Het Puntje is een duurzame oase

Wie het camping- of vakantiegevoel wil ervaren in Den Haag, moet naar het Puntje in Scheveningen. Daar heerst een fijne sfeer en eet je duurzame gerechten.

27 Sep 2023 Daan van Limburg Stirum

blogger Daan is fondsenwerver in de culturele sector. Kunst, cultuur en horeca vormen een ritmisch afwisselen in haar dagelijks leven. Wanneer ze buiten de deur eet gaat ze het liefst op avontuur, op zoek naar nieuwe smaken, kwaliteitsproducten en gezellige service.

Het Puntje is een duurzame oase

Het is een stukje fietsen, maar het loont: in Scheveningen, ten noorden van het laatste staartje strandtenten-strip van de boulevard, vinden we strandpaviljoen het Puntje. Een oase van rust en reinheid. Of zoals ze bij het Puntje zelf zeggen: een bekende verstopplek.

Het rustige puntje van Scheveningen

Of je nu over het strand bent komen lopen vanaf het Zwarte pad (zo’n 20 minuten) of een fietstocht door de duinen van Meijendel hebt gemaakt, het Puntje lijkt op de kaart verder dan het is. Op dit ‘puntje’ van Scheveningen heerst een rustige, vrolijke en bovenal open sfeer. Wie plaatsneemt aan tafel komt er al snel achter dat het Puntje aan zelfbediening doet: iedereen probeert de barista-kunst in de kopjes koffie intact te houden bij het wandelen van bar naar tafel.

Geen vlees, soms vis


De menukaart van het Puntje verandert vaak. Dat komt doordat het Puntje met de seizoenen meekookt. Daarnaast staat er vrijwel nooit vlees op het menu en zelden wordt een gerecht aangeboden dat vis bevat. De vis die geserveerd wordt, komt ook nog eens zo veel mogelijk uit de Noordzee. Hier is duurzaamheid geen marketingtruc, maar een intrinsieke overtuiging.

Het Puntje is dus bijna volledig vegetarisch en waar het kan ook vegan. De zelfgebakken taarten en koeken, de lunchgerechten, borrel en diner: voor elk moment van de dag vinden we heerlijke vegan gerechten.

Gevarieerde kaart


We brunchen op een laat tijdstip. Na een goede koffie met een huisgemaakte haverkoek waarbij we onze vingers hebben afgelikt, zoeken we een hartig vervolg. De uitgebreide ontbijtkaart (van bananenbrood tot roerei en van shakshuka tot dahl) heeft om 12 uur plaatsgemaakt voor de lunchkaart, die eveneens van alles biedt, zoals zeewierkroketten, falafel en een dagsoep.

De pita met bietenchutney, aubergine en tahini krijgt onze voorkeur en blijkt een goed voorbeeld van hoe goed de koks van het Puntje vegan kunnen koken. De rokerige aubergine met friszoete chutney en romige tahini raakt alle smaakpapillen.

Cultureel geëngageerd


Het Puntje is meer dan een restaurant. In samenwerking met het Nationale Theater vinden er gedurende de zomer met enige regelmaat voorstellingen plaats rondom het paviljoen. Daarnaast hosten ze kunstenaar Theo Jansen, wiens droom het was om het Zuiderstrand in te ruilen voor het rustige, weidse Noorderstrand. De afgelopen zomer werkte hij aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie Strandbeesten. Met enige regelmaat worden er strandsessies gehouden, waar nieuwe strandbeesten getest worden en Theo nieuwsgierige vragen beantwoordt.

Campinggevoel

Dus, wie weg wil van de harde muziek van de boulevard, wie op het eigen gemak wil genieten van de zee en het strand, wie het campinggevoel wil ervaren, moet bij strandpaviljoen het Puntje zijn. Ze zijn elke dag van 9 uur ‘s ochtends tot laat open, en ontvangen je met een glimlach aan de bar.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Strandhap en verfijning bij Strand Zuid

Strand Zuid heeft de perfecte balans gevonden tussen een snelle strandhap en verfijning. We eten een goede vegetarische burger en verfijnde champignons.

Sushi op Scheveningen: beachclub Manta verrast

Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.

HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.