculair uitziet, als boomstronkje. Dat verhult van alles: een flan van aardpeer, langzaam gegaarde eierdooier, schuim van Graviera (zalige Griekse kaas) en gebakken maitake en hazelnoten.Een passender seizoensgerecht kan niet. Bovendien geeft het gerecht ondanks de complexiteit een warm comfortfood-gevoel.
Klassiekers

We zijn extra content met onze keuze voor zowel een regulier als een vegetarisch menu als we onze tanden zetten in de courgettebloem van het gerecht van Nona. Hij blijkt gevuld met een romige zaligheid die we even niet kunnen plaatsen, maar waarvan je spontaan je ogen sluit.
Alsof ze het wist, stond Julia plots naast ons om te vragen of we weten wat we eten - een mengsel van verse ricotta en pecorino. ‘Een echte Siciliaanse klassieker’ wordt ons verteld.
Een andere geweldig uitgevoerde klassieker is de coquille van Villa La Ruche. Krokant én zacht als boter. De auberginecompote, sjalot crumble en miso saus vullen de zeevrucht aan tot een winters gerecht met diepe warme smaken.
Overweldigend tot het einde
Twaalf gerechten in zes uur is heel wat om te mogen ervaren. Gepaard met acht prachtige en passende wijnen kan je het geheel gerust overweldigend noemen. Toch blijven ze ons scherp houden tot het einde. Villa Cou Cou sluit namelijk af met een dessert van chocola, scratiatella-wasabi ijs en wasabi crisp, waardoor je weer helemaal wakker bent.
Als we hierna worden verzocht weer af te dalen naar de kelder, geloven we onze ogen niet. Het is nog niet voorbij: zes verschillende friandises, een hemelse bar vol kazen en uiteraard weer passende dranken. Van bijzondere ciders, tot whisky-cocktails of gewoon een kop koffie - ‘Geheel verzorgd’ is een understatement.
Bij vertrek kunnen we wel stellen dat het geheel veel, veel meer is dan de som der delen, als deze chefs de handen ineen slaan.