De Buik van Rotterdam verkent de smaken van Boulevard Zuid. Deze lange boulevard kent tientallen zaken met geheel eigen smaken, van simit tot high tea en van lomito tot baklava. De komende maanden belichten we 15 ondernemers en hun zaken, te beginnen met Ayten Ekici van Almina Restaurant.
Almina Restaurant

Het restaurant van Ayten bevindt zich in een fantastisch hoekpand, bij de rotonde met de Slaghekstraat. In de zomer is er een ruim terras. Nu staat er een oliebollenkraam: “Die staat er al tientallen jaren, zo kan ze lekker op haar eigen plek blijven staan.”
Binnen vouwt de zaak zich in een hoek. Langs de Beijerlandselaan is een gigantische koeling met de mooiste taarten die je je kunt wensen, de hoek om langs de Slaghekstraat ligt de baklava waar Almina tot over de grenzen beroemd om is. Achterin staat het rijkelijke buffet uitgestald, dat mensen uit de hele wijk trekt.
Verderop op Boulevard Zuid ligt de oude vestiging van Almina, die wordt nu verbouwd volgens de laatste wensen van Ayten. Het zal een lichte zaak worden. Aan de andere kant van de rivier zijn er twee franchisenemers die een eigen Almina hebben, een op de Zwartjanstraat en een op de Nieuwe Binnenweg.
Ayten

Ayten bereidt het buffet elke ochtend vers. Het is duidelijk haar trots en de keuze is echt gigantisch. Bovenal is bijna alles vegetarisch en veel is gezond, benadrukt Ayten. De fotograaf en auteur die namens de Buik langskomen nemen de proef op de som en beloven stellig terug te komen, zo goed is het en zo veel keuze is er.
De man van Ayten, Yilmaz, runt de baklava groothandel die ook Almina heet. De moeder van Ayten, Gerda, doet de boekhouding. De verhalen van Gerda over Boulevard Zuid van vroeger zijn alleen al de moeite waard om naar Almina te komen.
De keuze van de Buik bij Almina Restaurant
De taarten zijn populair bij Almina Restaurant en ook op een regenachtige dag zitten veel tafels vol om te genieten van het buffet. Toch is de keuze van Buik hier de baklava en dan de Basma Kadayif in het bijzonder. Dit is baklava in de vorm van engelenhaar met pistachenoten en suikersiroop.