Caroline: Eindelijk: zomer! Chillen in het park, BBQ’s gaan aan. Iedereen smacht naar de benodigde dosis vitamine D in de vorm van zonnestralen.
Charlene: Vooral jouw huidskleur kan dit laatste erg goed gebruiken. Maar inderdaad; het buitenleven begint weer. Terrassen stromen weer vol en zo ook de wijnglazen. En wat bubbelen we er toch weer op los: glaasje prosecco hier, cavaatje daar. Misschien, - och laten we eens gek doen - gaat de Champagne zelfs wel open. Heerlijk, compleet genieten, en bij een goede Champagne heb ik hier niks op aan te merken.
Caroline: Maar... misschien wel wat aan toe te voegen.
Charlene: Zeker! Mij maak je ook altijd erg blij met een goede crémant. Een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als Champagne wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle, maar niet uit het Champagne gebied komt. Ze maken in de Loire hele gave crémants en ook in Limoux bijvoorbeeld.
Caroline: Ja er zijn er nog zoveel sprankelende pareltjes te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de Franciacorta, naar mijn mening dé mousserende wijn van Italië.
Charlene: Afkomstig uit Lombardije en ook gemaakt volgens de méthode traditionelle. Echter, waar de Champagne vijftien maanden moet rijpen op de fles na de tweede vergisting, doen de Italianen er nog een schepje bovenop met achttien maanden als minimale rijping. Het resultaat is een super elegante en subtiele bubbel met een volle, rijpe smaak. Nog een geinig weetje: de naam Franciacorta komt van ‘Franca Corta’, wat ‘vrijgesteld van belasting’ betekent. Het wijngebied was in kerkelijk bezit en de kerk hoefde niet te dokken.
Caroline: Iets anders leuks uit Italië en weer totaal anders is de Moscato d’Asti. Voor de terrastijgers die houden van een zoetje en weinig alcohol en weer eens wat anders dan een Jillz of een Barcardi Breezer willen is dit een leuk alternatief.
Charlene: Maar toch is de Moscato d’Asti niet zomaar een zoet drankje! De wijn smaakt zoet, maar er is geen suiker aan toegevoegd. Tijdens de gisting van een wijn wordt de suiker van de druiven omgezet in alcohol. Bij Moscato d’Asti wordt deze gisting eerder stopgezet waardoor er meer suiker is overgebleven en de wijn een lager alcoholpercentage heeft (zo’n 4,5-6,5%). De basis van deze wijn is de muskaatdruif.
Caroline: Nog iets tofs, helemaal aan de andere kant van de wereld, is de Zuid-Afrikaanse vonkelwijn. De schattige naam zegt het al; ‘vonkelende/sprankelende’ wijn. Net als Champagne, Franciacorta, crémant en cava kan de vonkelwijn worden gemaakt volgens de méthode traditionelle, in dat geval staat er Methode Cap Classique (MCC) op het etiket. Vonkelwijn wordt in de koelere gebieden van Zuid-Afrika gemaakt en druiven die vaak gebruikt worden zijn onder andere pinot noir, chardonnay en chenin blanc. Vroeger was vonkelwijn vaak zoetig, maar tegenwoordig houden de wijnmakers toch vaak Champagne als voorbeeld aan.
Charlene: Ik krijg er dorst van!
Caroline: Zullen we maar een terrasje pakken?
Charlene: Breezertje voor jou doen?