Italiaans ijs: een beknopte geschiedenis

Een korte geschiedenis van Italiaans ijs en de mogelijkheden van een ijsmachine.

16 Mei 2024 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Italiaans ijs: een beknopte geschiedenis

Italiaans ijs, of gelato zoals de kenners het noemen, is niet zomaar een tussendoortje; het is een fenomeen dat wereldwijd harten (en buiken!) verovert. Maar wist je dat er een rijke geschiedenis achter dit geliefde dessert schuilt? Hoe is Italiaans ijs zo populair geworden en wat maakt het anders dan dat schepijs van de ijssalon om de hoek? In dit artikel duiken we in de wereld van gelato en vertellen we je alles wat je misschien nog niet wist over deze Italiaanse klassieker.

​Het eerste Italiaanse ijs 


Naast klassiekers als aardbei, vanille en chocolade, kent Italiaans ijs tegenwoordig een eindeloze smaakexplosie, van Oreo tot Kinder Bueno, en alles daartussenin. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een gelato van gemaakt. Hoewel rijke Romeinen in de oudheid al sneeuw mengden met honing voor een verkoelend dessert, ligt de oorsprong van het moderne Italiaanse ijs ergens anders. 

Het waren de Arabieren die als eersten ijsschaafsel mengden met siroop, een techniek die via de ontdekkingsreizen in Italië belandde. Daar werd het recept door de jaren heen verfijnd en getransformeerd tot het romige gelato dat we nu kennen en liefhebben. Tegenwoordig, heb je alleen een ijsmachine nodig, en kun je als foodie het super gemakkelijk zelf maken.

Van sorbet tot gelato: de reis van ijs door de tijd 


Hoewel we het frisse, fruitige ijsschaafsel met siroop nog kennen als sorbet, is de romige gelato van nu meestal gemaakt op basis van melk of room. Wie dit geniale idee ooit bedacht, weten we niet precies, maar één ding is zeker: in het Florence van de 16e eeuw werd ijs op zuivelbasis een ware hit. 

Het werd toen vooral geserveerd tijdens extravagante feesten voor de elite. Al snel groeide het vak van ijsmaker uit tot een echt ambacht, dat niet alleen Italië veroverde, maar in rap tempo door Europa trok en uiteindelijk de hele wereld wist te veroveren.

​Populariteit 


Ooit was ijs een luxeproduct dat alleen de rijken zich konden veroorloven—logisch, want wie anders kon het koel houden tijdens zinderende zomerdagen? Gelukkig is die tijd voorbij, en kunnen we ons vandaag de dag geen zomer meer voorstellen zonder een heerlijk ijsje. Overal ter wereld wordt ijs gemaakt, en hoewel het Italiaanse ijs een enorme stempel heeft gedrukt op die traditie, heeft ieder land zo zijn eigen draai aan het recept gegeven. 

Toch zweren velen nog steeds bij het authentieke Italiaanse ijs, en dat is niet voor niets. Wat gelato zo bijzonder maakt, is de pure, intense smaak. Italiaanse ijsmakers houden de hoeveelheid lucht in het ijs zo laag mogelijk, waardoor elke hap een explosie van smaak is die je niet snel vergeet.

​Zelf ijs maken 

Zelf ijs maken is superleuk en verrassend makkelijk, maar eerlijk is eerlijk je hebt wel een beetje geduld nodig. Het kan namelijk best lang duren. Heb je een ijsmachine? Dan ben je al sneller goed op weg. Zonder machine moet je het ijs steeds opnieuw uit de vriezer halen om door te roeren, wat nogal wat tijd en aandacht vraagt. Met een ijsmachine ben je echter in zo’n 30 tot 60 minuten klaar met de voorbereiding, waarna je de machine het werk kunt laten doen.

Ondertussen kun jij lekker achterover leunen, tot je ijs klaar is om van te genieten. De smaken en mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor je creativiteit de vrije loop kunt laten. Wij denken al aan een Aperol Spritz-ijsje of iets met kaneelbroodjes, mmm!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.