Chef's favourites: De beste Turkse pizza

Deel 2 in de serie Chef's favourites. Pepijn Schmeink eet dat éne topgerecht bij zijn Rotterdamse collega's. Aflevering 2: Turkse Pizza bij Eethuis Kösem.

13 Aug 2014 Pepijn Schmeink

blogger Pepijn is restaurateur/chef van Dertien. Hij schrijft op De Buik over zijn 'chef's favourites'. Dat ene gerecht waarvoor hij steeds terugkeert in het restaurant van een Rotterdamse collega.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Eethuis Kösem

Boergoensestraat 9, Rotterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Zuid Keuken: Turks Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Chef's favourites: De beste Turkse pizza

Pepijn Schmeink is chef en mede-eigenaar van restaurant Dertien, maar houdt er ook buiten zijn werk een druk culinair leven op na. Op zijn vrije dagen eet hij graag bij zijn Rotterdamse collega's. Hij schrijft erover op De Buik in de serie 'Chef's favourites'. Vandaag deel 2: over de beste Turkse pizza.

 

Zoals vroeger de beste tompoucen, rookworsten en broodjes halfom werden vergeleken, is nu het onderwerp van veel verhitte gesprekken waar je de beste roti, kapsalon of Turkse pizza eet. Rotterdam is een heerlijke melting pot van culturen. Wij plukken daar met volle mond de vruchten van. Ik dus ook.

Elke week halen we ‘Turkse lunch’, inmiddels een begrip in ons huishouden. We hebben natuurlijk het geluk dat bij ons om de hoek de beste Turkse lunchzaak van Rotterdam zit. Deze claim is op zich al een reden voor een verhitte discussie, want iedere inwoner van een volkswijk in Roffa zal zeggen dat in zijn of haar wijk het beste Turkse eettentje zit. Maar daar hebben wij niets mee te maken, wij wonen in Charlois en daar is Eethuis Kösem onze favoriet.

We kiezen bij deze familiezaak een paar verschillende gerechten, zoals de spinazie en ei pizza, broodje döner of één van de warme gerechten van de dag zoals gevulde paprika’s of een stoof van kalf. Maar altijd bestellen we een warme, knapperige Turkse pizza, of lahmacun zoals de officiële naam luidt.

De eerste keer dat ik de Turkse pizza at had ik zeven jaar in de VS gewoond en gewerkt. Het deed me meteen aan de Mexicaanse keuken denken. Die kom je als streetfood overal tegen in de States. Een knapperige dunne plaat met saus en gehakt en daarin sla, tomaat en twee sauzen: één frisse saus met knoflook en een pittige rode saus. Het zou zo maar een hybride vorm van een burrito en een taco kunnen zijn. Laten we ervan uitgaan dat de Ottomanen en Azteken geen culinair uitwissellingsproject hadden, en dat de succesformule van deze populaire gerechten meer met universele gastronomische waarden te maken heeft.

Knapperig deeg voor dat huiselijke gevoel, saus met vlees voor umami, pittige saus voor de spanning en sla, tomaat en yoghurtsaus voor de frisheid in het gerecht. Al deze elementen bij elkaar maken het een perfect dish. Wellicht kunnen we Heston Blumenthal een keer vragen om er een episode aan te wijden voor zijn fantastische BBC-serie In Search of Perfection.

Maar eerst nodig ik jullie uit om de Maastunnel door te komen en op de Boergoensestraat nummer 9 de gerechten en natuurlijk de Turkse pizza van Kösem te proberen. Ik kijk uit naar de verhitte discussie en hoop dan op een Turkse pizza-variant van de Gouden Kapsalon verkiezing!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Walter 13 Aug 2014, 7:44

Ja sorry hoor maar op plein 1953 daar zit dem dem turks eethuisje ga die pizza daar ook maar een proberen en niet alleen de pizza maar de grill is ook er goed .In afwachting opuw recentie wacht ik,Mvg walter

Ben Oostrum 13 Aug 2014, 8:44

Leuk, maar de lekkerste Turkse pizza haal je natuurlijk bij Kaya Pastanesi op de 1e Middelandstraat. ;)

Pepijn 13 Aug 2014, 8:45

Nee, geen sorry, perfect! Laat iedereen zijn of haar Turkse Pizza bakker in de uitnodiging achter en dan is het wachten op wie de Turkse Pizza verkiezing op zich gaat nemen, leuk!

