Warm zoals de vrouw is, is soep van Lof der Zoetheid

Op lekker luie zondagochtenden (die bij hem meestal op woensdag vallen), mag Pepijn Schmeink graag verwijlen bij Lof der Zoetheid. Verliefd op 2 vrouwen.

2 Jul 2015 Pepijn Schmeink

blogger Pepijn is restaurateur/chef van Dertien. Hij schrijft op De Buik over zijn 'chef's favourites'. Dat ene gerecht waarvoor hij steeds terugkeert in het restaurant van een Rotterdamse collega.

Warm zoals de vrouw is, is soep van Lof der Zoetheid

Pepijn Schmeink van Restaurant Dertien schrijft voor De Buik een column over zijn drukke culinaire leven. Op zijn vrije dagen eet hij graag bij zijn Rotterdamse collega's, en bij de meeste van hen komt hij steeds terug voor juist dat éne gerecht. Nieuwe aflevering in de serie 'Chef's favourites'.

Een paar columns geleden werd mij verweten dat ik op De Buik mijn vrienden plug. Nu draag ik de Rotterdamse horeca een warm hart toe, dus daar zit zeker een kern van waarheid in. Wie deze mening deelt, wil ik alvast voor het vervolg waarschuwen, zodat ze niet in verontwaardiging achterblijven. Dit wordt de grootste en meest schaamteloze plug van allemaal.

Zoals ik al zei zijn er veel tenten die ik fijn vind, maar er is geen enkele zaak die mij zo nauw aan het hart gaat als Lof der Zoetheid. Om dit te illustreren hier een klein stukje persoonlijke geschiedenis.

Jongedame met een heel hoog, heel lief stemmetje

Negen jaar geleden zat ik in een lunchzaak bij de Botersloot en kwam een flinke jongedame met een heel hoog, heel lief stemmetje mij de gerechten van haar moeder uitleggen. Na de sucker punch aan smaken wist ik dat je heel soms wel op twee vrouwen tegelijk verliefd kan worden.

De jongste de Ruyter kwam twee jaar later voor mij werken in mijn vorige restaurant en daar begon ze samen met haar mams op de bovenverdieping het roemruchte cateringbedrijf Lof der Zoetheid. De fabelachtige lunches en diners die van de Eendrachtsweg vertrokken naar hun opdrachtgevers zouden niet misstaan in Heston Blumenthal's boek Fantastic Feasts.

Deze week is het precies vijf jaar geleden dat op het Noordplein met hun eigen winkel de droom van de Russische dames in vervulling ging. En inmiddels zijn we heel veel lazy Sunday mornings verder, die bij ons trouwens meestal op woensdag of donderdag vallen. Daar drinken we thee uit de samovar, ice-teas van hibiscus; sterken we aan met ballen, stoof of hartige taart; worden alle loslopende kinderen aan zigeuners verkocht, maar bestelt onze kleine man zelf zijn kaas bij Elena in de keuken; worden we sugar high door maar door te blijven eten van die goddelijke taarten en leven we weer op door een stevige bak koffie.

Keuze maken uit alle heerlijkheden onmogelijk

Je zal je nu misschien afvragen: dit is toch een column over dat ene gerecht? En daar wringt de schoen, want een keuze maken uit alle heerlijkheden van Lof der Zoetheid is nagenoeg onmogelijk. Als eerbetoon aan de beide dames licht ik er na ampel beraad toch twee uit.

Anastasia zou het liefst als een modern age Willy Wonka de nieuwste klassieker onder de chocolade repen willen uitvinden, een soort Snickers make over. In mijn ogen heeft ze dat allang gedaan. Ofschoon de Pikazo- of Bokitorepen nog niet bij de grootgrutter liggen, zijn dit de repen waarvoor je me 's nachts kunt wakker maken. Chewy, gooye goodness in een blokje van drie bij drie centimeter. Nestlé en consorten, eat your heart out.

En toen was er soep.

Elena's leven leest als spannende roman

Elena's leven leest als een spannende roman. Zij moest als Russisch gangsterliefje op de vlucht voor de echte bad guys. Ergens op deze bijna halsbrekende toer is ze de Rotterdamse havenwerker Koos tegen het lijf gelopen en waren wij allemaal een Elena en Stas rijker.
Soep is in Rusland is een integraal en onmisbaar onderdeel van de dis. En iedere keer als ik een van Elena's soepen eet heb ik het gevoel dat ze hier echt haar liefde voor haar geboortegrond laat zien.

Gul, vol en hartverwarmend zoals de vrouw is, is haar soep.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Anna 15 Nov 2014, 14:05

All true! en dat alweer 5 jaar:) Ook leuk geschreven Pepijn. Zie nu al uit naar je volgende onthulling. X

Zeeuws meisje 16 Nov 2014, 13:54

Een heerlijke en waarheidsgetrouwe mening die ik zeker deel, behalve dan dat ik op een vrouw verliefd wordt ;-) Het is er elke keer een feestje!

Marie 16 Nov 2014, 16:59

Heb het laatste jaar 2 keer bij Lof der Zoetheid s'morgens een cappuccino en taart genomen.De cappuccino is echt niet lekker,het is koffie met melk meer neit en de citroentaart zeer middelmatig.Wat echter het ergste was ,dat voordat we beiden klaar waren onze kopjes en bordjes al weg werden gehaald,zo van wegwezen de volgende komt.Het is echt geen klantvriendelijke zaak.En de kwaliteit laat te wensen over.Men lift mee op een trend en kijkt niet naar wat echt belangrijk is.SMAAK.

Jeroen 17 Nov 2014, 15:41

Mooie recensie Marie. Je kunt er ook goed uit lezen dat je niet door hebt dat deze dames de trend zetten in plaats van hem te volgen. Heel mooi stukje dit.

Anne Floor 19 Nov 2014, 13:05

Marie slaat met haar opmerking over de cappuccino de spijker op zijn kop: ik had laatst de appelsap en dat was ook gewoon het vocht uit appels, meer niet.

Nienke 26 Nov 2014, 21:17

Ben ook fan!!

peggy mulder 27 Nov 2014, 20:35

Helemaal mee eens, vergeet ook het fijne ontbijt nietMeer

Bert 29 Nov 2014, 16:25

Raar. Elke keer weer ben ik verbaasd dat de cappuccino zo goed is en hoe goed het combineert met de zoetigheden.

Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.

Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.