Gisteravond nog. Je staat ergens in een plaatselijke kroeg. Je klopt wat op de schouder van deze of gene. Je knoopt een praatje aan met bekende X en maakt kennis met zijn vriendin Y. Er voegen zich nog twee of drie andere cafégangers bij je groepje. En verdomd, vervolgens gaat het dan weer helemaal vanzelf. Heb je het met z'n allen binnen de kortste keren alwéér over dat ene onderwerp.
Over Rotterdam. Over wat er speelt in de stad. Over waar het naartoe moet met de stad. Over wat de stad zo fascinerend maakt als je er, zoals Y, nog maar net bent komen wonen. Over de leukste plekken die je er hoort te kennen. En over de mensen met wie je dus zeker eens zou moeten praten als je in Rotterdam met nieuwe plannen rondloopt.

Uniek
Mits ze maar over de stad blijven gaan, kunnen zulke gesprekken alle kanten opwaaien. De gemeentepolitiek, de architectuur, de lokale gebiedsontwikkeling, de media, het kunstleven, Feyenoord of Sparta, de opkomende wijken en buurten: een rechtgeaard Rotterdammer denkt en discussieert er altijd en overal hardop over mee. En dat dan steevast met een hartstocht en een inzet die hoogstwaarschijnlijk uniek zijn. In geen enkele andere plaats in Nederland zijn zo veel exclusief op de stad gerichte blogs actief, worden zo veel stadsdebatten georganiseerd en gaan zo veel discussies in de kroeg over de bodem waarin die is geworteld.
Of, om het breder te trekken: nergens anders dan in Rotterdam hebben mensen hun eigen identiteit zo nadrukkelijk verknoopt met die van hun stad. En willen ze dat voor elkaar en voor de buitenwereld weten. We hebben een Wereldmuseum voor toeristen. Maar dus ook een Historisch Museum waarin we met een tentoonstelling als ‘Echte Rotterdammers’ een standbeeld voor onszelf oprichten. Onze stad mag dan misschien nooit af komen, een Rotterdammer voelt zich al af als hij of zij in de kinderwagen voor het eerst om zich heen kijkt.
Veeleisende geliefde
Ook import-Rotterdammers merken dat snel genoeg. Oké, het kan best even duren voordat je aan beide zijden van de Maas je draai hebt gevonden. Maar is het eenmaal zover, dan word je ook geacht een band voor het leven te hebben gesmeed. En uitgerekend vanaf dat moment is Rotterdam een veeleisende geliefde. Ze zal hard-to-get met je blíjven spelen. Ze zal steeds maar weer vragen om nieuwe bewijzen van jouw liefde, en je daarbij geen seconde rust gunnen. En ze zal zich vaak genoeg van haar grauwste of grofste kant laten zien om je trouw op die manier nog eens op de proef te stellen: had je maar Amsterdammer moeten worden nietwaar?!
Begin er in dat geval met al haar andere aanbidders gewoon nog eens over op een blog, in het café of tijdens zo’n stadsdebat. Hoe dan ook, het lucht op. En door er samen eindeloos over te lullen hou je er op z’n minst het gevoel aan over dat je langzaam maar zeker een beetje grip op d’r krijgt, op die even hoekige als wispelturige minnares van je.
Food
Grip - dat is wat ook wij van De Buik van Rotterdam zoeken. Grip op de nogal spectaculaire ontwikkelingen die zich nu in de stad voordoen als het om food gaat. Want, man, wat gebeurt er hier ineens veel op dat gebied. Vrijwel al het leven op aarde begint in de buik, maar bij ons in de stad knort, rommelt, gist en zwangert het op die plek wel heel veelbelovend. Er groeit namelijk veel moois in de Rotterdamse horeca. Het aanbod van restaurants en ontbijt- en lunchtentjes wordt almaar groter, diverser en daarmee spannender. En wat die ‘kroeg’ uit de eerste alinea van dit verhaal betreft: je moet intussen wel weten in welke hotspot je Rotterdamse vrienden en kennissen zich nu weer bevinden. Want vrijwel elke week opent er wel weer een nieuwe wijn- of cocktailbar waar je eigenlijk niet kunt worden gemist.