Hilde 13 Aug 2014, 9:47

Grapjassen. Iedereen weet natuurlijk dat je daarvoor bij Ilham op de Bergwerg moet zijn (Eudokia).

Jinai Looi 13 Aug 2014, 10:06

Turkse pizza is zeker lekker! Ik had mijn eerste meer dan 20 jaar geleden gegeten bij Kaya Pastanesi (je hebt deels gelijk Ben Oostrum), maar voor de lekkerste Turkse pizza ga ik nu langs bij de Turkse bakker bij Zwartjansstraat 142 (vijfde zaakje linkerzijde vanaf de Bergweg). Volgens Turkse vrienden doen ze daar iets speciaals (geheim?!) in, waardoor het echt lekkerder smaakt. Deze pizza is superdun en krokant!

ivo van den baar 13 Aug 2014, 11:03

Dank je Pepijn, voor deze opsteker aan het adres van Kösem. Op 28 juni heb ik mijn 30 jarig samenzijn met mijn vrouw Nicole gevierd en een van de hoogtepunten was het eten dat we bij Kösem hadden besteld. Voor 150 gasten hebben ze een voortreffelijk diner bij ons thuis in de Frans Bekkerstraat geserveerd, waar alle vrienden en familie uit den lande zwaar van de onder de indruk waren

rotterdamer 13 Aug 2014, 21:17

Ugh met het pluggen van friends van friends. Niet meer objectief.

Pepijn 14 Aug 2014, 10:19

Beste Rotterdammer, van pluggen is geen enkele sprake en gelukkig is smaak in zijn geheel niet objectief. Maar laat ons vooral horen wat uw favoriet is, dat was ook het doel van deze column en die boodschap miste ik nog in uw verhaal.Beste Ivo, we hebben inderdaad maar mazzel met dit familiezaakje om de hoek!Beste Walter, Ben, Hilde en Jinai, hartelijk dank voor jullie reacties, een paar zijn bekend, maar ik heb weer een lijstje erbij!

Hilde 14 Aug 2014, 18:34

Met de suggestie van Jinai Looi kan ik ook goed leven trouwens.

Gregor Christiaans 14 Aug 2014, 21:47

Goed stuk Pepijn!

Tuna 27 Aug 2014, 13:56

Een hele fijne eethuis is dit zeg. kosem is de perfecte plaats om traditionele deegspecialiteiten samen met linzensoep te eten heerlijk is dit. En er is ook een aardige bediening aanwezig.

Saskia 29 Aug 2014, 17:15

Vandaag geprobeerd. Lekker! Ook bijzonder aardige bediening.Wij komen zeker terug, want vanwege de vakantie was niet het hele assortiment aanwezig. Vanaf volgende week weer wel.

Ne?e Do?an 3 Nov 2014, 15:18

Wat leuk om zoveel liefs te lezen over en van mijn buren. Kö?em is mijn buurvrouw thuis in Oud-Charlois en Dertien is mijn buurman op werk, in hartje Rotterdam, Schiedamse Vest. De Schiedamse Vest is sinds 2009, dat wij hier kwamen met onze vertaalbureau, op een prachtige manier uitgegroeid tot een culinair hoogstandje. Brede stoepen die zich prima lenen voor de terassen van de restaurants,,,, en wij zitten met ons kantoor tussen de betere restaurants van Rotterdam, waaronder zeker DERTIEN. En Pepijn, wij vonden de geposfte aardappelen -de hele mikmak met oven en al- op het terras fantastisch. Is dit voor herhaling vatbaar?

Lees ook deze verhalen
Nieuwe Mexicaanse eetplek Comedor opent in het Groot Handelsgebouw

Comedor komt voort uit de Mexicaanse cantina's. Dat gevoel moet gaan ademen door het eten en drinken, maar ook door de muziek en de kunst. Opent binnenkort

De Buik Live bij de klassieke Bistrot-Bar Frère

De vijfde editie van de Buik Live is dit keer bij Bistrot-Bar Frère: een Franse buurtbistro die verrast met hoge kwaliteit.

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.