Elements Beach: voor het perfecte vakantiegevoel

Elements Beach op het strand van ’s Gravenzande hanteert een verse, veelal biologische kaart en bezorgt je het perfecte vakantiegevoel.

20 Jul 2014 Anna Penta

blogger Anna Penta schreef drie vegetarische kookboeken en vertaalde er veel meer. Ze werkt freelance als redacteur/corrector voor uitgeverijen.

  • 20 Jul 2014

Elements Beach: voor het perfecte vakantiegevoel

Elements Beach is geen doorsnee-strandtent. Toen ik er een jaar geleden voor het eerst binnenstapte trof de sfeer van een Balinees vakantieoord, inclusief houtsnijwerk en glimmende parasolletjes, me aangenaam. De moeite waard om terug te keren, zeker na kennismaking met de menukaart. Waar je geen broodje bal of halve haan op aantreft maar wel 'dikke plakken brood met hummus, courgettelinten, geroosterde tomaatjes en citroen'.

Als we op deze zonnige ochtend arriveren, worden we als vanouds begroet door Anton, de beleefde leonberger die deel uitmaakt van het team. Of eigenlijk begroet hij mijn Spaanse huskykruising Maia, die alvast om zich heen loert naar het meest comfortabele ligbed. Want ze weet: ook honden hebben rechten in deze relaxte, diervriendelijke tent op het strand van ’s-Gravenzande.

Herinneringen aan eerdere bezoekjes komen boven: gezeten aan een tafeltje bestel ik een cappuccino. Ik maak de aardige serveerster die me bedient een compliment over de ‘baristakwaliteit’ daarvan. ‘En dat voor een strandtent,’ merkt ze vriendelijk lachend op. Ook nu weer is de cappuccino voortreffelijk en de zelfgebakken (‘vegan’) brownie smeuïg met een volle chocoladesmaak.

Bewuste kaart

Jennifer, eigenares van Elements Beach, komt even bij me zitten. Ze vertelt dat toen zij en haar vriend Marc de strandtent vorig jaar overnamen, ze de inrichting wat speelser maakten en de kaart aanpakten. Zelf is ze vegetariër en ze vindt het vaak lastig om lekker te kunnen eten op het strand. Vanuit die gedachte stelde ze het menu samen. ‘Het moest ook wel passen bij een strandtent', verduidelijkt ze. ‘Daarom hebben we bijvoorbeeld gekozen voor een “kipsaté” van de Vegetarische Slager.’ Overigens koopt ze al het echte vlees in bij De Groene Weg-slager en komen alle groenten van de biologische teler Be-leaf vlakbij (ik noteer: Maasdijk 43, altijd leuk om een nieuw adresje voor bewust gekweekte lokale groenten te hebben).

Jennifer denkt ook aan de veganistische klant. Ze probeert het gebruik van dierlijke ingrediënten zo veel mogelijk te beperken; zo gebruikt ze bijvoorbeeld waar het kan olijfolie in plaats van boter en vermeldt de drankenkaart: ‘Sojamelk hebben we ook.’

Lunchtijd

De lucht is strakblauw, op de achtergrond rollen de golven bijna meditatief af en aan en uit de geluidsboxen klinkt gedempte chill-outmuziek. Het is nog niet zo druk; er lopen wat jongeren in badkledij in en uit en naast me strijkt een groepje toeristen neer. Hoeveel perfecter kan het vakantiegevoel worden? Het loopt tegen lunchtijd en ik pak de kaart erbij. De keuze is snel gemaakt: een ‘zomerse couscous met komkommer, courgette, aubergine, granaatappel, peterselie en yoghurt-muntdressing’. De salade is groot, fraai opgemaakt en vormt een uitspatting van zomerse smaken. Verse rucola, mizuna, red frills en munt (‘twee uur geleden nog op het land,’ vertelt Marc niet zonder trots) zorgen voor een zachte kruidensmaak, de yoghurt en de granaatappelpitjes respectievelijk voor een friszure en een friszoete noot. 

Wanneer ik even naar binnen loop, kom ik langs een krijtbord vol verleidelijke smoothies. Die met watermeloen klinkt onweerstaanbaar, en dat is ie ook: een glas vloeibare meloensmaak, bestaande uit watermeloen met munt en ijsgruis en een heel klein beetje honing.

Dan is het tijd om huiswaarts te keren, wil ik de spits voor zijn. Ik berg mijn werk op, roep de hond bij me en reken af. Dag Elements Beach, graag tot een volgende smaakvolle vakantiebeleving lekker dicht bij huis.

Veganistische brownie van Elements Beach

250 g bloem

350 g suiker

70 g cacaopoeder plus ca. 100 g pure chocolade in stukjes (met een hoog cacaopercentage, Elements Beach gebruikt die van Callebaut)

1 zakje bakpoeder

1 tl zout

1 tl maizena

2,5 dl water

2,5 dl zonnebloemolie

1 tl vanille-extract of -suiker

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de bloem met de maïzena, suiker, cacao en chocolade, bakpoeder en zout.

Voeg het water toe tot dit helemaal is opgenomen.

Doe dan met kleine scheutjes tegelijk de zonnebloemolie erbij.

Voeg als laatste het vanille-extract of de -suiker toe.

Doe het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20x20 cm. Bak de brownie in ongeveer 40 minuten gaar (controleer hem na 30 minuten).

 

(foto van FB-pagina Elements Beach)

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.

Nieuwe stap voor Rose Tieleman en Osteria Liz

Rose Tieleman heeft Osteria Liz verkocht en gaat nu horeca ondernemers helpen bij hun conceptontwikkeling. Liz blijft bestaan, onder nieuwe eigenaren.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.