Markthal
Maar het zijn bepaald niet alleen al die nieuwe chefkoks, sterrenchefs, barrista’s en gin-shakers die smoel geven aan foodstad-Rotterdam. Direct om hen heen opereren al net zulke bevlogen toeleveranciers. Het aantal lokale specialisten in worsten, pâtés, brood, eetbare bloemen, oesterzwammen, kruiden, groenten, andere ingrediënten en culinaire diensten groeit al bijna even hard. Er gaat, ook ná het World Food Festival, in de stad bijna geen weekend meer voorbij of je kunt er naar een culinair event, een biologische markt of een eetworkshop. Rotterdam huisvest met het Kookpunt al sinds jaar en dag het grootste kookwarenhuis van Europa.
De stad vervult bovendien landelijk gezien een pioniersrol in de stadslandbouw en beschikt dadelijk over twee heuse dakkers. Iedereen kijkt uit naar de Markthal, die volgend jaar oktober af is en de eerste in zijn soort in Nederland wordt. En als we onze geliefde femme fatale Rotterdam dan nog één extra veer in haar fraaie kont mogen toedienen: na New York schijnen ‘wij’ - lees: de ongeveer 176 verschillende nationaliteiten die Rotterdam nu telt - de tweede stad ter wereld te zijn waar je de hele wereldkeuken at your doorstep vindt.
Nieuwe buurtjes
Neem die doorstep maar vooral letterlijk: er valt inmiddels overal in Rotterdam wel wat te ontdekken. Na het Westelijk Handelsterrein en de rest van Scheepvaartkwartier, de Pannekoekstraat, de Binnenrotte, de Meent, de Witte de Withstraat, Kralingen en de West-Kruiskade profileren ook andere wijken, buurtjes en straten zich met niet te missen eet- en drinkadresjes. Het Zwaanshals, de Pretorialaan op Zuid, de Nieuwe Binnenweg, de Hofbogen, het Schieblock en niet in de laatste plaats het Deliplein op Katendrecht hebben als Rotterdamse food districts intussen al echt een (nieuwe) naam op te houden.
Trots
Jaaa, en òf we daar trots op zijn wanneer dat in de kroeg ter sprake komt. Ongelofelijk hoe avontuurlijk en dynamisch Rotterdam ook in dat opzicht ineens is en ook nog wordt. Laten we daar dus iets aan gaan bijdragen. Samen de schouders eronder, handen uit de mouwen en aanpakken - om het cliché nog maar eens uit de kast te halen. Met de beste Rotterdamse journalisten, bloggers, fotografen, ontwerpers en andere arrivés en talenten die we om ons heen verzamelen, beginnen we de www.debuikvanrotterdam.nl waarop we foodstad-Rotterdam in kaart willen brengen.
De webiste met deskundige en uitgebreide tips als je er buiten de deur wil gaan eten en/of drinken. Met interviews met de koks, producenten, leveranciers, winkeliers en anderen die de stad in dit opzicht vooruithelpen. Met nieuws, recensies, recepten, columns en allerlei andere verhalen en meningen waarvan we verwachten dat Rotterdammers, nieuwkomers én toeristen er hun voordeel mee kunnen doen. En met uiteraard een uitgebreide foodkalender van alle relevante gebeurtenissen in de stad.
Geweldig dat je De Buik van Rotterdam hebt bezocht, en hopelijk ook nog lang blijft bezoeken. Praat erover, online of in je eigen kroeg. Is het niet voor ons dan wel voor Rotterdam, hè. Want wat is ze toch eigenzinnig en mooi. En wat willen we graag dat iedereen dat ziet en ervaart. En niet te vergeten proeft dus!