Het is een stukje fietsen, maar het loont: in Scheveningen, ten noorden van het laatste staartje strandtenten-strip van de boulevard, vinden we strandpaviljoen het Puntje. Een oase van rust en reinheid. Of zoals ze bij het Puntje zelf zeggen: een bekende verstopplek.
Het rustige puntje van Scheveningen
Of je nu over het strand bent komen lopen vanaf het Zwarte pad (zo’n 20 minuten) of een fietstocht door de duinen van Meijendel hebt gemaakt, het Puntje lijkt op de kaart verder dan het is. Op dit ‘puntje’ van Scheveningen heerst een rustige, vrolijke en bovenal open sfeer. Wie plaatsneemt aan tafel komt er al snel achter dat het Puntje aan zelfbediening doet: iedereen probeert de barista-kunst in de kopjes koffie intact te houden bij het wandelen van bar naar tafel.
Geen vlees, soms vis

De menukaart van het Puntje verandert vaak. Dat komt doordat het Puntje met de seizoenen meekookt. Daarnaast staat er vrijwel nooit vlees op het menu en zelden wordt een gerecht aangeboden dat vis bevat. De vis die geserveerd wordt, komt ook nog eens zo veel mogelijk uit de Noordzee. Hier is duurzaamheid geen marketingtruc, maar een intrinsieke overtuiging.
Het Puntje is dus bijna volledig vegetarisch en waar het kan ook vegan. De zelfgebakken taarten en koeken, de lunchgerechten, borrel en diner: voor elk moment van de dag vinden we heerlijke vegan gerechten.
Gevarieerde kaart

We brunchen op een laat tijdstip. Na een goede koffie met een huisgemaakte haverkoek waarbij we onze vingers hebben afgelikt, zoeken we een hartig vervolg. De uitgebreide ontbijtkaart (van bananenbrood tot roerei en van shakshuka tot dahl) heeft om 12 uur plaatsgemaakt voor de lunchkaart, die eveneens van alles biedt, zoals zeewierkroketten, falafel en een dagsoep.
De pita met bietenchutney, aubergine en tahini krijgt onze voorkeur en blijkt een goed voorbeeld van hoe goed de koks van het Puntje vegan kunnen koken. De rokerige aubergine met friszoete chutney en romige tahini raakt alle smaakpapillen.
Cultureel geëngageerd

Het Puntje is meer dan een restaurant. In samenwerking met het Nationale Theater vinden er gedurende de zomer met enige regelmaat voorstellingen plaats rondom het paviljoen. Daarnaast hosten ze kunstenaar Theo Jansen, wiens droom het was om het Zuiderstrand in te ruilen voor het rustige, weidse Noorderstrand. De afgelopen zomer werkte hij aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie Strandbeesten. Met enige regelmaat worden er strandsessies gehouden, waar nieuwe strandbeesten getest worden en Theo nieuwsgierige vragen beantwoordt.
Campinggevoel
Dus, wie weg wil van de harde muziek van de boulevard, wie op het eigen gemak wil genieten van de zee en het strand, wie het campinggevoel wil ervaren, moet bij strandpaviljoen het Puntje zijn. Ze zijn elke dag van 9 uur ‘s ochtends tot laat open, en ontvangen je met een glimlach aan de bar.